Першим "іноагентом" по новому грузинському закону стала "Молодіжна організація українців Грузії - Світанок"

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Перші грузинські некомерційні організації внесено до реєстру "іноагентів" - через два місяці після повноцінного набуття чинності закону "Про прозорість іноземного впливу".

До реєстру вранці 1 жовтня внесли п'ять НУО: "Молодіжна організація українців Грузії - Світанок", "Професійна спілка фермерів і сільськогосподарських працівників Грузії", "Кутаїський Дім Молоді", "Спілка християн", "Єврейський культурно-просвітницький фонд"; потім ще чотири - "Дівчата - світові лідери", "Тбіліський дім молоді", "Inclusive practices", "Асоціація ініціатив, розвитку та працевлаштування". Про це повідомляє видання "Ехо Кавказу"

На сайті публічного реєстру Грузії опубліковано найменування організацій та їхні фінансові декларації.

Відповідно до закону, ЗМІ та НУО, які за даними 2023 року одержували понад 20% доходу з-за кордону (це абсолютна більшість грузинських онлайн-ЗМІ та НУО, які працюють переважно із західними фондами), через Будинок юстиції мали подати заяву про реєстрацію як організацій, що проводять інтереси іноземної сили.

Багато неурядових організацій і ЗМІ заявили, що не підкоряться закону "Про прозорість іноземного впливу" і не стануть реєструватися в реєстрі Мін'юсту, як це передбачено законом.

Невиконання закону, зокрема відмова в реєстрації, для ЗМІ та НУО загрожує великими штрафами. Для виявлення організацій, що "проводять інтереси іноземної сили" і перевірки виконання вимог закону, Міністерство юстиції в будь-який час може провести моніторинг, а уповноважений чиновник - отримати необхідну інформацію, зокрема персональні дані.

Міжнародні партнери Грузії прямо заявили, що ухвалення закону російського зразка значно віддалить країну від Євросоюзу. За словами посла ЄС у Грузії Павла Герчинського, процес вступу Грузії до об'єднання наразі призупинено. У "Грузинській мрії" навпаки заявляють, що готуються до вступу в ЄС до 2030 року.

У Москві "Грузинську мрію" через ухвалення закону лише хвалили - прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, російський пропагандист Олександр Дугін, спікер Держдуми В'ячеслав Володін, глава МЗС РФ Сергій Лавров та інші. У відповідь на це в "Мечте" закликали не вірити російським політикам, а хто повірить - "того так і влаштовує".

«Аргумент»


Читайте також: 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]