Сергій Удод ("Гудвін"): Як організувати ефективну медслужбу в батальйоні

|
Версия для печатиВерсия для печати

Організація ефективної медичної служби у 2 механізованому батальйоні 3 окремої штурмової бригади ЗСУ.

"Я лікар, батько трьох дітей і в мене за плечима унікальний, багаторічний досвід організації роботи медичної служби під час конфліктів різної інтенсивності. Ірак, Афганістан, Малі, Лівія - така географія моєї співпраці зі збройними силами США, Великобританії, ЄС. В Іраку на протязі семи років я був начмедом британської ПВК Britam Defence. Загалом пропрацював тільки в цій країні 13 років.

Зараз я начмед 2 механізованого батальйону 3 окремої штурмової бригади. І можу впевнено сказати, що це одна з найкращих бригад в ЗСУ. Для мене велика честь боронити Вітчизну пліч от пліч з бійцями цього підрозділу! Велике щастя, що весь мій досвід та знання можу використати для захисту України. Я хочу поділитися тим, як організована медична служба в нашому батальйоні - одна з найкращих медслужб у ЗСУ. Якщо хтось, прочитавши цей пост, знайде для себе якісь корисні моменти і при цьому буде врятовано хоча б одне життя - я вже не дарма витратив свій і ваш час.

Отже, що мною було змінено за два роки війни та служби у 3 ОШБр:
- штатна структура медичної служби батальйону
- cистема підготовки особового складу
- стандарти медичного забезпечення
- cтандарти управління евакуацією поранених.

Я вважаю, що стандартна штатка медпункту (начальник МП, фельдшер, санітарний інструктор, санітар, водій-санітар, механік-водій) не підходять для сучасних бойових дій високої інтенсивності. Потрібно більше! Не вміння бути гнучким, швидко змінюватися і планувати дії – це вірний шлях до загибелі та програшу у війні!

Саме тому, окрім основних посад, мною були введені додаткові посади та обов'язки. Було розроблено неофіційну систему заохочень та покарань. На даний момент моя штатка повністю заповнена і є велика черга з бажаючих потрапити до мене в підрозділ. Маю можливість обирати!

Мої люди професійно підготовлені, мотивовані, проходять регулярні курси підвищення кваліфікації та готові до виконання найскладніших завдань.

Один з останніх прикладів таких завдань - евакуація поранених суміжних батальйонів 3 ОШБр із Авдіївки. Ми зайшли до міста вже частково окупованого росіянами. Почалися запеклі бої. Через масове надходження поранених, підбитих кейсеваків бригадна система евакуації почала пробуксовувати і місцями ставала, навіть неможливою. Мною було запропоновано допомогу начмедам інших батальйонів 3 ОШБр, і разом ми змогли це зробити! Мої кейсеваки і медеваки тоді спрацювали як слід.

Ще один показовий епізод: нічна евакуація особового складу батальйону та приданих підрозділів медичними кейсеваками з Авдіївського коксохіму. Ми вивезли всіх і все! Нам поталанило, але на везіння на війні це, в тому числі, і результат добре проведеної роботи з організації медичної служби батальйону, яку я очолюю з перших днів його формування.

Отже, було запроваджено нові посади та обов'язки:

Старший медичний інструктор - відповідає за навчальний процес, контроль та організацію регулярних курсів для о/c по такмеду. Керівництво батальйону пішло назустріч - було закуплено хорошу тренувальну базу (манекени, імітатори поранень, обладнання для тренінгів).

Кожні півроку або якщо дозволяє інтенсивність бойових дій, ми проводимо 4-денний курс рівня CLS (Combat Life Saver) для всього о/с бойових підрозділів. Курс містить претест, практичні заняття, іспит. Хто не складає іспит, відправляється на повторний курс. Нами ведеться статистика з підготовки особового складу

В інших підрозділах ЗСУ тренінг такого рівня (СLS) у кращому випадку проводиться тільки для медиків підрозділів. У нас у батальйоні де факто кожен боєць бойового підрозділу підготовлений як боєць-рятувальник.

І це велика суттєва різниця, яка рятує життя!

