Армія рф готує новий удар по українській обороні

|
Версия для печатиВерсия для печати

Навіть потужніший за штурм Авдіївки. Які території можуть втратити ЗСУ? І чи їм чим відповісти?

Ситуацію на фронті аналізує видання Meduza.

Російська армія розпочала нову операцію під Донецьком: великі сили, раніше задіяні на сусідньому авдіївському фронті, перейшли у наступ на місто Торецьк (колишній Дзержинськ) та його численні селища-супутники. Зважаючи на все, ця операція — частина загального великого плану: Збройні сили (ВС) РФ хочуть прорватися через місто Часів Яр поряд з Бахмутом з одного боку і через Очеретине під Авдіївкою — з іншого — для того, щоб з півночі та півдня оточити Торецьку агломерацію та змусити українські війська покинути цей великий район Донбасу. Атака безпосередньо на Торецьк зі сходу має змусити командування Збройних сил України (ЗСУ) перекинути у місто резерви, послабивши оборону на флангах цього укріпрайону (так само було здійснено план захоплення Авдіївки цієї зими).

Порівняно зі штурмом Авдіївки нова операція ЗС РФ має значно більший масштаб — і більші ризики. ВСУ ж поки що не реагують на загрозу, воліючи спроби перехопити ініціативу на інших напрямках — під Харковом та у Кремінських лісах.

Торецьк

Наскільки вдалося просунутися російським військам за останній тиждень, поки що не цілком зрозуміло.

З'явилися відео, згідно з якими ЗС РФ, наступаючи з боку Горлівки, глибоко — на три-п'ять кілометрів — вклинилися в оборону ЗСУ у селищах Північне (колишнє Кірове) та Дружба на північний захід від Торецька. Наступ ведеться вздовж залізниці Горлівка – Костянтинівка. І російські, і українські джерела стверджують, що під час штурму ЗС РФ використовували багатокілометровий тунель, який вони прорили під опорними пунктами ЗСУ, щоб вийти до них у тил. В операції брали участь ті ж російські підрозділи, які рили тунель на південних околицях Авдіївки цієї зими.

На південний схід від Торецька — у селищі Южне (колишнє Артемове), — як стверджують українські джерела, російські війська також просунулися на кілька кілометрів углиб української оборони. Крім того, почався наступ і на селище Нью-Йорк на північний захід від міста. Відеопідтверджень цим проривам поки що не надходило.

Чвасів Яр

Російські війська після кількох місяців боїв зайняли весь (як стверджує Міноборони та українські джерела) мікрорайон Канал на східній околиці Часового Яру (щоправда, візуальних підтверджень повного контролю над мікрорайоном поки що теж немає). Невеликий мікрорайон з висотною житловою забудовою та промзоною відокремлений від центру міста каналом Сіверський Донець – Донбас.

ЗС РФ вже змогли створити два маленькі плацдарми на західному березі каналу. Проте штурм центру міста «в лоб» навряд чи можливий: як свідчить досвід боротьби за Канал, вуличні бої можуть затягтися на місяці. Ймовірно, тепер російські війська спробують витіснити ЗСУ за канал південніше Часового Яру — в районі Клещеївки, а також спробують синхронізувати цей наступ із угрупованням, яке пробивається північними околицями Торецька (селища Північний і Дружба).

Авдіївський фронт

Російські війська знову просунулися на захід від Авдіївки: увійшли до села Карлівка на березі Карлівського водосховища та захопили Новоолександрівку. У районі Новоолександрівки їх тепер відокремлює лише шість кілометрів (і одне укріплене село) від головної лінії постачання угрупування ЗСУ у Годинному Яру — дороги Покровськ — Костянтинівка.

Ймовірно, ЗС РФ планують повністю витіснити українські війська за Карлівське водосховище та річку Вовча, а потім розгорнути наступ через Очеретине на північ у напрямку дороги Покровськ — Костянтинівка. Цьому має допомогти просування на Нью-Йорк на схід від цього району.

