Аеротаксі, надшвидкісні поїзди та підводні тунелі: яким буде транспорт майбутнього (ВІДЕО)

|
Версия для печатиВерсия для печати

Він покликаний якомога ефективніше економити час. Видання novayagazeta.eu розповідає про найцікавіші проекти.

Нещодавно стартап із Німеччини Volocopter оголосив, що на Олімпійських іграх у Парижі запустить повітряне таксі VoloCity. Tesla також обіцяє представити свою службу роботаксі вже наприкінці літа. Розбираємося, що заважає швидкому впровадженню робомобілів і які проекти футуристичного транспорту можуть стати реальністю.

Повітряне таксі

Для запуску аеротаксі в Парижі Volocopter співпрацює з оператором міських аеропортів та з оператором громадського транспорту. Передбачається, що VoloCity перевозитиме гостей французької столиці за трьома маршрутами, що з'єднують аеропорти, вертолітні майданчики та вертодроми, а також двома туристичними маршрутами.

VoloCity – це електричний літальний апарат із системою вертикального зльоту та посадки (eVTOL). Він вміщує пілота та одного пасажира. Аеротаксі переміщається на висоті 500 метрів практично безшумно і може за один політ подолати відстань до 35 км. Воно оснащене 18 електродвигунами, які живляться від батарей, що перезаряджаються. При цьому всі системи в аеротаксі продубльовані: при відмови однієї негайно активізується друга.

Випробування VoloCity

Volocopter також планує у 2024 році запустити маршрути повітряного таксі у Сінгапурі, Римі та у місті Неом у Саудівській Аравії. Крім того, компанія веде переговори з регуляторами Великобританії та США щодо тестових польотів.

Volocopter тестує eVTOL більшої дальності під назвою VoloRegion – це аеротаксі, яке зможе курсувати між містом та передмістям.

Поки Volocopter чекає на схвалення регуляторів, в ОАЕ американська компанія Joby Aviation вже підписала угоду з Управлінням доріг і транспорту Дубая про запуск послуг повітряного таксі до початку 2026 року. Joby планує розпочати роботу у 2025 році.

Проте найамбітніший проект у сфері аеротаксі належить китайській компанії. Наприкінці 2023 року eHang із Гуанчжоу провела успішний тестовий політ першого пасажирського електромоторного безпілотного дрону з людьми. Модель EH216-S розвиває максимальну швидкість 130 км/год, літає на висоті до 3 км та вміщує двох пасажирів. Дальність польоту може сягати 35 км. Тепер у Гуанчжоу запустять перший безпілотний повітряний туристичний маршрут із більш як десятьма зупинками. Для посадки БПЛА планується використати дахи будинків.

Тестовий політ БПЛА eHang

Транспорт на магнітній подушці

Маглеви (Magnetic levitation) - це поїзди на магнітній подушці, які розганяються до надвисоких швидкостей за рахунок сили електромагнітного поля і під час руху не стикаються з поверхнею рейок. Такі поїзди вже впроваджують у низці країн, у тому числі в Німеччині, Китаї, Японії та Південній Кореї. Найшвидший з поїздів, що нині існують у світі, розганяється до 603 км/год, але поки його випробували тільки на ділянці між Токіо і Нагоєю в Японії, а введення в експлуатацію планується не раніше 2027 року.

На сьогоднішній день лідером у сфері розробки маглевів вважається Китай. 2022 року в країні запустили незвичайний проект Sky Train. Експериментальний міський поїзд здійснює маршрути по лінії Red Rail - це рейки довжиною 800 м, підвішені на висоті 10 м. У поїзда скляна підлога, а її рухом управляє система на основі штучного інтелекту, що дозволяє обійтися без машиніста. Склад безшумно ширяє над рейками зі швидкістю до 80 км/год. Потяг складається із двох вагонів і може перевозити до 88 пасажирів. У майбутньому трасу планують продовжити до 7,5 км - тоді Sky Train зможе розганятися до 120 км/год.

Sky Train у Китаї

А 2021 року в Китаї представили прототип магльова, який зміг побити світовий рекорд за швидкістю, розігнавшись до 620 км/год. Потяг виготовили за допомогою вуглецевого волокна, що дозволило полегшити конструкцію складу. При цьому поїзд працює на рідкому азоті і досягає надпровідності за більш високих температур навколишнього середовища і з нижчими витратами. У разі успішного запуску час поїздки між Пекіном та Шанхаєм, що знаходяться на відстані 1000 км один від одного, скоротиться до 3,5 години. Інженери проекту мають намір у майбутньому розігнати поїзд до 800 км/год.

Випробування прототипу маглеву в Китаї

Нарешті, 2022 року в Китаї протестували перший автомобіль на магнітній подушці. Це звичайна машина, оснащена системою постійних магнітів, яка їздить трасою з провідних матеріалів. Її вдалося розігнати до 230 км/год на дорозі завдовжки лише 7,9 км. При цьому автомобіль вагою 2,9 т левітував над поверхнею траси на висоті 3,5 см.

