«Схеми» опублікували ще сім контрактів на харчування військових - ціни захмарні

|
Версия для печатиВерсия для печати

Журналісти програми «Схеми» отримали та оприлюднили ще сім контрактів на харчування військовослужбовців, які Міністерство оборони України уклало у грудні 2022 року на весь майбутній 2023 рік. Останній, восьмий контракт, раніше оприлюднювало «Дзеркало тижня».

Про це йдеться у розслідуванні «Схем».

Там вказано, що ці сім контрактів відомство уклало з приватними підрядниками на загальну суму майже 29 мільярдів гривень. Як зʼясували журналісти, «дорогою» до військових частин вартість продуктів для армії часто зростає у 2-3 рази, порівняно із закупівельними та ринковими цінами.

Наразі публічно відомі назви лише двох із восьми фірм, які годуватимуть українську армію. Це «Актив Компані», яка стала відома з публікації «Дзеркала тижня», та «Гарна страва».

У Міноборони зазначили «Схемам», що, на їхню думку, розголошення назв підрядників відомства без їхньої згоди «створює загрози національній безпеці України, сприятливі умови для враження елементів логістичної системи ворогом та можливих людських жертв».

Що ж там з цінами?

Аналіз «Схем» виявив, що у грудневих контрактах ціну на картоплю заклали від 17,7 гривні й аж до 27 гривень за кілограм. Після скандалу деякі фірми знизили ціну до 12,6 грн/кг, а деякі — так і залишили 17,7 грн/кг.

Самі ж постачальники, як зʼясували журналісти, у грудні-січні закуповували картоплю за ціною від 7,6 до 10,8 грн за кілограм. Тобто, «маржинальність» на цьому, найбільш «масовому» продукті зберігається на рівні 40-50% навіть після зниження цін.

Тим часом яблука за одним із контрактом мали постачатися вартістю 51 гривня за кілограм, хоча ринкові ціни на цей продукт нині в середньому становлять приблизно 20 грн/кг. Фірма не знизила цю ціну і після скандалу. Закупівельна ціна для самого постачальника протягом листопада-лютого становила для 15 грн/кг.

Ще один овоч, який становить вагому частину раціону для війська і закуповується у великих обсягах, — це капуста. «Актив Компані» за оновленим контрактом продаватиме її за 22 гривні, хоча, як виявили «Схеми», протягом грудня-січня фірма закуповувала цей товар по 8,5 грн/кг.

Яйця, як і було публічно відомо, таки коштували по 17 гривень за штуку, згідно з контрактом. В оновлених угодах ціна одного яйця для армії від «Актив Компані» зафіксована на рівні 9 гривень за штуку. Приблизно така ж ціна й в інших чотирьох постачальників. Натомість вони ж самі закуповують по ціні від 5,4 до 6,3 грн за штуку.

Також один із постачальників, як зʼясували журналісти, планував постачати свіжі огірки війську за 144 грн/кг, хоча сам у той же період закуповував їх у середньому за 72 грн/кг.

«Схеми» наголошують, що всі розрахунки у цьому розслідуванні виконані із врахуванням податку на додану вартість.

Що про все це кажуть постачальники?

Директор ТОВ «Актив Компані» Валерій Мелеш у коментарі «Схемам» повідомив, що знизити ціну на продукти вдалося завдяки зменшенню закупівельних цін для самої компанії. А різницю у маржі пояснив тим, що компанія витрачає кошти на логістику.

«Вартість палива, зарплата, зберігання. І ми не в одне місце веземо, вчора було в одне місце, потім ми в інших трьох-чотирьох місцях», — наголосив він. І додав, що нині Міноборони заборгувало перед його фірмою 2 млрд грн.

Ще один постачальник, який годуватиме військових, дислокованих в Одеській області, зазначив, що компанія передбачила зменшення вартості більше як на 10 видів соціально значущих товарів.

«Хоча велика частина товарів, які нами постачаються є збитковими для нас та постачаються по вартості нижчій ніж ми закуповуємо у виробників та продавців даної продукції (наприклад, томати, огірки свіжі, цибуля ріпчаста, консервація), але про це ніхто не говорить», — сказав він журналістам.

А яка думка фахівців?

Експертка з питань публічних закупівель Неллі Стельмах на прикладі роздрібних цін у супермаркетах розповідає, що у вартість продуктів уже і так закладають усі супутні витрати. Отже, це нівелює пояснення компаній про додаткову фінансову складову, яку вони закладають, формуючи ціни на продукти для армії.

Голова Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна зазначила, система доставлення продуктів здебільшого працює так, що постачальники везуть їх на склади військових частин. А далі «військові переважно самостійно забирають продукти з цих складів».

Позиція Міноборони

У Міністерстві оборони у відповідь на запит «Схем» вкотре наголосили, що ціна постачальників на «послугу з харчування» містить і додаткові ризики.

«Якщо, умовно, 100 кг яблук чи картоплі зіпсувалися, згнили, у склад влучив ворожий снаряд і всі продукти були знищені — постачальник заміщує всю кількість продуктів без отримання додаткової оплати», — зазначили у відомстві.

Водночас у Міноборони не виключають, що після роботи Міжвідомчої робочої групи, можуть перейти на іншу модель організації харчування у ЗСУ.

«Серед моделей, які всебічно аналізуються фахівцями, є різні за логікою: від переходу на закупівлю стандартизованих меню до переходу на закупівлю окремо харчів із виокремленням додаткових витрат — окремих закупівель послуг з логістики, зберігання, освіження запасів тощо», — додали там.

Фото міністра оборони Олексія Резнікова, в якого прогнив тил - з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

16:11
Під нещасливою порнозіркою: кримінальна справа Трампа може позбавити його шансів на президентство
14:10
Двох виродків, які допомогли ДТЕК обікрасти українців на 38 млрд гривень, ВАКС звільнив від відповідальності
12:01
Чому Польща так довго вирішує долю українських біженців
10:12
Президент України підписав указ, який закриває доступ військових до онлайн-казино - за це боровся сержант Павло Петриченко, який загинув у Донбасі
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 20 квітня
20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]