Еквадор: наркодемократія

|
Версия для печатиВерсия для печати

Картелі не змогли захопити Еквадор, але авторитет будь-якої влади в країні тепер безпосередньо залежить від боротьби з оргзлочинністю.

З часів колумбійського наркокортелю Пабло Ескобара світ не бачив таких жахливих кадрів з Латинської Америки. Перевернуті машини, стрілянина на вулицях та в кампусах, захоплена ТБ-станція із заручниками та розстріли охоронців в'язниць у прямому ефірі. Еквадор захлеснуло хвилею насильства, і причиною цього стала війна уряду з наркотиками.

Президент країни був змушений оголосити, що у країні розпочався «внутрішній збройний конфлікт». Помірно правий молодий політик Даніель Нобоа вибрався лише восени цього року і всього на 16 місяців, перемігши свого головного опонента Луїсу Гонсалес завдяки обіцянкам покласти край давньому розгулу злочинності і повернути в країну світ.

Еквадор захлеснуло криміналом та наркотиками. Звідси масово тікають люди — понад 100 000 еквадорців перейшло південний кордон із США 2023 року. З 46 до 300 зросла кількість вбивств у в'язницях за рік.

Приблизно 80% від загальної кількості вбивств на вулицях міст припадає на розбирання наркокартелів, 2021 року було вбито 3538 осіб.

У 2014 році на 100 000 осіб населення припадало 8 вбивств,

2022 року — майже 26.

2023 — вже 46.

Із колись спокійної та мирної країни у 2010-х роках Еквадор перетворився на територію хаосу, де вбивають кандидатів у президенти.


Заворушення в Латакунгу, Еквадор, 4 жовтня 2022 р. Фото: Dolores Ochoa / Associated Press / East News

Тиждень насильства

9 січня 2024 року в самому населеному місті Еквадору — Гуаякілі — сталася трагедія, причини якої ще довго аналізуватимуть історики та політологи. До студії державного телеканалу TC Televisión увірвалися злочинці та взяли до заручників журналістів прямо під час прямого ефіру. Увага всієї країни була прикута до відеотрансляції з журналістами, які благали про помилування. Увечері цього ж дня ув'язнені 5 в'язниць взяли до заручників 125 охоронців та 14 співробітників адміністрації. Інтернет заполонили кадри насильства та знущань з мирних жителів, співробітників охорони і навіть поліції.


Бойовики беруть у заручники журналістів у прямому ефірі. Кадри трансляції

В Еквадорі запровадили надзвичайний стан, а до столиці стягнули бронетехніку. Сусідні країни висловили свою підтримку та відправили до кордону з Еквадором спецпідрозділи.

З цього дня у публічному просторі злочинців називають лише терористами. Понад десяток кримінальних організацій визнали терористичними та воюючими недержавними формуваннями. Це означало, що вони стали "легальними військовими цілями".

Насильства на вулицях не меншало. Було викрадено 4 поліцейських, біля державних будівель підривали машини. Було вбито прокурора Сесара Суареса, який розслідував захоплення заручників у телестудії, — його застрелили у власній машині, випустивши по ньому мінімум 20 набоїв.

 

Захопленням телецентру все не обмежилося. Злочинці пішли далі і спробували захопити Університет Гуаякіля, а потім вирушили тероризувати місцеві лікарні, грабуючи кабінети та стріляючи по співробітниках.

Все це стало відповіддю на активні дії уряду, які оголосили війну наркокартелям. У грудні 2023 року на території Еквадору розпочалася операція «Метастази», в результаті якої було виявлено корупційні зв'язки між наркобаронами та державними службовцями високого рангу. Кілька десятків чиновників та суддів було заарештовано. Президент Даніель Нобоа розпочав виконання своїх передвиборчих обіцянок — боротьба з організованою злочинністю стала пріоритетом його політики.


Президент Еквадору Даніель Нобоа. Фото: Carlos Luján / Associated Press / East News

Новим приводом для ескалації подій стала втеча 7 січня глави угруповання Los Choneros Хосе Вільямара, більш відомого як Фіто. Його мали перевести у в'язницю суворого режиму. Практично одночасно втік і інший відомий ватажок злочинного угрупування Фабриско Колона Піко. Він очолював картель Los Lobos і під час втечі прихопив із собою ще 38 в'язнів. Пізніше він попросить президента Еквадору дозволити йому здатися за умови гарантій безпеки. Президент відповість, що з терористами не веде переговорів, а країна втомилася від ультиматумів злочинців.

