В Україні дефіцит кадрів та зростання зарплати

|
Версия для печатиВерсия для печати

Більшість роботодавців в Україні зіткнулися з дефіцитом кадрів. Найважче знаходити робітників на виробничі спеціальності, також в дефіциті кадри для медичних закладів та спеціалісти – фармацевти. БЦ розбирався з попитом та пропозицією на вітчизняному ринку праці.

Про це йдеться у статті видання Цензор.НЕТ.

Географія працевлаштування

Дефіцит робочих рук в Україні посилюється нерівномірним відновленням ринку праці.

Найвища конкуренція серед кандидатів спостерігається у Київській, Харківській та Вінницькій областях. Цікаво, що серед цих регіонів лише у Вінницькій області кількість пропозицій роботи наразі більша, ніж до повномасштабного вторгнення. Натомість найнижча конкуренція за робоче місце зараз у Закарпатській, Чернівецькій та Херсонській областях.

Тобто з дефіцитом кадрів зіткнулись як роботодавці прифронтових регіонах, так і на заході України. У перших найм ускладняється зменшенням населення, що було змушено переїхати у більш безпечні регіони або взагалі виїхало за кордон.

Для других, навпаки, вона обумовлена великою конкуренцією з іншими роботодавцями. Наприклад, у Закарпатській області ринок праці відновився на 167% — роботодавців стало значно більше, ніж до повномасштабного вторгнення, і кандидатів не вистачає.

Хто в дефіциті?

Фахівці із роботи з персоналом зараз відносять до вакансій із очікувано найменшою кількістю відгуків лікарів (ендоскопіст, гастроентеролог, ендокринолог, лікарь УЗД, педіатр, сімейний лікарь, зубний технік) та представників робітничих спеціальностей (гірник, бляхар, порізчик, пилорамник, тонувальник, покрівельник).

Також великий деціфит кадрів відчуває освітня галузь. За інформацією Державної служби зайнятості (ДСЗ), на 42,4 тис вакансій у заклади освіти наявні лише на 15,9 тис зареєстрованих безробітних фахівців.

У Мінекономіки називають поточну ситуацію найбільшою міграційною кризою з часів Другої світової війни.

Безробітних стало менше

Офіційно в Україні різко зменшилась кількість безробітних. Зараз статус безробітнього мають лише 483,2 тис осіб, це на 60% менше від кількості безробітних у 2021-му. Майже 100 тис шукачів роботи ще не мали досвіду працевлаштування.

Серед безробітних найбільша частка жінок (75%). З загальної маси кандидатів - 42% - особи з вищою освітою. 60% - перебувають у найбільш "кваліфікованому віці" – 35-55 років.

Що пропонує український ринок праці?

Впродовж 2023 року до Державної служби зайнятості роботодавці спрямували 329 тис вакансій, найбільше – 18% - стосувалося роботи у переробній (здебільшого харчовій) промисловості, 16% - у оптовій та роздрібній торгівлі.

Частіше роботодавці шукали робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (18%):

- водія, токаря, оператора/машиніста котельні, тракториста, водія навантажувача, оператора заправних станцій, машиніста екскаватора, дорожнього робітника, фрезерувальника, оператора верстатів, машиніста крана;

- працівників сфери торгівлі та послуг (17%): продавця продовольчих та непродовольчих товарів, кухара, охоронника, офіціанта, медсестру, бармена, помічника вихователя, соціального робітника, перукаря, бариста;

- представників найпростіших професій (15%): підсобного робітника, вантажника, двірника, прибиральника службових та виробничих приміщень, робітника з утримання будинків, укладальника-пакувальника, робітника з благоустрою, прибиральника територій, сторож;

- кваліфікованих робітників з інструментом (14%): швачку, електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсаря-сантехніка, електрогазозварника, слюсаря з ремонту колісних транспортних засобів, пекара, маляра.

Водночас найбільшу нестачу пропозицій відчувають безробітні менеджери (на 515 управителів зі збуту лише 142 вакансії), економісти – на 504 особи наявні 90 вакансій, адміністратори ( для 696 безробітних – 163 вакансії) та держслужбовці - 948 безробітних спеціалістів на 325 вакансій.

Віддалені вакансії в пріоритеті

Особливим попитом серед шукачів роботи, за інформацією порталу work.ua, користуються віддалені посади в IT. Саме такі пропозиції отримують зазвичай рекордну кількість відгуків від шукачів роботи.

В минулому році абсолютним рекордсменом по відгукам була вакансія менеджера з обробки онлайн-замовлень магазину корейської косметики. На цю вакансію за добу відгукнулися 778 кандидатів. Хоча компанія пропонувала нижчу за середню зарплату, лише 6 000 грн, шукачів привабила можливість працювати віддалено неповний робочий день.

