У Європі ніхто не говорить серйозно про «перемогу» України, йдеться про її виживання - WP

|
Версия для печатиВерсия для печати

Навіть якщо Байден зможе переконати Конгрес виділити ще 61 мільярд доларів на допомогу Україні, це вже не дуже допоможе.

За 20 місяців, що минули з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, союзники Києва надали військову та іншу допомогу на суму понад 230 мільярдів доларів. Протягом наступних 20 місяців ймовірність того, що Київ отримає хоча б частину цієї суми, дорівнює нулю.

А якщо Дональд Трамп повернеться до Білого дому, ця сума, ймовірно, ще більше зменшиться. Така похмура математика, а також політичний календар США спонукали стурбованих західних лідерів почати розробку стратегій, покликаних захистити Україну від безжального натиску Владіміра Путіна за часів Трампа.

«Зараз у європейських столицях мало хто серйозно говорить про «перемогу» Києва, принаймні, не найближчим часом. Потрібен реалістичний план виживання України», - пише Washington Post.

Проблема полягає в прірві між зростаючою тривогою Європи через можливе повернення Трампа та її планом дій. «Всі стурбовані» появою нової адміністрації Трампа, - сказав Ніко Ланге, колишній керівник апарату міністерства оборони Німеччини.

«Але наслідком цього занепокоєння стала бездіяльність. Це безвідповідально», - додав він.

Після того, як Трамп і Байден фактично зрівнялися в результатах недавніх опитувань, європейські лідери нарешті зрозуміли, що другий термін Трампа можливий. На початку цього року регулярно звучало питання: «Чи може це дійсно статися?». Зараз у Європі більше ніхто таких запитань не ставить.

Натомість європейські лідери хочуть, щоб такі зміни у Вашингтоні не застали їх зненацька, як у 2016 році. Минулого місяця міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок полетіла в Техас перед тим, як взяти участь у відкритті Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. В Остіні вона зустрілася з губернатором Грегом Ебботтом. Це була рідкісна зустріч тет-а-тет між захисником довкілля з «Європейської партії зелених» і грандом Республіканської партії, який заперечує зміну клімату.

Німецький чиновник розповів виданню, що мета зустрічі полягала в бажанні Берліна зрозуміти, як республіканці бачать світ, щоб краще оцінити, що станеться, якщо Трамп повернеться в Білий дім. У Європі також формується консенсус щодо того, як вести справи з республіканцями у Конгресі.

«Ідея полягає в тому, щоб менше говорити про Україну і більше про Китай і про необхідність не спровокувати напад на Тайвань, щоб аргументувати продовження американської допомоги Україні», - йдеться в статті.

Високопоставлений європейський чиновник з питань безпеки сказав Washington Post, що законодавцям від Республіканської партії було надіслано саме такий меседж: «Якщо ви хочете зайняти серйозну позицію щодо Китаю, ви повинні досягти успіху в Україні». Але такі дипломатичні зусилля Європи просуваються швидше, ніж розробка правдоподібних планів Заходу щодо підтримки життєдіяльності України, не кажучи вже про здатність підтримувати її наступальний імпульс на полі бою.

Ніхто не уявляє собі, що європейські союзники зможуть заткнути діру, яка утвориться за відсутності американської військової допомоги, на яку припадає майже половина всього, що надходить в Україну. За оптимістичним сценарієм, Україна буде отримувати допомогу від США навіть після виборів у 2024 році, але в значно зменшеному обсязі. Але навіть це становить страшну загрозу для Києва.

«Путін перебільшив, але не набагато, коли нещодавно заявив, що у Києва закінчаться боєприпаси за тиждень, якщо Захід скоротить поставки. Європа дійсно має плани надати Україні засоби, які допоможуть їй вистояти, але терміни їх поставки надто довгі. Тим часом Кремль, який перевів російську економіку на військові рейки, відновлює свої виснажені сили швидше, ніж багато хто може собі уявити», - пише видання.

По суті, між Росією і Заходом відбувається гонка переозброєння, на кону якої стоїть життя і здоров'я України. І ця гонка відбувається саме тоді, коли ключовий постачальник зброї для Києва - Сполучені Штати - здаються все менш надійним союзником.

«Навіть якщо Байдену вдасться проштовхнути через Конгрес свій останній військовий рятувальний круг для України на 61,4 мільярд доларів, який буде прив'язаний до меншого пакету допомоги Ізраїлю, це вже не допоможе. Послаблення підтримки Києва з боку Республіканської партії затьмарило перспективи майбутніх вливань, навіть якщо Байдена переоберуть», - йдеться в статті.

ЄС виділяє мільярди євро на озброєння України в довгостроковій перспективі. Окремо найбільші союзники Києва готують двосторонні угоди, які забезпечать постачання зброї на довгі роки. Сама Україна має амбітні плани щодо розвитку вітчизняної військової промисловості шляхом створення спільних підприємств із західними виробниками озброєнь. Вона мріє про нові заводи і виробничі лінії, що випускатимуть безпілотники, бронемашини і боєприпаси поблизу лінії фронту.

Однак ці стратегії не принесуть швидких результатів. Натомість потреби України невідкладні, а зустрічні вітри, з якими стикаються її європейські союзники, стають дедалі сильнішими. Німеччина і Велика Британія борються з проблемами фінансового відновлення після пандемії. Франція надала Україні деякі ключові види озброєнь, але за загальним обсягом своїх внесків відстає. У деяких частинах Європи з'явилися тріщини у громадській підтримці України, які можуть перетворитися на прірву, якщо Вашингтон зменшить свої зобов'язання.

«Європейці повинні посилити свою підтримку України. І це буде дуже важко зробити», - сказала Олександра де Хооп Шеффер з Німецького фонду Маршалла.

Допомога США Києву - це не про те, щоб зробити українців чи європейців щасливими. Вона спрямована на підтримку позицій Сполучених Штатів у світі. Але оскільки цей аргумент втрачає силу для деяких американців, перед Європою постає питання, як врятувати Україну. Відповідь залишається розмитою, а час грає на боці Путіна.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]