ЗСУ вдалося сповільнити російський наступ на північний захід від Авдіївки (порівняно з темпами, якими воно йшло навесні). Проте повністю зупинити його тими силами, що діють на цьому фронті, українська армія не в змозі. Удар на Торецьк може посилити ситуацію.

Харківський фронт

ВСУ вдалося перехопити ініціативу у російського угруповання, яке наступало на північні околиці Харкова (район села Липці) та місто Вовчанськ. Проте отримати вигоду з ініціативи їм поки що не вдається.

Контратака ЗСУ на північ від села Липці — в районі села Глибоке — загальмувалась. Українська армія знову втратила частину Глибокого, яку їм удалося звільнити наприкінці червня. Спроби витіснити російські війська за кордон двох сіл поки що доведеться відкласти. Однак і ЗС РФ, як і раніше, не думають про новий наступ на Липці.

 

У Вовчанську ЗСУ вдалося накопичити на північному березі річки Вовча (ділить місто навпіл) достатні сили, щоб перейти в атаку на російські позиції. У центрі міста йдуть важкі бої зі змінним успіхом (частини, що там діють, з обох сторін відчувають дефіцит постачання; значна частина припасів доставляється дронами). А ось на захід і на схід від центру ЗСУ успішно контратакували, зайнявши кілька кварталів на сході та частину села Стариця на заході.

Кремінські ліси та Терни

ЗСУ перейшли до локального наступу на крайньому південному фланзі куп'янського фронту. Судячи з опублікованих відео, російські війська пішли з виступу в районі села Терни, з якого вони невдало намагалися атакувати взимку та навесні.

 

Крім того, ЗСУ зайняли частину Кремінського лісу (Серебрянське лісництво) на захід від Кремінної. Там точилися важкі бої протягом 2023 року: ЗС РФ намагалися видавити ЗСУ з лісу, поки російське командування не перекинуло боєздатні частини звідси до району Авдіївки. Навряд чи настання ЗСУ саме по собі має оперативне значення (сил на повну зачистку великого лісу явно недостатньо), але воно може змусити російське командування перекинути на цей напрямок резерви, що може послабити тиск ЗС РФ на інших напрямках.

Нагадаємо: ворог окупував Сокіл та Восход, а також просунувся в Сотницькому КозачкуПівнічному, біля Дружби, Євгенівки та Новопокровського. Про це повідомляє DeepState, але замовчує Генштаб ЗСУ.

Зображення вгорі: «Жодна книга чи фільм про жахіття минулих війн не покаже вам, через яке пекло проходять українські піхотинці сьогодні. Щонайменше тоді не було дронів, які бачать кожен твій крок і переслідуватимуть до останнього. Це життя в умовах постійної напруги, що не стихає навіть під час уривчастого тривожного сну». Фото: Liberov Kostiantyn / Libkos / Getty Images

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

17:57
В телемарафоні після виходу Суспільного показують тільки «слуг народу»
16:17
Організував примусову мобілізацію громадян для війни проти України – повідомлено про підозру Пушиліну
15:01
Новий генсекретар НАТО Марк Рютте здійснив свій перший закордонний візит до Києва
14:25
ПАРЄ визнала Голодомор геноцидом українського народу
13:26
СБУ заочно повідомила про підозру головному конструктору російських дронів ZALA та Ланцет
12:30
Дрони атакували військовий аеродром рашистів у Воронезькій області
11:12
Ключова сировина для літаків Finnair надходить з РФ від компанії, пов’язаної з Кремлем
10:13
Посли країн ЄС дійшли згоди щодо нових санкцій проти росії
09:24
"Слуга народу" Гетманцев наполягає щоб українці платили податок на всі посилки з-за кордону
08:11
ПАРЄ рекомендувала визнати РПЦ інструментом російського впливу та пропаганди

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]