Велика війна неминуча: експерти про підсумки атаки на Ізраїль

|
Версия для печатиВерсия для печати

На півдні країни досі тривають бої із бойовиками ХАМАСу. Терористи взяли в заручники близько сотні ізраїльських військових та цивільних та забрали їх на територію сектору Газа. Нова-Європа підбила підсумки другого дня війни в Ізраїлі і поговорила з експертами: вони впевнені в неминучості широкомасштабної наземної операції. Як вона проходитиме?

Про це йдеться у статті видання novayagazeta.eu.

Іранські технології

Наразі відомо про більше ніж 700 загиблих та близько 1800 поранених під час нападу. Ще сотні вважаються зниклими безвісти. У містах Ізраїлю продовжує лунати сигнал тривоги.

«Наскільки ми можемо судити, у ХАМАС вчора значно вичерпався запас боєприпасів, — розповідає ізраїльський військовий експерт Давид Шарп. — За попередніми даними, терористи випустили Ізраїлем приблизно 3 тисячі ракет і мінометних мін. Особливо важливо, що в них залишилася дуже обмежена кількість ракет, здатних летіти на дистанцію 60–80 кілометрів. Тому я чекаю на зниження темпів обстрілів. Система ППО "Залізний купол" вже максимально повно розгорнута і збиває більшість цілей».

За даними Давида Шарпа, ХАМАС налагодив у секторі Газа виробництво боєприпасів за іранськими технологіями. Причому підпільними фабриками із високотехнологічним обладнанням керують люди з вищою технічною освітою та навіть доктори наук. У результаті терористи змогли виробляти кілька ракет, які летять більш ніж на 100 кілометрів.

Сотні загиблих

«Усього вчора, за моїми даними, у першій хвилі нападу брало участь близько 600 бойовиків, — розповідає колишній співробітник спецслужб та поліції Ізраїлю Сергій Мігдаль. — Скориставшись безтурботністю розвідки та армії Ізраїлю, терористи зуміли захопити кілька населених пунктів біля кордону із сектором Газа. За цей провал відповідають як військова розвідка, так і Служба безпеки Ізраїлю. Протягом багатьох років було відомо, що ХАМАС виношував плани атаки на Ізраїль.

Араби серйозно і ретельно готували напад. Але розвідка все одно не змогла передбачити їхні дії.

Вважалося, що ізраїльських підрозділів, сконцентрованих на кордоні, достатньо для відбиття нападу. Вчора була субота та свято. Більшість військових відпустили додому. На опорних пунктах та базах залишалися лише невеликі патрульні сили. Цим і користувалися терористи. У містечку Сдерот бойовики захопили поліцейську дільницю. Вони відмовилися здаватися. Військовим довелося повністю зруйнувати будівлю».

Сергій Мігдаль розповідає, що на початку нападу ХАМАС за допомогою квадрокоптерів знищив системи відеоспостереження армії Ізраїлю. Це засліпило військових та значно ускладнило збір інформації. У перші години після нападу армійське керівництво, за словами Сергія Мігдаля, перебувало у шоковому стані. Управління силами було відновлено лише за чотири-п'ять годин після початку вторгнення.

«Перший годинник місцеві жителі самостійно намагалися відбити атаки терористів, — розповідає колишній співробітник спецслужб Ізраїлю. — Один відставний генерал зібрав сусідів — теж колишніх військових, пенсіонерів і резервістів, — і вирушив на допомогу синові, що потрапив в оточення. Вони не тільки зуміли врятувати сім'ю, що зазнала нападу, а й знищили багатьох терористів».

Наразі, за словами Давида Шарпа, триває зачистка від бойовиків території Ізраїлю. Частина терористів могла сховатися та продовжити опір. «Якщо судити за кількістю загиблих цивільних, то вчора був кривавий день в історії сучасного Ізраїлю, — стверджує Давид Шарп. — Офіційно оголошено, що загиблих понад 350. 1800 поранених перебувають у шпиталях. 325 із них — важкі. 19 перебувають у критичному стані».

Давид Шарп розповідає, що кількість загиблих після закінчення підрахунків може виявитися значно більшою, ніж цифри, які були озвучені наступного дня після початку нападу. Серед постраждалих чимало бедуїнів — кочівників, табори яких перебували біля кордону із сектором Газа. Багато хто з них потрапив під ракетний обстріл. Інші були вбиті кулями бойовиків, що вторглися до Ізраїлю. Давид Шарп має інформацію, що кількох бедуїнів, які працювали в сільському господарстві у місцевих фермерів, терористи забрали заручниками. Також, за деякими даними, було захоплено робітників з Непалу.