Тест автомобіля на магнітній подушці у Китаї

Робомобілі

Tesla була першою компанією, яка почала випускати автомобілі з функцією автономності ще у 2015 році, проте її система проходить тестування досі. Остання версія Tesla Full Self-Driving управляється ШІ, і компанія вважає, що це відкриє шлях для повної автономності автомобілів. Вже до серпня Ілон Маск пообіцяв представити власний сервіс робомобілів-таксі, який буде схожим на Uber без водія. При цьому кілька років тому в Tesla визнавали, що її автопілот має лише другий рівень автономності із шести можливих.

Поки що найуспішнішим проектом у сфері приватних робомобілів стала розробка компанії Waymo, доньки Google, яка запустила свої машини на дорогах у Сан-Франциско, Лос-Анджелесі, Фініксі та Остіні — у її робомобілів четвертий рівень автономності. Mercedes-Benz став першим автовиробником, який почав продавати споживачам в США автомобілі з автопілотом третього рівня.

Китайська Didi розробляє робомобілі з аналогічним рівнем автономності, а у 2023 році вона представила модель безпілотного таксі Didi Neuron з роборукою, яка висувається з багажника та допомагає пасажирам завантажувати багаж.

Його планується впровадити до автопарку у 2025 році.

У сфері громадського транспорту ситуація ще краща. У Сеулі в 2022 році було запущено нічні безпілотні автобуси Smart YoUr Mobility з тактильними датчиками, камерами та лідерами. Поки що в салоні сидять водії, але вони лише спостерігають за дорогою. З 2024 року такі автобуси почали також запускати вранці.

Безпілотні автобуси в Сеулі

Подібні експерименти проводять і в Європі. У Китаї 2023 року вже запустили 50 електробусів WeRide без водіїв, які можуть їхати зі швидкістю 40 км/год та розраховані на 20 осіб.

Підводні поїзди та тунелі

Деякі країни розробляють проекти, які поки здаються футуристичними, але можуть стати реальністю. Так, Національне консультативне бюро ОАЕ вивчає можливість будівництва підводної залізниці до Індії. Маршрут має з'єднати Мумбаї та портове місто Фуджейра. Його довжина становитиме 2000 км, а швидкість поїзда буде понад 1000 км/год. При цьому проектувальники продумують конструкцію прозорого тунелю, щоб пасажири могли спостерігати за підводним життям Індійського океану. Якщо проект буде реалізовано, то тунель буде в 50 разів довшим за той, який зараз проходить під Ла-Маншем.

А в Норвегії Управління громадських доріг виступило з амбітним планом збудувати до 2035 року серію плавучих занурювальних тунелів, які розташуються в районі порізаної фіордами берегової лінії. Це дозволить скоротити час руху автомобілів між південним портом Крістіансан і північним портом Тронхейм з 21 години до 11 години. Перший плавучий тунель планують прокласти через найбільший фіорд Сонге в 70 км на північ від Бергена. По суті, це будуть дві занурювальні труби, які утримуватимуться на глибині близько 30 м від поверхні на гігантських поплавцях з понтонів та тросових кріплень. Довжина тунелю становитиме приблизно 1,2 км.

Volocopter стане першим промисловим гравцем, який протестує своє повномасштабне електричне повітряне таксі Velocity у Паризькому регіоні. Фото: Scanpix / LETA

Інфраструктура майбутнього

Розвиток транспорту неможливий без будівництва відповідної інфраструктури. Це інтелектуальні технології керування дорожнім рухом, вбудовані автомобільні системи та технології для пасажирів.

Дані реального часу

Барселонський суперкомп'ютерний центр 2021 року представив систему CLASS. За допомогою мобільних мереж та інтернету вона збирає дані з вуличних камер та транспорту, що рухається, а потім аналізує їх у реальному часі та прогнозує маршрути та трафік. Інформація надходить на інтелектуальні системи автомобілів, що дозволяє водіям уникати перевантажених ділянок доріг, аварій та можливих зіткнень. CLASS вже випробували у місті Модена.

Випробувальний зразок високошвидкісного поїзда на магнітній підвісці в Ціндао, східнокитайська провінція Шаньдун, Китай, 23 травня 2019 року. Фото: Scanpix / LETA

А в Лондоні використовується система Real Time Optimiser, яка аналізує завантаженість доріг та тротуарів на основі даних із камер та власне транспорту. Це дозволяє динамічно регулювати час сигналу світлофорів, щоб зменшити трафік. Система використовує датчики, камери та алгоритми штучного інтелекту для прийняття рішень.

Крім того, в деяких містах впроваджуються технології для спілкування транспортних засобів (Vehicle-to-Everytning). Їх уже активно використовують у Сеулі. Технологія дозволяє інтелектуальним системам автомобілів надсилати дані базовим станціям мобільного зв'язку вздовж доріг. Її одержують водії інших транспортних засобів. Влада Сеула вважає, що подібні системи закладуть основу для масового запуску робомобілів.

