Замість Шуфрича комітет в Раді може очолити противник української мови і прихильник Шарія

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Комітет парламенту з питань свободи слова та інформації може очолити нині заступник голови цього органу Євгеній Брагар.

 

Видання LB.ua нагадує, що про нього відомо.

Євгеній (саме так – усупереч нормам української мови – іменує себе нардеп) Брагар став депутатом за виборчим списком «Слуги народу» (номер 76). На виборах президента у 2019-му був членом ОВК у Вінницькій області від Володимира Зеленського. На час обрання до парламенту – аспірант КНУ.

Потрапляння 25-річного хлопця без політичного чи професійного досвіду у прохідну частину виборчого списку виглядало б дивним, проте не для «Слуги народу» зразка 2019-го – тоді у президентській партії опинилося чимало випадкових людей. Утім є й інше пояснення: за версією колишнього очільника голови ОП Андрія Богдана, мати Євгенія тісно пов’язана з родиною Зеленського. «Чи то няня його дітей, чи... Тобто людина, яка довгу історію пройшла з ним. Він її дуже цінує», – заявив він в одному інтерв’ю. Депутат у відповідь назвав заяву Богдана «п’яною маячнею». 

У парламенті Євгеній Брагар запам’ятався насамперед не як законотворець (співавтор досить великої кількості законопроєктів, хоча це не свідчить про надмірну активність – депутатів часто записують у співавтори для кількості), а як активний борець проти української мови та призвідник кількох медійних скандалів.

Читайте також:  Поплічник Медведчука став спікером Південноукраїнської АЕС

Першим скандальним виступом стала заява 24 вересня 2019-го в ефірі телеканалу «Рада» про те, що держава не повинна фінансувати патріотичні фільми на кшталт «Кіборгів», бо «вони не принесуть прибутків». Натомість кошти потрібно виділяти на такі стрічки, як «Свінгери», «Дзідзьо» та «Скажене весілля». Тоді ж Брагар зізнався, що не вважає Росію ворогом, а лише режим Путіна. Утім цей спіч помітили аж після того, як Брагар вскочив у наступні халепи.

Наприкінці січня 2020-го Євгеній Брагар став на захист водія автобуса Луцьк – Київ, який відмовив волонтеркам Ярині Чорногуз та Анастасії Конфедерат у проханні вимкнути російський серіал під час поїздки. У підсумку дівчата, які до Києва прямували з похорону загиблого на Донбасі Миколи Сорочука, мусили вийти з автобуса посеред траси. 

Читайте також: «Русская весна» від «слуг народу». Як влада планує наступ на мовний закон

Брагар на Facebook назвав волонтерок «дівчатами націоналістичних поглядів». На думку нардепа, те, що дівчата вийшли після відмови припинити показ російського кінематографу, «зайвий раз доводить існування в нашій державі неприйняття позицій інших людей і культурної нетерпимості».

Лише виступом у соцмережах депутат не обмежився – він написав на одну волонтерку заяву в поліцію, вимагаючи притягти її до кримінальної відповідальності. «Заяву подано щодо висловлювань про те, що російська мова не повинна звучати в Україні. Це висловлювання є дискримінацією за мовною ознакою», – пояснив Брагар.

Під час дискусії на закид нардепки Яни Зінкевич, що дії водія суперечили Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», Брагар заявив, що ставиться «різко негативно» до цього документа.

Знову ж самими словами не обійшлося: разом з іншими ненависниками українізації – Максимом Бужанським, Георгієм Мазурашу, Євгенієм Шевченком, Данилом Гетманцевим, Артемом Дмитруком, Олександром Дубінським та іншими нардепами від «Слуги» – подав у січні 2021-го законопроєкт зі змінами до Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який передбачав скасування штрафів за відмову надавати послуги українською мовою.

У лютому 2020-го Євгеній Брагар потрапив у ще один скандал, дуже красномовно проявивши масштаб особистості. У телеефірі на запитання пенсіонерки з Кіровоградської області, як прожити, якщо вся пенсія йде на оплату комуналки, він заявив: «Якщо собака у дворі елітної породи, вона може її продати будь-якої миті і спокійно заплатити».

Читайте також: Нардеп “Слуги народу” порадив жінці продати собаку, щоб заплатити за комуналку

Такий нерозумний випад у бік виборців здивував (м’яко кажучи) президентську фракцію. Її керівництво порадило своєму депутатові зробити «певну паузу» в спілкуванні з медіа.

У підсумку упродовж 2020-го Брагар жодного разу не виступав у парламенті. Проте засвітився у підтримці одіозного російського пропагандиста Анатолія Шарія: відправив йому донат на тисячу гривень з припискою «не все в слуге народа такие как вы думаете» (орфографія та пунктуація автора збережені).

4 липня 2021-го співробітники патрульної поліції зупинили "Toyota Camry", за кермом якої перебував Брагар, – за непідсвічений державний номер автомобіля. Під час перевірки поліцейські запідозрили, що нардеп у стані наркотичного сп'яніння, і запропонували йому пройти медичне обстеження. Про що склали протокол. Крім того, згодом вони розповіли, що депутат і його помічник погрожували їм.

Читайте також: Скільки ще шуфрічей на гачку у Банкової

Співрозмовники LB.ua у «Слузі народу» тоді стверджували, що скандал пришвидшив відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова – рішення Володимир Зеленський нібито ухвалив раніше, однак йшлося про досить тривалий період «підготовки до відставки». Та коли черговий представник президентської партії потрапив у скандал з поліцейськими, Авакова нібито попросили написати заяву.

***Аж до свого арешту за звинуваченням у державній зраді Комітет свободи слова та інформації ВРУ очолював представник ОПЗЖ, соратник Віктора Медведчука Нестор Шуфрич.

Лише після того, як агент впливу Росії та палкий захисник рупорів російської пропаганди поїхав у СІЗО, парламент спромігся звільнити його з посади голови комітету.

Читайте також: Після вислолювань "слуги народу" у мережі намалювали новий логотип для цієї політсили

За інформацією депутатів, тимчасово виконувачем обов'язків голови комітету планують призначити саме Євгенія Брагара – зараз він є заступником голови.

З початку великої війни Євгеній Брагар більше не виступає на захист російської мови і не намагається переслідувати волонтерів. Його публічна активність у соціальних мережах зводиться, як правило, до публікації патріотичних картинок. Але чи змінив він свої погляди? І чи має необхідні якості – фахові та моральні, аби очолити комітет парламенту, який опікується питаннями свободи слова та інформаційною політикою держави?

«Аргумент»

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]