"Справа Шила": чи вхопить НАБУ "руку Татарова" і чи допитає міністрів і Єрмака?

|
Версия для печатиВерсия для печати

2 квітня НАБУ та САП в рамках справи про розкрадання на "Укрзалізниці" затримали колишнього начальника Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Артема Шила.

Про фабулу та перебіг справи розповідає Тетяна Ніколаєнко, Цензор. НЕТ.

Згідно з повідомленням правоохоронців, Шилу інкримінували те, що він у 2021 році створив групу для контролю за коштами "Укрзалізниці", а в червні-грудні 2022 року організував закупку трансформаторів для підприємства за завищеними вдвоє цінами.

За даними слідства, трансформатори закупили через зареєстровану в Болгарії фірму-прокладку в узбецької компанії, співвласником якої є громадянин Білорусі. Як наслідок, "Укрзалізниця" зазнала збитків на суму 94,7 млн грн.

Затримання Шила, звісно, отримало неабиякий медійний резонанс. Адже зазвичай у повідомленнях про нього журналісти згадують дві речі – зв'язок Шила із заступником голови Офісу президента Олегом Татаровим, а також вплив на гральний бізнес (він навіть брав офіційну участь у засіданні слідчої комісії парламенту щодо ухиляння від сплати податків представниками цього бізнесу).

Відомим медіа Шило став завдяки матеріалу журналістки Лесі Іванової на Bihus.Info, де його вперше названо "смотрящим за Укрзалізницею від Татарова", а також розповідалось, що він може бути причетний до виходу на ринок російського грального  оператора 1xBet.

Навесні 2022 року, у розпал російсько-української війни, ліцензію на діяльність в Україні отримав представник бренду 1xBet – пов’язане із Шилом ТОВ "Твоя Беттінгова Компанія".

Також в сюжеті розповідалось, що Артем Шило за десять років на держслужбі накопичив майна майже на $4 млн.

Журналістка також зазначила, що до шлюбу дружина Шила Ірина Попова мала кілька не надто прибуткових точок манікюру і менше 1 млн гривень на рахунку ФОП, то після одруження почала відкривати один салон за іншим.

Також у сюжеті йшлося про те, бізнес родини Шила номінально був оформлений на дружину директора з економічної та інформаційної безпеки "Укрзалізниці" Едуарда Крицина.

За матеріалами Bihus Info, у 2015 році дружини Едуарда Крицина та Артема Шила отримали частки у власності бухгалтерського центру "Альфа-Омега", який працював у сфері ІТ. Тоді Крицин обіймав посаду глави кібердепартаменту СБУ, який контролював ІТ-сферу разом зі своїм підлеглим Артемом Шилом. За шість років дружина Шила отримала від "бізнесу" дивіденди на понад 5 млн грн.

Як і Шило, Крицин залишив в 2021 році СБУ та перейшов на роботу до "Укрзалізниці". А в травні 2023 в його помешканні НАБУ проводило обшуки. У середу посада Крицина звучала і матеріалах, які САП представив в суді по справі Шила.

Це не перша справа НАБУ та САП по "Укрзалізниці". Минулого року вони затримали трьох осіб у справі про хабар посадовцю УЗ. За даними слідства, у квітні – травні 2023 року заступник директора філії "ЦЗВ" АТ "Укрзалізниця" Олексій Онисимюк отримав автівку Toyota Camry. За такий "подарунок" він сприяв в укладенні контрактів з потрібними "постачальниками", а також діяв в їхніх  інтересах під час виконання контрактів і проведення оплати.

З огляду на передісторію, було цікаво, що представить САП у суді.

Прокурором по цій справі є Віталій Кравець.

Кравець повідомив, що слідство у справі ведеться з 2022 року. В його рамках Артему Шилу інкримінують ч. 3 ст. 27 та ч. 5 ст. 191 КК України. За словами прокурора, не пізніше жовтня 2021 року, Шило, працюючи радником голови Офісу президента створив організовану злочинну групу, щоб контролювати закупівлі "УЗ" та отримувати за це протиправну вигоду.

Для реалізації цих намірів, як заявив Кравець, Шило залучив свого знайомого Костянтина Мельника. Крім того, для виконання технічних функцій було залучено осіб із прізвищами Онищенко та Бутанов. Двоє останніх були негласними кураторами філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Укрзалізниця" та власне здійснювали спілкування з постачальниками на предмет отримання коштів з відкатів.

"Реалізація цієї схеми була неможлива без службових осіб "Укрзалізниці", зокрема до неї було залученого першого заступника директора Філії "Центр забезпечення виробництва" АТ "Укрзалізниця" Онисимюка, а також одного з керівників апарату директора з економічної та інформаційної безпеки "Укрзалізниці" Шевченка", - повідомив прокурор.

