Влада хоче обманути Єврокомісію та внести на засідання Кабміну проєкт постанови, що дублює законопроєкт 5655 про "реформу містобудування" - ЗМІ

|
Версия для печатиВерсия для печати

На засіданні Кабміну планують розглянути постанову, яка є "калькою" законопроєкту №5655 про "реформу містобудування".

Про це повідомляє ZN.ua.

Таким чином, пишуть автори, влада хоче обійти рекомендації Єврокомісії, яка у звіті про умови вступу України до ЄС чітко зафіксувала неможливість підписання президентом закону 5655 про містобудівну реформу з вираженими корупційними ризиками.

Видання публікує постанову, в якій йдеться про те, що Кабмін погоджується з пропозицією Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, яке очолює віцепрем'єр міністр Олександр Кубраков, щодо реалізації експериментальних проєктів у сфері містобудівної діяльності.

"Документ складається з 232 сторінок і є по суті калькою скандального закону № 5655", - зазначають журналісти.

За даними ZN.ua, постанову вноситиме прем'єр Шмигаль з голосу.

Так, постанова включає:

- Порядок реалізації експериментального проєкту щодо надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки;
- Порядок реалізації експериментального проєкту щодо розроблення, погодження та проведення експертизи проектної документації на будівництво;
- Порядок реалізації експериментального проєкту щодо набуття права на виконання підготовчих та будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів;
- Порядок реалізації експериментального проєкту щодо здійснення державного архітектурно-будівельного контролю;
- Порядок реалізації експериментального проєкту щодо здійснення державного архітектурно-будівельного нагляду.

Розробники постанови заявили, що метою експериментальних проєктів є спрощення, доступність, прозорість, зниження корупційних ризиків при наданні адміністративних та інших послуг у сфері будівництва, побудова прозорої та ефективної системи державного архітектурно-будівельного контролю та державного архітектурно-будівельного нагляду.

Строк реалізації експериментальних проєктів становить 2 роки.

"Координатором експериментального проєкту є Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури. Учасниками експериментальних проєктів є фізичні та юридичні особи, які здійснюють діяльність на території України, незалежно від форм власності. Фінансування експериментального проєкту здійснюється за рахунок бюджетних коштів та інших не заборонених законодавством джерел", - пише видання.

Редакторка відділу політики ZN.ua Інна Ведернікова наголосила, що цей законопроєкт "закладає корупційну міну під усе майбутнє поствоєнне відновлення".

"По-перше, постанова є практично копіпастом законопроєкту 5655 (автор і ключовий лобіст – голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк), де також присутній приватний контроль від монополістів, Містобудівна палата з драконівськими повноваженнями, дозволи-індульгенції без перевірок для забудовників, нагляд Мінвідновлення за архітекторами і мовчазна згода мінкульту під час забудови історичних і культурних об'єктів тощо. За порушення – копійчані штрафи для проєктантів, експертів і повна безвідповідальність приватного контролю, адже встановлювати нову відповідальність Кабміну заборонено ст. 92 Конституції України. По суті, в ситуації, коли президент не може підписати 5655, влада протягує "реформу" 5655 через постанову.

По-друге, документ збираються голосувати з голосу, для того, щоб не дати можливості членам кабміну його прочитати й оцінити, щоб не голосувати на противагу неодноразово озвученій позиції європейців про неможливість проведення такої фейкової реформи.

По-третє, ця постанова підміняє собою Кодекс про адміністративні порушення, обмежує визначені законами права власників і наділяє Мінвідновлення не передбаченими законами повноваженнями. Цей документ зупинить будь-який рух до ЄС щойно буде винесений на голосування уряду, навіть якщо не проголосується. Навіть країни з диктатурою створюють видимість правил, а цим кроком український уряд демонструє безправ'я і беззаконня.

По-четверте, з приводу формату експериментальних проєктів, який активно практикує міністерство відновлення на чолі з віце прем'єр міністром Олександром Кубраковим, вже висловилося НАЗК, уточнив, що "запровадження одного з "експериментальних" проєктів за рішенням Кабінету Міністрів України призведе до вчинення Кабінетом Міністрів України дій та прийняття рішень, які виходять за межі його повноважень", - пояснила вона.

Вгорі: Денис Шмигаль. Фото: РБК-Україна

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]