В росії через санкції доведеться замінити 25% сміттєвозів, вони залишились без імпортних запчастин

|
Версия для печатиВерсия для печати

Протягом п'яти років російські оператори з вивезення відходів мають повністю замінити сміттєвози європейського та японського виробництва через санкції.

Про це заявив РБК глава «Российского экологического оператора» (РЭО) Денис Буцаєв, який займається проведенням сміттєвої реформи. За даними РЕО, у росії працює 15,5 тисячі сміттєвозів. З них близько 3,8 тисяч, або 25%, припадає на європейських та японських виробників.

Найбільша частка зарубіжної сміттєвої техніки - у Москві (54%), Московській (53%) та Смоленській (39%) областях.

До введення санкцій російські оператори з вивезення відходів збиралися продовжувати закупівлі нових машин у Швеції, Німеччині, Італії та Японії. За статистикою РЭО, найпопулярнішими іноземними марками в росії були шведська Scania (1 тисяча сміттєвозів), MAN (798 машин), японська Isuzu (567), шведська Volvo (331) та німецька Mercedes (446 машин). Тепер їх мінятимуть на російські, а також білоруські та китайські.

Після початку війни в Україні ЄС запровадив обмеження на доставку вантажів до росії. Слідом за цим припинилися постачання запчастин для автомобілів, а потім виробництво на російських заводах зупинило низка автомобільних компаній.

При плановому оновленні автопарків у 2022-2026 роках покупка машин обійдеться в 45 млрд рублів, з них понад 36 млрд рублів підуть на заміну європейських та японських сміттєвозів, уточнили в РЭО.

Загальна кількість сміттєвозів зросте приблизно на 20%, оскільки у російських, білоруських та китайських виробників поки що немає таких великовантажних автомобілів, як у європейських, розповіли в компанії «РГ-Техно», яка спеціалізується на продажу сміттєвозів.

Санкції негативно впливають і на виробництво російських сміттєвозів. За даними Мінпромторгу, з початку 2022 року вартість сміттєвозів на базі КамАЗу збільшилася на 15–20%. Насамперед це пов'язано з обмеженнями на постачання європейських комплектуючих для навісного обладнання, уточнили у прес-службі відомства.

Всі додаткові витрати бізнесу призведуть до зростання тарифів для споживачів.

Після вторгнення росії в Україну багато західних і японських автовиробників (наприклад, Volkswagen Group, General Motors, BMW, Renault, Hyundai, Toyota, Mercedes-Benz, Ford, Porsche, Suzuki, Volvo, Ferrari, Lamborghini, Jaguar Land Rover) оголосили про вихід з російського ринку. Через це низка автоскладальних виробництв у росії зупинила роботу. КамАЗ перевів співробітників на неповний робочий тиждень, а на калінінградському заводі «Автотор» персоналу стали роздавати земельні ділянки «з метою додаткової соціальної підтримки». «АвтоВАЗ» відправив співробітників до простою.

Відмова західних компаній від співпраці, припинення поставок комплектуючих та обладнання занурили автомобільну промисловість рф у глибоку кризу. Про це свідчать і рішення влади, яка знизила планку для автомобільних систем безпеки. Так, 16 травня в росії дозволили випускати спрощені моделі автомобілів класу "Євро-0", а також машини без подушок безпеки, антиблокувальної системи гальм (ABS) та динамічної системи стабілізації (ESP) та інших систем, які недоступні через санкції. Постанову підписав прем'єр-міністр Михайло Мішустін, вона діятиме до 1 лютого 2023 року.

Координатор руху «Товариство синіх відерець» Петро Шкуматов припустив у розмові з The Insider, що, ймовірно, автовласники докупатимуть подушки безпеки самі. Автоексперт Сергій Асланян пояснив, що водії їздитимуть на «Євро-0», точніше, на «Євро-3», «як під час Великої Вітчизняної війни, коли їздили на газогенераторних машинах, тобто на дровах».

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]