Трамп має непогані шанси перемогти на виборах — і чіткий план реалізації своїх ідей

|
Версия для печатиВерсия для печати

Наприклад, він обіцяє демократам арешти за вигаданими звинуваченнями, а іммігрантам – масову депортацію.

Про це йдеться у статті видання Meduza.

До президентських виборів у США рівно рік. Кандидатом від республіканців майже, напевно, стане Дональд Трамп — і у своїх промовах він уже не сперечається з конкурентами, а фантазує про майбутнє після перемоги. Політик обіцяє заарештовувати популярних демократів, депортувати мільйони нелегалів, а лівих називає «хробаками». Водночас, його прихильники планують замінити десятки тисяч чиновників лоялістами — а суди та конгрес уже готові втілювати їхній план.Наскільки ймовірною є перемога Трампа на виборах і як Америка може змінитися при цьому сценарії.

Що саме сказав Трамп?

На честь наших великих ветеранів у День ветеранів [11 листопада] ми клянемося вам, що викорінимо комуністів, марксистів, фашистів та ліваків-бандитів, які живуть у нашій країні, як черв'яки, брешуть, крадуть, обманюють на виборах і роблять усе можливе, законно і незаконно, щоб знищити Америку та американську мрію!

Дональд Трамп спочатку написав таку посаду у своїй соціальній мережі Truth Social, а пізніше того ж дня повторив ці слова на мітингу в штаті Нью-Гемпшир, додавши: «Справжня загроза походить не від радикально-правих, а від радикально-лівих, і вона росте з кожним днем. Загроза з боку зовнішніх сил не така небезпечна і серйозна, як загроза зсередини».

Ця заява стала частиною цілої серії агресивних монологів — останніми тижнями колишній президент, який завжди любив різкі висловлювання, виступає з такими промовами, що журналісти прямо порівнюють його з Гітлером. Так, в інтерв'ю іспаномовному каналу Univision Трамп заявив, що у разі перемоги на президентських виборах посадить своїх опонентів. На тому ж мітингу в Нью-Гемпширі він описав цю ідею докладніше:

Вперше історія США чинна адміністрація висуває кримінальні звинувачення проти опонента. Це означає, що я також зможу так зробити! Я сидітиму в Білому домі, і мені скажуть: «Сер, є демократ, у якого зростає рейтинг». Я відповім: "Вони зробили це зі мною, так що я можу зробити це з ними - висуньте проти нього звинувачення за перехід дороги в недозволеному місці!"

У Нью-Гемпширі Трамп також назвав себе «гордим заперечником» перемоги Байдена і заявив про необхідність стратити наркоторговців. Під час виступу в Айові політик пообіцяв провести найбільшу в історії США операцію з депортації нелегальних мігрантів, а на іншому мітингу заявив, що мігранти "отруюють кров нашої країни".

Коли The Washington Post запитала прес-секретаря штабу Трампа Стівена Ченга, чому риторика кандидата так нагадує слова Адольфа Гітлера та Беніто Муссоліні, той висміяв це порівняння. А потім додав, що «саме існування тих, хто так стверджує, буде розчавлено, коли Трамп повернеться до Білого дому».

Чому ці слова варто сприймати всерйоз?

Трамп був президентом з 2017 по 2021 рік і після свого правління визначив три головні погрози своїм планам: суди, конгрес та бюрократію. З того часу він сам та його прихильники шукали способи вирішити ці проблеми.

За час правління Трампа Білий дім та призначені ним чиновники програли 192 судових процесу із 246. Наприклад, у 2017 році судді завадили швидко реалізувати указ про заборону в'їзду до США для громадян мусульманських країн. Але Трампу вдалося планомірно вирішити ці розбіжності найпростішим способом: за чотири роки він призначив майже стільки федеральних суддів, скільки Барак Обама провів через конгрес за вісім років. Головним успіхом республіканця став новий склад Верховного суду: через смерть ліберальної судді Рут Бедер Гінзбург за два місяці до виборів Трамп встиг провести трьох суддів і закріпити консервативну більшість. Воно не гарантує республіканцям перемоги за всіма позовами, але спрощує проведення багатьох реформ на кшталт скасування федерального права аборт.

Перші два роки правління Трампа республіканці контролювали обидві палати конгресу, але провести змогли лише податкову реформу. Справа в тому, що в Республіканській партії залишалися сильні політики, які не згодні з платформою свого президента, — наприклад, сенатор Джон Маккейн, який не дозволив Білому дому скасувати обамівську реформу медичного страхування. Але з того часу Трамп зумів зачистити свою партію від незгодних: тих, хто публічно засудив штурм Капітолію в січні 2021 року, позбавили голосу, а інших нелояльних змістили за допомогою праймеріз. У внутрішньофракційній боротьбі у палаті представників радикальні трампісти здобули перемогу над помірними трампістами. Якщо на виборах у листопаді республіканці повернуть собі контроль над обома палатами конгресу, парламент напевно буде без затримок проводити будь-які реформи, які запропонує Білий дім.