Медики підрозділів додатково направляються на більш спеціалізовані медичні курси, що підвищують їхню кваліфікацію ITLS, CMC, medevac, etc. Вони регулярно проводять базові тренінги з такмеду для свого о/с і самі проходять медичну практику працюючи під керівництвом лікарів на медеваках, на медпункті та на кейсеваку.

У разі потреби, тільки силами медичної служби батальйону, я можу одноразово виставити 3 кейсеваки, 6 медеваків, розгорнути стабпункт або медпункт батальйону. Це не мало!

Наш стандартний кейсевак, БТР М113, був додатково модернізований нами, на нього встановлені різні РЕБи, камери нічного бачення, з якими наші мехводи можуть їздити вночі із закритими люками по монітору.

Наші мехводи забезпечені гарним екіпіруванням. Мають додатковий балістичний захист, включаючи шоломи із захистом обличчя Baltskin Viper Revision, мають гарні активні навушники MSA Sardin, гарні ПНВ 3+ покоління для їзди вночі з відкритим люком. Вони пройшли зі мною бойовий шлях від Бахмута, розпочавши його 2 роки тому. Тепер це найдосвідченіші мехводи 3-ї штурмової!

Весь особовий склад нашої медичної служби пройшов навчання водінню М113. І при необхідності, будь-хто зможе вивести машину з-під обстрілу.

М113 стоїть на чергуванні замаскована, в капонірі та під протиланцетною сіткою. Особовий склад зазвичай розміщується у укріпленому підвалі або бліндажі. Крім основної точки, є кілька альтернативних точок очікування кейсеваку.

Мною запроваджено вищі, ніж прийняті стандарти в ЗСУ екіпірування бойового медика підрозділів - медику дається медична сумка або малий медичний рюкзак для штурмових дій, а також великий рюкзак для оборонних дій.

Екіпірування вибирається самим бойовим медиком залежно від характеру бойових дій, що очікуються. В комплект бойового медика входять димові гранати або димові шашки, евакостропи.

Для перенесення поранених ми використовуємо перевірені ноші-волокуші. Було запроваджено такий стандарт: одні компактні носилки-волокуші на відділення. Зроблено їх запас на складі, при втраті чи необхідності без проблем та бюрократії видаються нові.

Якщо дозволяє місцевість, медики також можуть використовувати спеціальні візки для перевезення поранених. Візки надані у розпорядження ст.медиків рот.

Стандарт медичного екіпірування штурмовика-піхотинця нашого батальйону - хороша аптечка, 4 якісні турнікети (СAT, SOF, SAM, Дніпро, Січ). Також зроблено їхній запас на складі. У разі втрати легко видаються нові.

Бойові медики були забезпечені додатковим протиосколковим захистом (наплічники, захист паху, захист спини, балістичні килимки для сидіння). Це дозволяє зберегти життя медиків, які в свою чергу можуть урятувати ще більше життів побратимів! З недавніх пір, завдяки керівництву бригади, це стало стандартом для всіх штурмових піхотинців 3 ОШБр. Тепер усі бойові підрозділи 3 ОШБр укомплектовані додатковим протиосколковим захистом.

Мною запроваджено посаду старшого водія – відповідає за контроль стан усіх машин медичної евакуації, ТО, здійснення необхідних ремонтів. Це важливий момент!

Якщо техніка не поїде чи має проблеми, евакуація не відбудеться чи буде відкладена. Окрім основних медеваків, у нас є великий запас резервних. У разі втрати транспорту ми маємо можливість оперативно замінити машину.

Кожен водій та мехвод відповідає за свої машини. Ми не тримаємо поганих водіїв чи мехводів.

Водій зобов'язаний стежити за станом транспорту, термінів ТО, повинен проводити огляд перед виїздом: перевірка рівнів рідин, тиску в шинах, візуальний огляд покришок, перевірка світла, габаритів і сигналу, перевірка встановленого РЕБ. В машині має бути домкрат, трос, запаски, балонний ключ, вогнегасник.

Мехвод повинен стежити за станом гусеничної техніки, термінів ТО, повинен проводитися періодичний огляд: перевірка рідин, перевірка роботи РЕБ. У комплекті має бути трос, димові шашки, вогнегасник.

