Андрій Клименко: Помилкові твердження про водну проблему в Криму

|
Версия для печатиВерсия для печати

Останніми днями забагато всіляких помилкових тверджень про водну проблему в Криму та її загострення у зв'язку зі зниженням рівня Каховського моря. Отже наші поради для тих, хто все це береться коментувати. Треба спочатку, як каже старшина Петренко, "вчити матчасть".

Цю саме "матчасть" викладає у своїй статті Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень", головний редактор BlackSeaNews.

1) На Кримському півострові є 22 великих водосховища загальним об'ємом 399,4 млн м³. Залежно від джерела наповнення їх поділяють на:

а) водосховища природного стоку – їх 14 в Криму та 1 (Чорноріченське) в Севастополі, об'єм 188,85 + (64,2) = 252,7 млн м³; вони заповнюються під час осінньо-зимового періоду та під час весняних паводків, іноді – влітку при зливах;

б) наливні водосховища Північно-Кримського каналу – їх 8, об'єм 146,35 млн м³.

2) до 2014 року на Кримський півострів (в останнє десятиріччя) Північно-Кримським каналом щорічно подавалося понад 1 млрд м³ дніпровської води, що становило до 85% від загального водоспоживання в АРК.

Але - УВАГА:

У 2013 році Північно-Кримським каналом до Автономної Республіки Крим було подано 1,134 млрд м³ води, зокрема на потреби:

зрошення – 952 млн м³ (83,95% всієї водоподачі в Крим)!!!;

господарсько-комунальні потреби населення (наповнення водосховищ) – 103 млн м³ (9,08%);

рибне господарство – 19 млн м³ (1,68%);

інші потреби – 60 млн м³ (5,29%).

Тобто найбільша частка води з Північно-Кримського каналу припадала на потреби агропромислового та індустріального комплексів Автономної Республіки Крим.

Ми розглядали навіть такий розрахунковий сценарій - абсолютно фантастично завищений розрахунок.

За російськими будівельними нормами нормативні витрати води на одну особу в будинках висотою понад 12 поверхів із централізованим гарячим водопостачанням і підвищеними вимогами до благоустрою становлять 400 л/добу (146 м³ на рік).

Якщо уявити, що всі наявні де-факто 3 млн осіб населення півострова мешкають у квартирах висотних будинків, то нормативні обсяги споживання води становлять: 3 млн осіб х 400 літрів х 365 днів = 438 млн м³.

Навіть такі обсяги покриваються власними водними ресурсами Криму, що реально існують у маловодні роки (430 млн м³).

Тобто в умовах окупації (при перекритому каналі) дефіцит води для жителів Криму був викликаний не тільки збільшенням наявного населення за роки окупації на 1,0 млн осіб та великими обсягами житлового будівництва для "нового населення", а насамперед – значним збільшенням водоспоживання військовими частинами та військовими заводами і вкрай недостатнім обсягом робіт із підтримання стану водопровідних мереж.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

10:06
Звичайне шахрайство: фігурант журналістських розслідувань ексочільник УСБУ Миколаївщини Герсак став громадським діячем та збирає грантові кошти для ветеранів (ФОТО)
09:31
Типове "зе": "слуга народу" Роман Кравець шантажує таксі "Uklon"через Telegram-канал "Джокер" - вимагає $200 тисяч
09:01
Суд зобов’язав упц (мп) повернути державі Успенський собор ХІІ ст. у Каневі
08:35
У Росії виробництво бензину впало на 14% після атак на НПЗ - Росстат
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 28 березня
20:00
У четвер дощитиме трохи в Карпатах, вдень до +20°С
19:22
У Польщі через перевірку контррозвідки звільнили генерала, який відповідав за підготовку ЗСУ
18:09
Диктатор на прізвисько Барбекю: як у Гаїті влада повністю захопила злочинні угруповання
17:17
Голова ВККС Роман Ігнатов подав у відставку
16:16
Чим загрожує Україні атака на енергосистему

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]