Система течій Атлантики наближається до "точки неповернення", зміни будуть нищивними для людства – вчені

|
Версия для печатиВерсия для печати

Колапс у системі течій Атлантичного океану, які допомагають регулювати глобальний клімат, відбувається набагато швидше, ніж очікувалося.

Науковці наголошують, що це "погана новина для кліматичної системи та людства". Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в Science Advances, пише The Guardian.

Однак науковці поки не можуть передбачити, як скоро це станеться.

Вчені розробили  індикатор раннього попередження про порушення атлантичної меридіональної циркуляції (AMOC – Atlantic meridional overturning circulation) на основі комп'ютерної моделі.

AMOC – це величезна система океанічних течій, яка є ключовим компонентом глобального регулювання клімату. Вона охоплює частину Гольфстріму та інші потужні течії, які переносять тепло, вуглець і поживні речовини з тропіків до Полярного кола,  де вода охолоджується та потрапляє в глибокий океан. Таким чином енергія розподіляється навколо Землі.

Дослідники  виявили, що AMOC вже на шляху до значної зміни, якої не було понад 10 тисяч років. За їхніми прогнозами, цей колапс течій матиме жахливі наслідки для багатьох частин світу.

Система течій руйнується швидше, ніж очікувалося, через танення льодовиків Гренландії та арктичних крижаних щитів. Це призводить до потрапляння великої кількості прісної води в море та перешкоджає руху солонішої та теплішої води з півдня.

Відповідно до попередніх досліджень, AMOC знизився на 15% з 1950 року і перебуває в найслабшому стані за останнє тисячоліття.

Вчені зробили висновки на основі даних про солоність води в південній частині Атлантичного океану між Кейптауном і Буенос-Айресом. Вони змоделювали зміни протягом 2 тисяч років на комп’ютерних моделях глобального клімату. 

На основі цих даних, науковці припускають, що повільне зниження солоності може призвести до раптового колапсу менш ніж за 100 років.

"Це погана новина для кліматичної системи та людства, оскільки до цього часу можна було вважати, що нахил Amoc був лише теоретичною концепцією, і він зникне як тільки буде розглянута повна кліматична система з усіма її додатковими зворотними зв'язками", – заявили дослідники.

Вони прогнозують, що у деяких регіонах рівень моря в Атлантиці може піднятися на метр, затопивши багато прибережних міст. 

Вологі та сухі сезони в Амазонці зміняться, що знищить ослаблені тропічні ліси. Температури в усьому світі будуть коливатися набагато нерівномірніше. 

Південна півкуля стане теплішою, а у Європі різко похолоднішає і буде менше опадів. Зміни відбудуться в 10 разів швидше, ніж зараз – це зробить адаптацію людини майже неможливою, стверджують дослідники.

"Що нас здивувало, так це швидкість, з якою відбуваються зніми. Вони будуть нищівними", – вважає провідний автор статті Рене ван Вестен з Утрехтського університету. 

На його думку, людство має сприймати зміни клімату набагато серйозніше.

Нагадаємо, що зміни клімату впливають не лише на температуру, але й на швидкість вітру. Тому урагани стають настільки сильними, що науковці пропонують ввести поняття "мегаурагани".

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]