За словами Кравця, в серпні 2022 року Шило повернувся до роботи в СБУ, і після цього дистанціювався від злочинної групи в УЗ, але не зовсім.

Шилу інкримінують те, що він написав як представник СБУ листа щодо конкурентів переможця тендеру на поставку трансформаторів - що компанія "Стан комплект", яка також могла поставити трансформатори, але дешевше, має російський слід.

"Якщо бути об’єктивним в цій ситуації і застосовувати ті підходи, які були до ТОВ "Стан комплект", то компанія "Узелектро" через аналіз власників та виробників в Узбекистані, то був би такий самий або й більш вражаючий результат – адже частка російської власності є в структурі самого заводу-виробника (він входить до консорціуму, який є російським, керівник цього заводу регулярно відвідує росію… і залишається лише додати вже розголошений на всю країну факт, що кінцевий бенефіціар цієї компанії взагалі-то громадянин білорусі )", - зазначив Віталій Кравець.

Однак, за словами прокурора, внаслідок надсилання листа конкурента було відсічено і перемогу отримала компанія "Узелектро".

Частково заволодіння коштами вдалось зупинити, і зі 162 мільйонів вони заволоділи лише 95. "Ще 50 мільйонів + були арештовані Національним антикорупційним бюро на рахунку товариства "Узелектро", і подальші постачання вже не відбуваються", - повідомив прокурор.

Ще один епізод, який інкриміновано Шилу, це те, що він набув у власність 2 квартири в Києві. За словами слідчого, за найнижчими підрахунками одна квартира мала б коштувати щонайменше 9 мільйонів гривень. "Оскільки придбання квартир збігається з діяльністю організованої злочинної групи, то ми підозрюємо, що Шило зробив відмивання частини коштів від діяльності ОЗУ, придбавши це житло", - зазначив Кравець.

Здобуті слідством докази базуються на підставі допиту раніше затриманого свідка Коваля (справжні дані його не розголошуються, – ред.). З цих матеріалів випливає, що попри дистанціювання Шила від ОЗУ, вони розуміли, що можуть розраховувати на його допомогу.

Решта доказів – і це десь 80% матеріалів справи здобуті через негласні слідчі дії щодо фігуранта справи Бутанова. Останній – це представник нижчої ланки схеми, на якого була покладена робота з постачальниками та збір коштів "для передачі її наверх, в тому числі для підозрюваного Шила".

"Як це вдалось зробити? Так сталось, що з липня 2022 року по травень 2023 року, всі розмови, які Бутанов проводив в салоні свого автомобіля, були зафіксовані. А оскільки говорив він дуже багато, то ми і дуже багато зафіксували", - зазначив Кравець.

За його словами, в своїх розмовах Бутанов постійно згадує "Артема, Артема Вікторовича, Тьому і власне Артема Шила".

В одному з епізодів було зафіксовано зокрема передачу Шилу через іншого фігуранта справи Ковалюка 50 тисяч доларів.

У них було кілька зустрічей щодо грошей для Шила. На першій Ковалюк побоявся брати гроші для співробітника СБУ, не узгодивши це з самим Шилом. Але отримав свій "відкат".

23 січня 2023 року вони зустрілись вдруге. Під час зустрічі Бутанов рахує "1,2,3,4,5 – передашь Теме, мы вместе тему начинали… полтинник скажешь". А коли Ковалюк відмовляється брати гроші без погодження з Шилом, Бутанов знову повторює, що "мы вместе тему начинали, я не могу в одно рыло хавать".

Зрештою, в той день вони ні до чого не домовились, але в тій розмові пролунала фраза "вы там в мониторы посматривайте, потому что набушники гоняются за смотрящим". (знову ж варто згадати, що в сюжеті Іванова назвала Шила смотрящим за УЗ).

Головна зустріч Бутанова та Ковалюка відбулась 15 лютого. На ній Ковалюк розповідає, що зранку був у Шила.

  • Ну давайте…, - каже Ковальов, вочевидь маючи на увазі гроші.
  • Я же правильный, мы вместе начинали. Тема идет? Все должны в ней курить, -відповідає Бутанов.

Інша частина НСРД проводилась щодо Кондратенка Сергія Віталійовича, керівника фірми "Еней", яка постачала кабелі для "Укрзалізниці".

У розмові Кондратенка з працівником УЗ Зайвеєм згадується, що Шило - "серйозний чувак", який вхожий до вищих посадовців держави.

Крім того, у інших фігурантів справи Онищенка та Бутанова під час обшуків були вилучені телефони. Попри те, що жоден з них не працював на "Укрзалізниці" в них обох була однакова табличка з постачальниками, де вказувалась інформація про виконання контрактів.