Зрештою радники Трампа охоче розповідають і про плани боротьби з кар'єрними чиновниками — посилаючись на стару конспірологічну теорію, вони називають їх «глибинною державою». Ключовою метою трампістів є міністерство юстиції, відомство, яке виконує функції прокуратури, управляє ФБР і традиційно незалежно від президента. Зараз Білий дім може визначати акценти та пріоритети у роботі мін'юсту, але не повинен впливати на рішення щодо конкретних справ. Ця норма склалася відразу після Уотергейтського скандалу, коли конгрес ухвалив цілий пакет законів, які обмежують вплив президента на політичну систему.

Під час першого терміну Трамп намагався тиснути на мін'юст — і навіть звільнив його голову за відмову зупинити розслідування про зв'язки президента з Росією. Джон Келлі, який працював головою адміністрації Білого дому на початку правління Трампа, розповідав, що президент часто пропонував розпочати переслідування своїх опонентів, але чиновники не передавали його слова далі. У 2020 році після перемоги Джо Байдена на виборах співробітники мін'юсту відмовилися брати участь у змові прихильників Трампа. Тепер обидві федеральні справи проти політика веде спеціальний незалежний прокурор Джек Сміт, призначений нинішнім главою міністерства Мерріком Гарландом. Штаб Трампа вважає, що за цим стоїть Байден, і готується перетворити мін'юст на свою зброю.

Одним із архітекторів плану є юрист Джеффрі Кларк — учасник змови 2020 року, один із обвинувачених у кримінальній справі у Джорджії. На зустрічі зі спонсорами кампанії Трампа Кларк заявив, що колишній президент «вивчив урок» і призначить генеральним прокурором людину, яка цілком погоджується з планом. Після цього мін'юст відмовиться від принципу незалежності, а значну частку працівників міністерства та ФБР замінять лоялістами. У приватних бесідах Трамп закликає переслідувати не лише демократів, а й республіканців, які колись працювали у його адміністрації, але не поділяли його погляди.

Проект трампістів стосується не лише мін'юсту: зазвичай новий президент призначає близько чотирьох тисяч чиновників, але республіканці готують 54 тисячі прихильників на посади у федеральному уряді. Консервативний think-tank Heritage Foundation та 80 організацій-партнерів уже займаються відбором кандидатів — зокрема вивчають їхні пости у соціальних мережах. В анкеті їх просять назвати «одного чинного політика, який викликає захоплення». Також план включає можливість оголосити військовий стан першого дня другого терміну Трампа — тоді президент зможе використати армію для придушення протестів.

Популярна серед консерваторів теорія унітарної виконавчої має на увазі, що президент повинен мати повніший, ніж зараз, контроль над федеральною бюрократією. Максималісти на кшталт Джеффрі Кларка впевнені, що жодна державна агенція чи регулятор не має бути автономною. План трампістів передбачає, що незалежності втратять антимонопольне відомство, федеральну комісію з комунікацій і міністерство внутрішньої безпеки, яке відповідає за міграційну політику. Саме антиміграційний план Трампа його радники переказують журналістам із максимальною кількістю подробиць.

У разі перемоги республіканець посилить боротьбу з міграцією як нелегальною, так і легальною. А керуватиме цим напрямком той, хто запропонує Трампу найбільш агресивну тактику. Відновиться заборона в'їзду до США для громадян мусульманських країн, консульства почнуть проводити «ідеологічні перевірки» перед видачею віз, надавати політичний притулок у країні припинять під приводом «боротьби з туберкульозом». Із США депортуватимуть мільйони нелегальних мігрантів щороку, змінивши процедуру так, щоб для видворення не потрібно було чекати на судове рішення. Якщо ж конгрес відмовиться виділяти гроші на цю програму, кошти вилучать із бюджету Пентагону.

Трамп чи правда може перемогти і почати втілювати свій план?

Вибори відбудуться 5 листопада 2024 року. Наразі соціологи бачать невелику перевагу Трампа, у тому числі у вирішальних штатах, але на такому ранньому етапі будь-які опитування явно неточні. Проте чинники, які допомагатимуть і заважатимуть колишньому президентові, зрозумілі вже зараз.

Трампа навряд чи зупинить хтось із конкурентів-республіканців: із рейтингом під 60% він виглядає явним фаворитом у боротьбі за номінацію. В останні тижні з гонки вийшли кілька його помітних опонентів, і ті, хто залишився, змогли консолідувати їхні голоси — але майже напевно вже на початку березня Трамп забезпечить собі перемогу на праймеріз.

Відразу після цього республіканець зіткнеться з головною небезпекою: навесні мають відбутися три судові процеси у кримінальних справах проти нього.

 

Перший із них, у федеральній справі про змову після виборів 2020 року, має розпочатися 4 березня 2024 року, хоча адвокати Трампа намагаються затягнути розгляд. У матеріалах справи понад 11 мільйонів сторінок, свідчити проти Трампа буде колишній глава його адміністрації Марк Медоуз. У разі обвинувального вердикту екс-президент може вирушити до в'язниці на десятки років.