Розумні дороги

Однією з перешкод на шляху масового впровадження електромобілів залишається нестача зарядних станцій. Дослідники намагаються вирішити цю проблему шляхом запровадження розумних доріг. Так, ізраїльська компанія Electreon встановила дорожнє покриття, яке генерує енергію у Німеччині, Франції, Швеції, Північній Італії та інших регіонах. Водії можуть заряджати електрокари як під час руху, так і під час стоянки на дорозі. Зарядка є системою мідних котушок, вбудованих в асфальт. Енергія від них передається акумуляторам транспортного засобу у вигляді магнітної індукції. Система зарядки вимагає, щоб блок керування був розташований на узбіччі дороги, а приймач – у шасі кожного транспортного засобу. При випробуваннях у Швеції 40-тонна електровантажівка заряджалася від дороги під час руху з різною швидкістю до 60 км/год на 200-метровій ділянці потужністю 70 кВт.

Дорога Electreon у Швеції

У Японії почали тестувати технологію бездротової зарядки електромобілів на світлофорах. Інженери Університету префектури Тіба та Токійського університету розробили котушки для передачі електроенергії, які можна встановити під світлофорами у тих місцях, де водії довго чекають на свій сигнал. При цьому автомобілі потрібно обладнати приймачами. Тести показали, що заряджання протягом 10 секунд забезпечує додатковий кілометр ходу. Технологією зможуть користуватись як класичні електрокари, так і гібриди. Її випробування продовжаться до 2025 року.

Дослідники з Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL) і зовсім запропонували замінити автомобілі у великих містах доріжками, що рухаються, на кшталт траволаторів. Швидкість таких доріжок може становити 15 км/год, а мобільні тротуари можна поєднати в одну мережу, щоб пасажири могли переходити з одного траволатора на інший. У EPFL вважають, що це допоможе заощадити простір, так як ширина траволаторів становить всього 1,2 м, а для автомобільної дороги потрібно не менше 2,5 м. Крім того, система зможе переміщати до семи тисяч пасажирів на годину на кожну доріжку, що рухається. тоді як автомобілі за цей час перевозять від 750 до 1800 осіб звичайною дорогою.

Труднощі впровадження

Незважаючи на плани Volocopter, гості Олімпіади у Парижі можуть так і не побачити аеротаксі. Це пов'язано з тим, що регулятори поки що не схвалили польоти компанії. Незважаючи на успішні тестові запуски, чиновники стурбовані ймовірністю аварій. Подібний інцидент стався у серпні 2023 року у Великій Британії, коли компанія Vertical Aerospace Ltd. випробувала свій прототип eVTOL. Компанія пояснила аварію проблемами з'єднань пропелера. Експерти галузі вказують також на дорожнечу подібного транспорту порівняно із звичайними електромобілями, необхідність будувати для нього авіапорти та налагоджувати диспетчерський зв'язок.

Проблема з широким впровадженням маглевів полягає в тому, що такі поїзди не можуть пересуватися звичайними рейками, а вимагають окремої і досить дорогої інфраструктури. Так, американська Virgin Hyperloop One, яка обіцяла до 2027 року запустити капсули з магнітною левітацією у вакуумних тунелях зі швидкістю 1200 км/год, закрилася 2023 року. The Boring Company Ілона Маска розвивала подібний проект у Лас-Вегасі, але в результаті відмовилися від капсул, а пасажирів почали перевозити тунелями електромобілі Tesla Model X.

Впровадженню робомобілів перешкоджає високий ризик аварій як через неуважність водіїв, так і через помилки в роботі автопілотів. У жовтні 2023 року безпілотний автомобіль Cruise дочірньої компанії General Motors наїхав на пішохода на переході до Сан-Франциско.

Тоді компанія заперечувала, що причиною аварії стала некоректна робота автопілота. Однак це була вже не перша подібна аварія. Після інциденту Департамент транспортних засобів Каліфорнії призупинив дію ліцензії Cruise у штаті, і та оголосила, що прибере роботакси з доріг загального користування, доки вони проходять повну перевірку безпеки. У грудні того ж року Tesla оголосила, що відкличе близько 2 млн. своїх автомобілів після розслідування кількох аварій з використанням автопілота. Національне управління безпеки дорожнього руху США встановило, що функція автономного керування недостатньо ефективно контролює участь водіїв в управлінні. Воно викрило робомобілі Tesla у сотнях аварій, які призвели до загибелі кількох десятків людей.

Крім аварій, є інші ризики. Оскільки автопілоти ще недостатньо розумні, вони не можуть відрізнити помилкові перешкоди та знаки від справжніх і навпаки. У США активісти, які виступають проти робомобілів, змогли паралізувати їхню роботу за допомогою дорожніх конусів на капоті. А один із користувачів з'ясував, що автопілот реагує на футболки із зображенням дорожнього знаку «Stop». 

Активист останавливает робомобиль с помощью футболки

Зображення вгорі: літаючий автомобіль eVTOL X2 на виставці GITEX Global у Дубаї. Фото: Ali Haider / EPA-EFE


На цю тему:

Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]