Проблеми на півночі

Визнана в багатьох країнах світу терористичною організацією «Хезболла», що знаходиться в Лівані, підтримала напад ХАМАСу на Ізраїль і здійснила обстріл опорного пункту армії оборони Ізраїлю. У відповідь ізраїльтяни завдали удару по позиціях противника.

«Поки що лідери “Хезболли” ходять лезом бритви, — пояснює Давид Шарп. — Під їхній обстріл потрапив дуже специфічний спірний сектор на стику кордонів Сирії, Ізраїлю та Лівану. При цьому Ліван безпідставно вважає, що тут Ізраїль окупував частину його території, що має назву ферми Шаба. Це гірська місцевість, де немає цивільного населення. "Хезболла" встановила неподалік від ізраїльського опорного пункту намет, який не хотіли чіпати, щоб не провокувати конфлікт. Ось цей намет спалили у відповідь на обстріл з боку Лівану. На жаль, шанси на те, що “Хезболла” надалі ескалюватиме конфлікт, великі. Ця організація має великий запас ракет середньої дальності. На порядок ширший, ніж у ХАМАС. Наприклад скажу, що сьогодні балістичних ракет, зокрема і високоточних, дальністю від 200 до 700 кілометрів, у “Хезболли” більше, ніж в Росії».

За словами Давида Шарпа, у збройних силах «Хезболли» сьогодні налічується близько 6–7 тисяч чудово підготовлених бійців елітного спецназу, а також на регулярній основі під рушницею стоїть до 20 тисяч всеозброєних солдатів. Крім цього, є значний мобілізаційний ресурс: багато жителів південного Лівану зі зброєю в руках можуть підтримати Хезболлу. Крім різних (у тому числі і крилатих) ракет, на озброєнні «Хезболли» стоїть кілька видів повітряних та морських безпілотників, сучасне стрілецьке озброєння, безліч мінометів, протитанкових керованих ракет, переносних зенітно-ракетних комплексів. Є у «Хезболли» і танковий батальйон, а також ствольна артилерія. Під кожним селом у південному Лівані прориті мережі тунелів. Незрозуміло також, що здійснить ліванська армія, більша частина якої складається з солдат-шиїтів, що підтримують «Хезболлу».

«Хезболла» не тільки обстріляла опорний пункт армії Ізраїлю з мінометів, а й випустила протитанкову ракету, — заявляє Сергій Мігдаль. — Але ж вони діють строго в рамках так званої спірної території. На цьому місці араби часто влаштовують провокації.

Тому обстріл можна вважати показовою акцією».

Те, що відбувається на півночі Ізраїлю, Давид Шарп називає символічним обміном ударами.

Цікаво, що ХАМАС і «Хезболла» мають дуже складні відносини, які не можна назвати союзницькими. Проте спільний ворог в особі Ізраїлю об'єднав недавніх супротивників. «На мій погляд, рішення приєднатися до відкритих бойових дій було б фатальним для Хезболли, — заявляє Давид Шарп. — Підсумком стане велика війна, яка призведе до катастрофи для всієї громади шиїтів Лівану. Однак, таку можливість не можна списувати з рахунків. Ще однією проблемою може стати західний берег річки Йордан. Там уже вчора фіксувалися спроби терактів. На позиціях солдатів термінової служби у цих місцях змінили резервісти».

Наземна операція

Хоча війну на два фронти Давид Шарп називає вкрай складною ситуацією, за словами експерта, армія оборони Ізраїлю має вистачити сил на перемогу над усіма противниками. «Якщо йдеться про бомбардування з повітря та артилерійські обстріли позицій ворога, то ЦАХАЛ (армія оборони Ізраїлю) впорається з цим завданням, — каже Давид Шарп. — Важче вестиме масштабні наземні наступальні дії. Думаю, що у такій ситуації військове керівництво розставить пріоритети. І цілком імовірно, що першочерговою метою у разі початку запеклих військових дій на півночі стане саме Хезболла».

