Міжнародний інститут преси оприлюднив заяву щодо позовів Портнова проти українських ЗМІ

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Міжнародний інститут преси (IPI) засудив кампанію позовів колишнього посадовця часів Віктора Януковича Андрія Портнова, який нині перебуває під санкціями США і виїхав з України, до українських ЗМІ.

Про це пише видання Радіо Свобода.

«IPI засуджує нещодавній позов українського політика Андрія Портнова проти провідних українських ЗМІ, які назвали його «проросійським». Позов є останнім у серії скарг, які Портнов подав на ЗМІ. Цього тижня суд у Києві виніс рішення на користь Портнова в цьому останньому позові, що посилило занепокоєння українських і міжнародних спостерігачів, що політик може використовувати свій вплив для отримання сприятливих вироків», – йдеться в заяві, оприлюдненій 27 вересня.

В IPI зазначили, що 23 вересня Шевченківський районний суд Києва виніс рішення на користь Портнова у справі про наклеп проти кількох ЗМІ, зокрема The Kyiv Independent. Справа почалася через те, що в статті Портнова назвали «проросійським» політиком і людиною, «відомою своєю відкритою підтримкою Росії». 

Читайте також: Фестиваль кривосуддя: суддя Підпалий заборонив називати зрадника Портнова зрадником

За даними моніторингу Міжнародного інституту преси, з квітня 2023 року, коли було зареєстровано перший такий позов, Портнов подавав позови проти ЗМІ, які критикували його діяльність, іще щонайменше чотири рази, і всі ці позови стосувалися провідних видань. Крім нього, ніхто в Україні так часто не судився з журналістами за останні роки, кажуть в IPI.

«Дивно бачити, як українські суди карають ЗМІ за те, що вони виконують свою роботу, зокрема готують репортажі про високопоставлених політичних діячів і звинувачення щодо їхньої діяльності, – сказав в.о. виконавчого директора IPI Скотт Гріффен. – Журналісти не повинні зазнавати помсти за висловлювання суджень у своїх репортажах. Це рішення має бути скасоване в апеляційному порядку, і українські суди мають переконатися, що їхні рішення підтримують свободу преси і свободу вираження думок як фундаментальних елементів демократії».

Він додав, що IPI також стурбований звинуваченнями в тому, що Портнов міг вплинути на рішення суду. «Українська влада має вжити належних заходів для запобігання такому впливу й захисту незалежності суддів як гарантів прав журналістів», – додав Гріффен.

26 вересня стало відомо, що Київський апеляційний суд відмовив у задоволенні скарги керівниці київського бюро Радіо Свобода і проєкту журналістських розслідувань «Схеми» Наталії Седлецької у справі про захист честі, гідності й репутації проросійського діяча Андрія Портнова, і залишив у силі рішення Печерського суду на його користь. Рішення про це 25 вересня оголосила трійка суддів Анатолій Стрижеус, Любов Поливач й Олена Шкоріна.

Читайте також: Колегія суддів яка підтримала Портнова вже виносила рішення на користь нього та росіян

Колишній посадовець часів Віктора Януковича Андрій Портнов, який нині перебуває під санкціями США і виїхав з України, позивався проти журналістки Седлецької й низки інших медіа восени 2020 року через її пост у мережі Facebook, опублікований 17 серпня 2020-го – у день підпалу автомобіля редакції «Схем». У дописі Седлецька згадала про негативне ставлення Портнова до редакції, зокрема, про те, що він оприлюднив особисті дані водія з адресою його проживання та номерними знаками зрештою спаленого автомобіля, а напередодні підпалу публічно погрожував «учбово-виховними заходами» редакції розслідувачів.

Повний текст судового рішення із аргументацією ще не оприлюднений.

Після оприлюднення захист Наталії Седлецької подаватиме касацію на рішення Київського апеляційного суду на користь Андрія Портнова до Верховного суду.

З грудня 2021 року Андрій Портнов – під санкціями США через вплив на суди.

За даними «Схем», Портнов виїхав з України у червні 2022 року. Журналісти встановили, що родина Портнова володіє нерухомістю в Москві спільно з друзями керівника російського МЗС Сергія Лаврова, а також показали таємну фортецю Портнова під Києвом. На запити він не відповідає з лютого 2022 року.

«Аргумент»


В тему:

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

18:28
Південна Корея криміналізувала зберігання та перегляд секс-діпфейків
17:24
У Козачій Лопані дрон рашистів влучив у цивільну автівку: загинув суддя Верховного Суду
16:28
Міжнародний інститут преси оприлюднив заяву щодо позовів Портнова проти українських ЗМІ
15:22
Риторика Китаю та його одночасна підтримка Москви “не складаються докупи” - Блінкен
14:57
Російські загарбники двічі вдарили "Шахедами" по лікарні в Сумах, росте кількість загиблих
13:32
ЦАХАЛ повідомив про ліквідацію лідера Хезболли Хасана Насралли
12:30
У Кривому Розі під завалами адмінбудівлі, куди вчора влучила ракета рашистів, знайшли тіло чоловіка
11:32
Президент Фінляндії: Україна не стане членом НАТО, поки не вступить до ЄС
10:11
У Німеччині вже саджають за постачання люксових автомобілів до Росії
09:18
МОЗ затвердило умови, за яких можна отримати медичний канабіс (список хвороб та станів)

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]