Також показовою є розмова Бутанова та Ковалюка про те, що УЗ Шилу більше не цікава, бо в нього тепер "інтереси в оборонці та розбиванні ігрових майданчиків" (йдеться про гральний бізнес, - ред).

По першому епізоду йдеться про 68 мільйонів з ПДВ, по другому 36 мільйонів з ПДВ. І по третьому епізоду – 94,8 мільйона. Тобто загалом 182 мільйонів збитків. Щоправда, НАБУ не проводило для цього експертизу. Вони аналізували різницю цін під час  закупки в посередника і у контракті УЗ.

Говорячи про необхідність обрання запобіжного заходу, прокурор вказав на забезпеченість родини Шила, яка дозволить йому переховуватись, що з часів повномасштабного вторгнення він неодноразово залишав Україну (хоча і повертався, останній раз це сталось в неділю, 31 березня). За кордоном зараз перебуває співмешканка Шила (вона ж колишня дружина Ірина Попова) та його двоє дітей.

Третім ризиком прокурор назвав можливе знищення документів по справі. Кравець також наголосив на тому, що попри те, що до 2 квітня слідство велось в режимі цілковитої таємності, з нього постійно відбувались витоки. Наприклад, Шилу переслали рішення ВАКС про проведення обшуків у нього вдома.

Він також попередив про намір допитати міністрів та деяких інших високопосадовців держави, тому, на думку прокурора, обмеження волі Шила в цьому контексті також буде доречним.

Суддя попросила уточнити про кого йдеться, на що Кравець повідомив, в матеріалах НСРД підозрювані постійно згадують чинного керівника "Укрзалізниці", нинішнього віце-прем’єра (вочевидь Олександр Камишін), міністра інфраструктури (Олександр Кубраков), голову Офісу президента (Андрій Єрмак), заступника голови Офісу президента (Олег Татаров), директора "Укрзалізниці" з питань економічної безпеки.

"Тут дійсно перераховані діючий керівник "Укрзалізниці", діючий віцепрем'єр міністр - попередній керівник "Укрзалізниці", діючий міністр інфраструктури, заступник глави Офісу Президента, глава Офісу президента, і ще одна особа, яка займала посаду директора "Укрзалізниці" з економічної безпеки. Стосовно всіх цих осіб під час НСРД зафіксовані неодноразові згадки за прізвищами чи за прізвиськами", - сказав прокурор.

Втім, нічого більше, ніж цей перелік, Кравець не повідомив.

Своєю чергою адвокат Шила заявив, що серед зачитаного "мотлоху" немає доказів щодо його підзахисного, крім написаного ним листа, а також того, що його згадують в розмовах Бутанов і Ковалюк. За словами адвоката, він так може вийти в коридор і наговорити на прокурора, але це не буде доказом вини.

За словами адвоката, також немає жодних доказів передачі Шилу грошей, крім "шурхотіння", яке зафіксоване на записі (відеофіксації у справі нема).

Він також вказав на те, що той лист, який інкримінують Шилу, скоріше за все, готував хтось із його підлеглих, а він лише його підписав.

"Ми не бачимо в матеріалах, щоб Шило комусь щось писав, зідзвонювався, організовував", - наголосив адвокат.

Він також вказав на те, що матеріалами НСРД жодним чином не доведене спілкування Шила та Бутанова.

"Чому Шило має нести відповідальність за розмови людей, які щось там про нього говорять, ваша честь?" - уточнив захисник Шила.

Другий адвокат Шила наголошував, що нема також доказів незаконного збагачення, а всі докази будуються лише на припущеннях і що в Офісі Президента він був лише позаштатним радником і жодних рішень не ухвалював. Відтак затримання Шила він назвав "незаконним та безпідставним".

Крім того, адвокат вказав, що Шило отримав позитивну характеристику від керівництва СБУ.

Сам Шило також заперечив свою причетність до злочинів. "Що стосується кабелів, я взагалі не зрозумів в якому місці я тут знаходжусь. Є одна розмова між двома підприємцями, де один каже іншому, що Шило – кремінь та ходить до Татарова з Єрмаком. Це дуже потужний доказ, тут не можу нічого сказати", - зіронізував Шило.

Він також пообіцяв передати докази, що пояснення свідка – "це повна маячня".

4 квітня 2024 року слідча суддя ВАКС підтримала позицію прокурора САП та застосувала запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 30 млн грн.

Поки ж можна зазначити, що Шило (НА ФОТО УГОРІ) досить спокійно тримався в суді. За інформацією співрозмовників Цензор.НЕТ, його колеги не вірять, що НАБУ вдасться довести його вину. Для самого ж Бюро було несподіванкою, що Шило напередодні взагалі повернувся в країну. До того вони готувались вручати підозру заочно.

Фото автора та з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]