Про проблеми з АТ, БТ водії та мехводи зобов'язані доповідати ст. водію, та черговому медику на ОКП. За потреби мені безпосередньо.

У нашій медичній службі також була створена група медичної розвідки, яка здатна виконати медичну розвідку у будь-який час доби. На них лежить рекон, пошук основних та альтернативних шляхів евакуації, точок евакуації, точок обміну поранених.

Група розвідки має додаткову підготовку, спец. озброєння, техніку (квадроцикли, ПНБ, тепловізори, РЕБ, тощо). Можуть також проводити розвідку як на гусеничному, колісному автотранспорті, так і пішим ходом.

Для координації всіх евакуацій запроваджено посаду чергового медика на ОКП батальйону. Робота 24/7. Це відповідальна посада, яка потребує значної відповідальності та стресостійкості в умовах невідомих перемінних. Помилка – це можлива смерть поранених та евакуаційних тимів.

Черговий медик включається у роботу на ОКП при повідомленні про поранення, смерть. Він має доступ до всієї оперативної обстановки, і має право використовувати всі ресурси для виконання завдання порятунку життя.

Приклад роботи чергового медика на ОКП та складної евакуації поранених із Орлівки, Донецької області:
1. Після надходження запиту на евакуацію, проведено розрахунок часу, щоб евакуаційна група та кейсевак прибули одночасно і не чекали один одного на точці евакуації.
2. Перенаправлений дрон для візуального контролю групи евакуації, кейсеваку.
3. Активовано РЕБ бригади, окопні РЕБи по лінії, РЕБ кейсевака після початку руху до точки евакуації.
4. Під час підходу кейсевака та забору пораненого було здійснено запланований заздалегідь артобстріл передбачуваних позицій ПТУРів та позицій противника. Поранених було забрано успішно!

Мною було виставлено пріоритет: поранені під час евакуації мають більший пріоритет у порівнянні з мертвими. Для живих ми готові ризикнути всім, щоб їх врятувати!

Мертві вже нікуди не поспішають.

Це не означає, що ми залишимо їх! Ми витягнемо всіх, кого зможемо. Але евакуація тіла загиблого воїна може бути відкладена, якщо цього не дозволяють: щільний вогонь противника, неясність обстановки, позиції зайняті противником.

Черговий медик на ОКП - це людина, яка брала участь у групі медичної розвідки. Відповідно, він добре орієнтується в місцевості і є авторитетом для груп евакуації. При необхідності він може направити кейсевак чи групу медичної розвідки в будь-який інший пункт на карті.

На нашому медпункті також є фармацевт – він відповідає за замовлення ліків, поповнення складу медпункту. Веде журнали. Веде документацію зі списування ліків. Оформляє документи на планову госпіталізацію, ВЛК.

Є ще одна людина, яка веде документообіг пов'язаний з оформленням документів за пораненнями, відповідає за розклад, низку інших організаційних моментів.

Є зброяр. Він отримує та видає боєприпаси. Веде відповідну документацію. Певною мірою він ще зв'язківець, так як відповідає за облік та перепрошивку радіостанцій.

Є ще обозний. Отримує та видає спорядження, екіпірування, продукти.

Багато посад загалом взаємозамінні, і всі обов'язково працюють на медеваку та медпункті.

Це дозволяє не втрачати досвід практичної роботи, тонус і дозволяє не забувати навіщо ми всі тут.

Роботу організовано ротаційним методом.

Наприклад: фармацевт може один день попрацювати на медпункті, наступного піти на рекон, відпочити, а потім заступити на ОКП черговим медиком.

На кейсеваку працюють медики рот, санітари та фельдшери.

На медеваку рівень вищий, є лікар чи фельдшер та санітар.

Саме тому, незважаючи на інтенсивні бойові дії, рівень наших втрат нижчий, а якість медичної допомоги, що надається, на догоспітальному етапі вища!

P.S. Сьогодні моїй молодшій 13 років і я знову не з нею, а тут. Але це важливіше!

Слава Україні! Смерть ворогам!"

Автор: Сергій Удод, позивний "Гудвін"

(Джерело).

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]