"Ми на війні"

Президент Нобоа відмовився йти на поступки наркокартелям. Перша хвиля насильства з боку злочинців викликала шок у міжнародної спільноти, але ще більше здивувала відповідь правоохоронних органів. На думку окремих ЗМІ, Нобоа неофіційно дозволив силовим структурам робити зі злочинцями все, що вони захочуть, включаючи знущання із подальшою відеофіксацією всього процесу.

Інтернет знову заполонили відео, тільки цього разу не з мирними жителями, що тремтять від страху перед злочинцями. На численних роликах видно, як поліцейські змушують пов'язаних бандитів бити один одного по обличчю або везуть десятки пов'язаних членів ОЗУ напівроздягненими у фургоні, періодично б'ючи їх і штовхаючи ногами по голові.

За кілька тижнів в Еквадорі було проведено понад 10 000 військово-поліцейських операцій, які призвели до арешту 1105 осіб. Понад два десятки терористичних угруповань ліквідовано. Звільнялися заручники. На кордоні з Перу виявлено 80 пунктів нелегальної контрабанди зброї. Було виявлено склад із 22 тоннами кокаїну — це найбільший «улов» в історії країни.

Посилено контроль за перетином кордону.

Тепер громадяни Перу та Колумбії, щоб потрапити до Еквадору, зобов'язані надати довідку про несудимість.


Ув'язнені у в'язниці Турі в Куенці, Еквадор, 14 січня 2024 року. Фото: AFP / East News

Еквадор співпрацює зі своїми сусідами та іншими латиноамериканськими країнами. Президент Аргентини Хав'єр Мілей вислав до Еквадору сім'ю злочинця Фіто, що втік, через який і почалося протистояння держави і злочинних угруповань.

Після жорсткої відповіді на дії наркокартелів Нобоа виступив із програмою нового курсу для країни.

Він запропонував підвищити ПДВ, щоб фінансувати боротьбу із злочинністю (зараз податок становить 12%, а буде 15%).

Другим пунктом стала реформа пенітенціарної системи. З країни намагатимуться вислати приблизно 15 000 кримінальних елементів із паспортами інших країн. Збудують дві нові в'язниці максимального та найвищого рівня безпеки, які будуть перебувати у віддалених від великих міст місцях, на 3000 осіб.

У 2025 році на Нобоа чекають перевибори. Його політичне майбутнє залежить від того, як він зможе вирішити проблему наркозлочинності у країні. Але повторювати модель президента Сальвадора Найіба Букеле* чинний голова Еквадору не хоче, вважаючи її надто авторитарною. Тому пропонує поєднувати активну боротьбу зі злочинністю та економічний розвиток.

 

Чи вистачить року для повернення Еквадору на мирні рейки, покажуть події найближчих місяців.

Вгорі: вуличні бої в Еквадорі, місто Кіто, 24 червня 2022 року. Фото: CRISTINA VEGA RHOR / AFP / East News

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У неділю в Україні дощитиме лише на сході та заході, вдень тепло
18:04
Зауранія: чому росія лізе в Нігер
16:04
Бутусов: Про генералів, "паперові війни", "мистецтво доповіді" та сучасну війну: чому Сирський і Содоль потрапили під критику
14:11
Інформаційні ресурси упц (мп) поширюють тези російської пропаганди про «нелегітимність» Президента України, це свідома антиукраїнська діяльність
12:56
Залишення позицій під Харковом: проти командування 125 бригади відкрили справу
10:00
Мінкульт нарешті перевірить стан Почаївської лаври, якою користується московський патріархат
08:06
Втрати росії на фронті перевалили за півмільйона осіб
20:00
На вихідні в Україні переважно сухо, вдень +17-26°С
18:08
Влада дає рпц в Україні місяць часу на звільнення Нижньої лаври, далі застосують силу, - Карандєєв
17:13
До суду передали справу генерала Володимира Тоцького, ексзаступника голови СБУ часів Януковича

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]