Ще три вакансії зі сфери IT здобули 500+ відгуків за один день. Це оголошення про пошук UI/UX-дизайнера до маркетингового агентства, вакансія Trainee/Junior Front-end developer для розробника із 6 місяцями досвіду та пропозиція роботи для Front-end програміста (ReactJS).

Середня зарплата — 19 000 грн

У грудні 2023-го офіційна середня заробітна плата в Україні склала 19 000 грн. ( у 2021 році вона не перевищувала 15 000 грн). Зріст офіційної зп частково пояснюється виплатами військовослужбовцям. Так, рейтинг посад із найвищими зарплатами (крім керівників та сфери ІТ) очолюють спеціалісти, які потрібні у війську: стрілці, мінометники, командири відділення, пілоти дрону (понад 70 000 грн) та зв’язківці (60 000 грн).

Серед областей-лідерів росту заплат лишається Київський регіон (+850 грн до 20 850 грн), Львівська (+500 грн до 19 000 грн) та Дніпропетровська область (+255 грн до 18 000 грн). В Одеській і Харківській області зарплати не змінилися і залишаються на рівні 18 000 грн і 17 500 грн відповідно.

У грудні найвищий дохід пропонували у вакансіях із категорій:

  • 40 000 грн — "Топменеджмент, керівництво вищої ланки";
  • 35 000 грн — "Нерухомість";
  • 25 000 грн — "Продаж, закупівля", "Транспорт, автобізнес";
  • 22 500 грн — "Будівництво, архітектура", "Маркетинг, реклама, PR";
  • 22 000 грн — "Управління персоналом, HR";
  • 20 000 грн — "Адмiнiстрацiя, керівництво середньої ланки", "Дизайн, творчість", "Краса, фітнес, спорт", "Культура, музика, шоу-бізнес", "Медицина, фармацевтика", "Сільське господарство, агробізнес", "Страхування", "Телекомунікації та зв’язок".

В той же час зафіксували зниження зарплати на ринку страхування (-10%, з 22 250 грн до 20 000 грн) та на ринку юридичних послуг (-2%, з 18 300 до 18 000 грн).

Серед цивільних професій (крім керівників та сфери ІТ) найбільші зарплати в грудні мали:

  • 55 000 — медіабаєр;
  • 50 000 — ендодонтист;
  • 45 000 — водій-міжнародник;
  • 40 000 — рихтувальник;
  • 38 000 — бізнес-аналітик;
  • 37 500 — рієлтор;
  • 35 000 — автослюсар;
  • 33 500 — арматурник;
  • 32 500 — автоелектрик, координатор зі збуту, регіональний менеджер;
  • 30 000 — зубний технік, категорійний менеджер, менеджер із розвитку, менеджер ЗЕД, менеджер проєктів, прессекретар, проєктувальник кондиціювання, фахівець із каменеобробки.

Звісно на ринку праці є пропозиції і з зарплатою в рази нижче та вище середнього показника.

Найбільшу зарплату пропонували директору із закупівель зернових та олійних культур — від 250 000 до 500 000 грн в місяць. Вимоги до кандидата були такими: не менше двох років досвіду на аналогічній посаді, навички ведення документообігу, уміння вести переговори та розуміння аграрного ринку.

Таку привабливу роботу пропонували на Київщині.

Загалом третину всіх вакансій на порталі work.ua пропонували роботодавці столичного регіону. Причому в Київській області (включно з містом Київ) розмістили таку ж кількість вакансій, як у 18 інших областях України разом узятих.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

10:02
The Insider: колишній радянський військовий і його дружина з Києва організовували в Європі диверсії
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 30 квітня
20:47
росія вдарила по Харкову та Одесі: 4 загиблих і 29 поранених (ОНОВЛЕНО)
20:38
Батька заступника керівника ОП, "регіонала" Шурму брутально вигнали з фансектора ФК "Карпати" (ВIДЕО)
20:00
У вівторок трохи дощитиме лише на південному сході України
16:39
Імітація правової держави: «Дякуємо Андрію Єрмаку!» замість реформи кримінальної юстиції
14:11
Після перевірок податкової 85% судів бізнесу з податківцями завершуються на користь підприємців
12:17
Україна призупинила захист права на свободу слова, власність та вільні вибори за конвенціями Ради Європи
10:47
Михайло Онуфер: Армія – це зріз, показник країни. Якщо в країні відбувається хаос, в армії відбувається те саме
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 29 квітня

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]