Давид Шарп розповідає, що після початку нападу в армію оборони Ізраїлю було мобілізовано дуже багато резервістів. З них зібрано кілька нових бригад. Для проведення широкомасштабної військової операції у секторі Газа та безпосередньо у місті Газа знадобиться багато військовослужбовців. «Точних даних про те, скільки в секторі мешкає зараз людей, немає, — розповідає Давид Шарп. — Зважаючи на все, їх може бути від 1,8 до 2,2 млн. ХАМАС має там формування в 40 тисяч багнетів. Ще 10 тисяч у “Ісламського джихаду”. Якась кількість бойовиків має дрібніші організації. Додайте до цього величезну скупченість населення.

Велика як ймовірність серйозних втрат у збройних сил, і серед мирного населення.

Армія, як це відбувається завжди під час масштабних операцій, застосовуватиме важку техніку. До Гази вже перекинуто танки та артилерію. Вчорашню заяву уряду Ізраїлю можна трактувати як рішення щодо проведення наземної операції з метою знищення військового потенціалу ХАМАСу. Між рядками можна прочитати, що для цього необхідно зайняти більшу частину або навіть всю територію сектору Газа. Впевнений, що подібне рішення є неминучим».

За словами Давида Шарпа, будь-які варіанти розвитку подій, крім проведення широкомасштабної наземної військової операції, не буде прийнято переважною більшістю мешканців Ізраїлю. «Вплив, який вплинуть на події на ізраїльське суспільство, можна порівняти з тим, як позначився на американцях теракт 11 вересня, — каже Сергій Мігдаль. -

Тепер велика війна до переможного кінця практично неминуча.

Навіть якби керівництво країни спробувало піти на якийсь компроміс, громадяни Ізраїлю його не прийняли б. Закінчити мирною угодою з ворогом таку операцію не вдасться».

Операція проти ХАМАСу, на думку Сергія Мігдаля, включатиме наземну, повітряну і морську складову. Всю територію сектора, ймовірно, розділять на частини, кожна з яких зачищатиметься окремо. Додаткові складності викликає мережа підземних тунелів та бункерів, прорита під населеними пунктами сектору Газа. Ці підземні лабіринти ізраїльтяни, ймовірно, знищуватимуть із вогнеметів.

Про терміни можливого початку наземної операції поки що говорити складно. Завдання «зачистити від бойовиків сектор Газа» Давид Шарп називає важким, але не неможливим. Мобілізованим солдатам необхідно провести навчання та налагодити взаємну злагодженість. На це піде якийсь час. Однак операція може початися і раніше, з використанням регулярних військ, що вже стоять у строю.

«ЦАХАЛ вживає всіх можливих зусиль для того, щоб уникнути загибелі мирних громадян, — пояснює Давид Шарп. — Для цього мешканців району, де планується проведення контртерористичної операції, сповіщають заздалегідь та закликають самостійно залишити небезпечну територію. Коли хочуть зруйнувати конкретний будинок, спочатку завдають удару по даху невеликою ракетою, щоб дати зрозуміти людям, що знаходяться всередині, що незабаром настане приліт важкої ракети, яка знищить будівлю повністю. Іноді “Шабак” (служба безпеки Ізраїлю, контррозвідувальна спецслужба) прямо телефонує жителям небезпечних ділянок та інформує про те, що за кілька хвилин може початися обстріл чи операція».

Сотня заручників

Сергій Мігдаль розповідає, що велику кількість заручників терористи змогли захопити, коли напали на фестиваль електронної музики, який проходив у кібуці неподалік кордону із сектором Газа.

Давид Шарп переконаний, що саме широкомасштабна наземна операція дозволить визволити із полону захоплених бойовиками заручників. Якісь спроби обміну ізраїльський експерт вважає малоймовірними. За попередніми даними, терористи захопили близько ста заручників. Для Ізраїлю це величезна цифра, – розповідає Давид Шарп. — До цього числа входять як військові, так і цивільні. Багато хто був відведений з танцювальної вечірки, що проходила біля кордону із сектором Газа. Поки що не зібрано і не пізнано тіла всіх постраждалих. ХАМАС, як та інші терористичні організації, не називають точних цифр. Ця позиція дозволяє маніпулювати даними».

У неділю 8 жовтня ласощі Ізраїлю офіційно визнали, що країна перебуває у стані війни.

Вгорі: наслідки ізраїльських ударів по сектору Гази. Фото: Reuters / Mohammed Salem

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]