Об'єднані війною: українці стають частиною фінського православного світу

|
Версия для печатиВерсия для печати

 З початку повномасштабного вторгнення Православна церква Фінляндії сприяє допомозі українцям та їхній інтеграції у новій країні.

У 2023 році фінська церква відгукнулася на поклик Товариства українців у Фінляндії про допомогу та дала можливість україномовним вірянам збиратися для молитви у церкві Пророка Іллі у Гельсінкі. Про це пише фінське видання YLE/

Так Серій Данілов, який навчався у Київській православній семінарії та був пов’язаний із духовним життям з дитинства, після роботи в архітектурній галузі повернувся до богослужіння – всю духовну діяльність він проводить на волонтерських засадах.

– Мною рухає бажання допомогти співвітчизникам та собі в першу чергу. Бо в мене є духовні потреби – я хочу молитися українською мовою, не забути, не втратити, не просто асимілюватися, а саме зберегти православну традицію.

Можливість молитися українською мовою викликала неабиякий відгук серед православних українців. Спершу служби проводили щомісяця, тепер парафіяни збираються у Гельсінкі щонеділі.

– Я дуже радий, що люди це підтримали. Дуже багато людей стало приходити. Зараз у нас почав діяти український хор при храмі.

Долучаються до служб українською мовою й росіяни українського походження, які попри життя у Росії зберегли українські традиції.

– Їхніх батьків переселили в Росію і вони попри це, живучи там, намагалися вивчати українську мову. Своїм дітям вписали в паспорта, що вони українці, при тому, що все життя вони прожили в Росії.

Тепер Сергій Данілов допомагає фінським представникам православ'я краще розуміти Україну та події війни.

– Дуже важливо нагадувати про те, що війна не закінчилась. Кожного дня люди в Україні помирають.

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]