Закон про загальновійськову підготовку у школах і профтехах нарешті ухвалила Рада

|
Версия для печатиВерсия для печати

Верховна Рада підтримала законопроєкт №11092 про удосконалення системи початкової загальновійськової підготовки, яку проводитимуть в освітніх закладах. "За" проголосували 297 парламентарів.

Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Роман Грищук.

Наразі одночасно існують допризовна та початкова загальновійськова підготовка, які суперечать один одному. Новий законопроєкт усуває цю невідповідність.

Тепер замість допризовної підготовки запровадять початкову загальновійськову підготовку. Її проводитимуть на третьому рівні повної загальної середньої освіти – у школах (10-11 класи), закладах професійно-технічної, фахової передвищої, вищої освіти тощо.

За словами Романа Грищука, законопроєкт передбачає такі зміни:

  • запроваджується модульна система викладання, коли кожен модуль – окрема важлива тема:
  • домедична допомога, цивільний захист, інформаційна безпека;
  • прибираються застарілі теми, зокрема стройова підготовка;
  • більший акцент на розуміння важливості захисту своєї держави та вивчення нових технологій, які використовуються у сучасній війні;
  • можливість залучати ветеранів, а також громадські й ветеранські організації до викладання предмета або окремих модулів.

Початкова загальновійськова підготовка складатиметься із дисципліни "Захист України" та військово-патріотичного виховання.

Нові програми зі "Захисту України" наразі розробляються за погодженням з Міністерством оборони.

Як зазначив Грищук, уряд виділив 1,74 мільярда гривень для оновлення навчальних центрів "Захисту України", закупівлі обладнання, інтерактивних тирів та підвищення кваліфікації вчителів.

Раніше міністр освіти Оксен Лісовий розповідав, що в оновленій дисципліні буде 6 модулів. Серед них – домедична допомога з елементами тактичної медицини, топографія і тактика. Також буде інженерія, яка, зокрема, передбачає опанування навичок управління безпілотними апаратами, радіозв'язку і різноманітними технологіями, пов'язаними з військовим контекстом.

Нагадаємо, замість строкової служби в Україні запровадять базову військову підготовку (БЗВП). Це тримісячний (у мирний час – п’ятимісячний) вишкіл, який матимуть пройти усі чоловіки віком від 18 до 24 років – тобто ті, хто ще не підлягає мобілізації.

Фото: Львівська міська рада

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]