На кінець березня призначено розгляд другої справи — про фальсифікацію бізнес-звітності у Нью-Йорку. Нею Трампу навряд чи загрожує тюремний термін. За планом, третю справу — за федеральним обвинуваченням у незаконному зберіганні секретних документів — почнуть розглядати у Флориді наприкінці травня 2024 року. Суддю Кеннон, яка вестиме процес, призначив сам Трамп. Вона відома своїми консервативними поглядами — і, зважаючи на все, дозволить захисту затягнути початок процесу на кілька місяців. Зрештою, слухання у четвертій справі проти Трампа — за звинуваченням у спробі вплинути на вибори в Джорджії 2020-го — призначено на 5 серпня і можуть тривати усю другу половину 2024 року.


Магшот (офіційне фото після арешту) Трампа, зроблений у Джорджії 23 серпня 2023 року. Фото: Fulton County Sheriff's Office / Reuters / Scanpix / LETA

Навіть якщо Трамп залишиться на волі, судові засідання, напевно, завадять йому активно їздити країною і виступати на мітингах. З іншого боку, процеси, можливо, транслюватимуть телебаченням — і важко передбачити, як вони вплинуть на виборців. Якщо Трампа засудять та відправлять до в'язниці, він не втратить право балотуватися; якщо його виправдають, це може підкріпити його заяви про політичне переслідування.

Потенційно допомогти Трампу може ще один чинник: у президентських виборах, схоже, братимуть участь одразу кілька помітних «третіх» кандидатів. Про намір балотуватися вже оголосив Роберт Кеннеді — молодший — він намагався боротися за номінацію від демократів, але його конспірологічні погляди є популярнішими серед республіканців. Обіцяє висунути кандидата-центриста та партія No Labels. "Християнський соціаліст" Корнелл Вест планує піти на вибори як незалежний кандидат. Анонсували свою участь у виборах кандидати від лібертаріанців та Зеленої партії. Деякі з цих політиків, які за поглядами ближчі до демократів, швидше заберуть голоси у Байдена, ніж у Трампа.

Результат листопадових виборів може бути непередбачуваним через історичні зрушення в електораті кандидатів. Так, підтримка Ізраїлю призвела до різкого зниження рейтингу Байдена серед американців арабського походження; його популярність серед афроамериканців та молодих виборців помітно знизилася через зростання цін. З іншого боку, Байдену симпатизують жителі передмість мегаполісів, які принесли йому перемогу в 2020 році. Одним із головних чинників цієї групи виборців залишається підтримка демократами права на аборт. Відколи консервативний Верховний суд виніс рішення про відміну федерального права на переривання вагітності, кандидати від республіканців показують на всіх регіональних виборах гірший результат, ніж Трамп у 2020 році. Консерватори зазнали поразки у шести штатах із шести, де право на аборт обговорювалося на референдумах.

Ще одним фактором, що вплине на результат виборів, залишається вік кандидатів. Трампу 77 років, Байдену 20 листопада виповниться 81 рік. За одним із опитувань, 73% американців вважають, що вже зараз президент фізично та психологічно некомпетентний. Швидше за все, ці побоювання перебільшені; за перші три роки правління Байден провів трохи менше прес-конференцій, ніж його попередники, і їздив у закордонні поїздки частіше, ніж Трамп під час свого президентства. Тим не менше, вашингтонські журналісти пишуть, що штаб Байдена побоюється, що він не зможе поєднувати роботу в Білому домі з активною участю в кампанії. Навіть усередині Демократичної партії іноді звучать заклики знайти іншого кандидата.

На цьому тлі головною надією Байдена залишається добрий стан економіки. За опитуваннями, виборці оцінюють його роботу у цій сфері не дуже високо, але різке зростання ВВП та стабільне зниження рівня безробіття можуть змінити ситуацію до дня виборів. Допомогти чинному президентові мають і проблеми штабу Трампа з бюджетом: зараз його кампанія витрачає більше, ніж отримує, зокрема через витрати на юристів. Штаб Байдена, навпаки, зібрав рекордний запас коштів.

Фото вгорі: Joe Raedle / Getty Images

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

10:04
У квітні 2022 року "зелена влада" планувала здати росії суверенітет України, цьому запобіг Джонсон - Die Welt
09:01
Уночі збито 21 з 34 ракет окупантів, але є влучення у 4 ТЕС
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 27 квітня
20:00
У суботу в Україні дощі лише на сході, на півдні до +25°С
18:05
Від Чорнобилю 1986 - до Чорнобилю 2024: ядерна енергетика нашої країни підійшла до небезпечної межі
17:10
Кадрова чехарда: Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ через півтора місяця після призначення
17:02
Рада дозволила звільняти з роботи за неінформування про родичів у Росії та на окупованих територіях
16:15
НАБУ опублікувало розмови учасників шайки Сольського
14:45
Придатних до військової служби ділитимуть на 4 категорії за станом здоров’я - Міноборони (ПЕРЕЛІК)
13:03
Міністр Сольський вже на волі під заставу у майже 76 мільйонів

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]