WSJ: українські військові у 2023 році воювали у Судані

|
Версия для печатиВерсия для печати

Президент України Володимир Зеленський у 2023 році відправив до Судану українських військових для участі в конфлікті між головою Суверенної ради Абдель Фаттахом аль-Бурханом та головою Сил швидкого реагування (СБР) Мухаммедом Хамданом Дагало.

Про це ише The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

За інформацією видання, із проханням про допомогу до Києва звернувся Абдель Фаттах аль-Бурхан. Україна погодилася, оскільки Судан таємно відправляв їй зброю, стверджує WSJ.

За інформацією WSJ, перші 100 українських військових прибули до Судану у середині серпня 2023 року. Їм поставили завдання вивезти пана аль-Бурхана із міста Хартум, яке оточили повстанці. Наприкінці вересня президент України Володимир Зеленський зустрівся з головою Судану в Ірландії, де сторони, як писав український глава держави в Telegram, обговорили «загальні виклики безпеки» та «фінансовані Росією формування».

Рішення України підтримати одну із сторін у Судані, як зазначає видання, пов'язане зі значними політичними ризиками. Так, раніше держсекретар США Ентоні Блінкен говорив, що будь-яка країна, яка підтримує цей конфлікт, «несе відповідальність за розпалювання звірств» проти місцевих жителів.

Про присутність українських військових у африканській країні повідомлялося й раніше. Так у лютому британська газета The Guardian писала про український спецназ, а у вересні 2023 року американський телеканал CNN з посиланням на українське військове джерело повідомляв, що спецслужби України брали участь в операції проти Сил швидкого реагування.

Офіційного підтвердження участі українських сил у конфлікті немає. Однак голова військової розвідки України Кирило Буданов так прокоментував WSJ цю інформацію: «Війна – справа ризикована. Ми перебуваємо в стані повномасштабної війни з Росією... Вони мають підрозділи в різних частинах світу, і ми іноді намагаємося завдати по них удару».

"Неможливо перемогти Росію, просто воюючи на невеликій ділянці землі, як на лінії фронту в Україні. Якщо в них є золоті копальні в Судані, ми повинні зробити їх нерентабельними", — каже 40-річний український офіцер із позивним "Прада", який очолював одну з українських команд у Судані.

Конфлікт у Судані загострився 15 квітня минулого року, коли між СБР та армією почалися сутички у Мерові та Хартумі. Приводом стали розбіжності між головнокомандувачем армії та головою Суверенної ради Абдель Фаттахом аль-Бурханом та його заступником Мухаммедом Хамданом Даклу, який керує СБР. The Wall Street Journal тоді писала, що ПВК «Вагнер» допомогла СБР здобути серію перемог у діях проти суданської армії.

Фото: Getty Images

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]