Спецслужби рф і досі впливають на енергетику України

|
Версия для печатиВерсия для печати

У своїй статті "Кілери енергетичного комплексу України" відомий фахівець з атомної енергетики М. Штейнберг задає питання: "чи впливають російські спецслужби на український енергетичний комплекс?" Відповідь – на поверхні. Трохи історії.

Значний внесок у чорну справу руйнації української енергетики і, передусім, атомної промисловості – зробив сумнозвісний екснардеп Андрій Деркач. Протягом багатьох років він системно працював, щоб забезпечити залежність української енергосистеми від рф. Нагадаю, у 2022 році НАБУ і САП повідомили про підозру нардепу Деркачу в держзраді та незаконному збагаченні. Доведено, що він отримував гроші від правоохоронних та розвідувальних органів РФ за підривну діяльність проти України. Своєю чергою, СБУ повідомила, що викрила агентурну мережу російської розвідки, до складу якої входив Деркач.

Працюючи за часи прем’єрства Януковича президентом Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" та генеральним директором державного концерну "Укратомпром" Андрій Деркач нафарширував керівництво стратегічної для країни атомної промисловості своїми людьми. Зрозуміло, що ці люди були своїми і для російських спецслужб.

Знаково, що при президентові "Енергоатому" Деркачу – віцепрезидентом став його партнер і поплічник по агентурній роботі випускник Академії ФСБ відомий зрадник Олег Кулініч.

Другим віцепрезидентом "Енергоатому" Деркач призначив Микиту Константінова, який після перемоги Революції Гідності втік до Росії, де одразу влаштувався на керівну посаду в "Росатомі". Але Константінов цікавий ще тим, що взяв до своєї команди й відкрив шлях до керівних кабінетів енергосектору Герману Галущенко, який з часом стане Міністром енергетики України. Галущенко був призначений на ключову посаду директора з правового забезпечення НАЕК "Енергоатом" саме в той час, коли атомну галузь очолював ставленик Деркача і російських спецслужб – Константінов.

Після 2019 року агент Деркач починає повертати свій вплив на атомну енергетику, довівши новій владі, що може бути корисним у боротьбі з опозицією. Згадайте хоча б засвічені ним плівки з аудіозаписом розмов Порошенка-Байдена та проведену у 2020 році пресконференцію з Дубінським. Йому віддячили. Мабуть це стало випадковим співпадінням, але саме у 2020 році віцепрезидентом "Енергоатому" призначають Галущенка і одночасно – директором з персоналу "Енергоатому" (головним кадровиком) – Олега Бояринцева. Для довідки: Бояринцев з 2002 по 2019 рік був помічником народного депутата Андрія Деркача.

Вплив Деркача на кадровий склад "Енергоатому" був настільки очевидним, що 2021 року про це змушений був сказати тодішній в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко: "Деркач просто історично впливає на "Енергоатом". У нього там багато людей. І це я точно знаю".

Чому досі в умовах великої війни українські спецслужби не провели чистку ворожої агентури в енергетичній галузі, від чого залежить виживання та існування країни? Це питання, на яке досі немає відповіді.

Автор: Віталій Шилан, військовослужбовець ЗСУ, експерт з енергетики, екскерівник відділу кадрів ДП «Державний проектно-вишукувальний та науково-дослідний інститут «Укренергомережпроект»

(Джерело).

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]