Як "адвокат" агента ФСБ Новинського рятує московитську упц (мп)

|
Версия для печатиВерсия для печати

У п’ятницю, 15 березня, керівники українського парламенту Руслан Стефанчук, Олександр Корнієнко й Олена Кондратюк і в їхньому обличчі всі депутати Верховної Ради отримали цікавого листа. Лист написано на бланку юридичної компанії «Амстердам та партнери» і підписано ім’ям Роберта Амстердама. Того самого лобіста, якого підсанкційний олігарх Вадим Новинський винайняв захищати інтереси УПЦ МП. Точніше зірвати закон №8371, яким передбачено заборонити діяльність релігійних організацій, які мають керівний центр на території держави-агресора.

Про особливості візиту американського "адвоката" очевидного агента ФСБ Вадима Новинського у Київ розповіло видання LB.ua.

Амстердам звертається до парламентарів як «міжнародний юридичний радник» УПЦ МП. Жодним чином, ясно, не зазначаючи, хто його таким статусом наділив, які він має повноваження і чого це в принципі депутати мають прислухатися до його думки.

Як відомо, інформація про те, що «православний олігарх» Вадим Новинський підписав договір про лобіювання інтересів УПЦ МП з американським лобістом Вільямом Вітні Бьорк-Вайтом, з’явилася 16 жовтня 2023 року. Бьорк-Вайт — професор права Університету Пенсильванії, Роберт Амстердам напряму координує з ним свою діяльність. 6 листопада 2023-го Бьорк-Вайт, відповідно до закону США щодо реєстрації іноземних агентів (FARA), направив до Мін'юсту США декларацію, де просить себе таким іноземним агентом визнати. Мета — законне лобіювання інтересів УПЦ МП. Навіть побіжний аналіз цієї декларації виявляє в ній численні помилки, цілком ймовірно — не випадкові, аби ввести в оману Мін'юст США (починаючи від некоректних юридичних адрес УПЦ МП і закінчуючи більш серйозними «косяками»). Не кажучи вже про те, що, згідно з вимогами FARA – 612(a), подавати її треба протягом десяти днів, а не через три тижні. 

 

Американський юрист Вільям Вітні Бьорк-Вайт. Фото: law.upenn.edu

Тим більше, Бьорк-Вайт свою лобістську діяльність розгорнув дуже швидко. Уже 19 жовтня (тобто через три дні після укладення контракту з Новинським) він публікує в авторитетному виданні The Hill абсолютно наклепницьку статтю про те, як українська влада займається… «богоборством», утискає «православну віру», а автори закону № 8371 щоранку ледь не християнськими дітьми снідають. Це зараз не жарти. І не перебільшення. На жаль.

Але повернемось до Амстердама та його листа. Починається він зі звинувачень («посилюється ваша атака на УПЦ») і погроз («це наражає вас особисто на юридичну відповідальність у країнах по всьому світу», «а також можливі кримінальні покарання»). Нібито на підставі «акту Сергія Магнітського» (оцініть цинізм), що є повною юридичною маячнею.

За його логікою, «український уряд надає перевагу націоналістичній політиці над верховенством права», буквально влаштовуючи проти УПЦ МП «кампанії терору», не дозволяючи служити навіть по хатах — приватно, чим повертає нас у «сталінські часи». При цьому Амстердам декілька разів посилається на норми канонічного права, згідно з яким УПЦ МП була, є і залишається частиною РПЦ. Але про це «чомусь» не згадує.

«Наша компанія задокументувала численні випадки допитів єпископів і парафіян, заарештованих за фальшивими та сфабрикованими звинуваченнями», — наголошує лобіст. Тут, вочевидь, йдеться про кримінальні справи за держзраду, заклики до розпалювання релігійної ворожнечі, які проти численних представників УПЦ МП порушила СБУ, але Амстердам цього не уточнює.

Натомість ще раз підкреслює: «Якщо цей закон буде проголосований у Раді, наша команда працюватиме над тим, щоб санкції та інші правові наслідки були накладені на тих, хто дозволив атаку на свободу віросповідання в Україні».

Тобто маємо справу з прямими погрозами громадянина США членам українського парламенту та зі спробами втручання у внутрішні справи України. За даними LB.ua, у понеділок, 18 березня, Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики збереться у зв'язку із цим на екстрене засідання. Планують, що депутати мають звернутися до СБУ, а та — до ФБР.

З питаннями простими й нехитрими:

  • На якій підставі діє Роберт Амстердам? Адже, на відміну від колеги Бьорка Вайта, він офіційно не засвідчував свою роботу як лобіста в інтересах УПЦ МП (що, повторюся, є порушенням американського законодавства);
  • Хто і як сплачує роботу Амстердама на УПЦ МП? Конкретно. Новинський, нагадаю, під санкціями, тож — за логікою — це має бути якийсь посередник. Послуги, додам, недешеві — лише за офіційним прайсом, година роботи компанії Амстердама коштує 1400 доларів. От і порахуйте.

Ну і суто внутрішнє: чому Амстердам називає себе «адвокатом» УПЦ МП? Як саме вони пов'язані? І що про це офіційно (!) думають в УПЦ МП (окрім їхнього універсального «за все слава Богу»).

Як відомо, зовсім нещодавно Амстердам приїздив до Києва. Власне, у листі він посилається на результати саме цієї поїздки. За сім днів устиг зустрітися з керманичем УПЦ МП Онуфрієм, православним «бодибілдером» Артемом Дмитруком, Артемом Культенком, черкаським Феодосієм (ходить під підозрою СБУ) й іншими «достойниками» з УПЦ МП, які розповідали йому про «богоборчу державу». Здогадайтеся з трьох разів, де жив, на чому їздив і де працював Амстердам у ці дні.

Зустріч Амстердама з митрополитом Онуфрієм. Фото: твіттер Амстердама

Правильно, жив у маєтку Новинського в Козині, працював в офісі «Смарт-Холдингу» на Ігорівській, пересувався на машинах колишнього народного депутата. Навіть не намагаючись приховати «сліди».

Вгорі: адвокат Роберт Амстердам

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

12:05
Провал оборони в Очеретино створив для ЗСУ загрозу поразки майже у всій Донецькій області
10:04
У квітні 2022 року "зелена влада" планувала здати росії суверенітет України, цьому запобіг Джонсон - Die Welt
09:01
Уночі збито 21 з 34 ракет окупантів, але є влучення у 4 ТЕС
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 27 квітня
20:00
У суботу в Україні дощі лише на сході, на півдні до +25°С
18:05
Від Чорнобилю 1986 - до Чорнобилю 2024: ядерна енергетика нашої країни підійшла до небезпечної межі
17:10
Кадрова чехарда: Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ через півтора місяця після призначення
17:02
Рада дозволила звільняти з роботи за неінформування про родичів у Росії та на окупованих територіях
16:15
НАБУ опублікувало розмови учасників шайки Сольського
14:45
Придатних до військової служби ділитимуть на 4 категорії за станом здоров’я - Міноборони (ПЕРЕЛІК)

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]