Ціни на базові продукти в закупівлях Міноборони необгрунтовано стрибнули ще восени 2022-го

|
Версия для печатиВерсия для печати

З початку осені ціни на картоплю і капусту в каталогах Міноборони значно, подекуди удвічі, відрізняються від середніх споживчих цін на ці ж овочі за даними Держстату. А у перші місяці повномаштабного вторгнення ціни на картоплю і капусту з каталогів Міноборони подекуди були в кілька разів нижчими, аніж ціни на ці ж овочі у каталогах, датованих осінню — після збору врожаю, коли на ринку ціна на них найнижча.

Про це повідомила голова антикорупційного комітету ВРУ Анастасія Радіна на своій сторінці у Фейсбук.

У відповіді на повторний запит Міністерство оборони таки надало інформацію про ціни, за якими протягом 2022 року закуповували харчування для військових і не тільки, які вказують, що ціни на базові продукти харчування у закупівлях Міноборони “стрибнули” ще восени 2022 року.

«Для прикладу я обрала ціни з каталогів за кілограм найбільш поширених овочів — картоплі і капусти — і наклала на них ціни на такі ж картоплю і капусту за даними Держстату за 2022 рік. Результат ви бачите на графіку», — пише Радіна. 

Тобто, на графіках ми бачимо ціну на картоплю - 23 грн за кг, коли в магазині — вона коштувала 9, а ціна на капусту в закупівлях Міноборони сягала 36 грн за кг, коли в магазині вона коштувала 13.

Значна різниця між цінами на ринку і в договорах Міноборони є і серед інших продуктів, зазначила нардеп.

Вона також зазначила, що договори містять лише загальний список продуктів. Які саме товари постачалися по факту і коли — невідомо, для цього потрібно також дослідити видаткові накладні.

Анастасія Радіна також повідомила, що у парламенті нардепи, зокрема члени антикоркомітету працюють над законопроектом №8381, який вже ухвалено в першому читанні.

«Зокрема, буду переконувати колег підтримати запровадження “стелі” для закупівельних цін на продукти на рівні споживчих цін за замірами Держстату (бо ціна супермаркету також включає і доставку, і охолодження, і багато чого іншого, а готують страви для військових не постачальники, а кухні частин чи самі військові).
Ведеться робота і в уряді. У першу чергу — завдяки команді Мінекономіки. За доброї волі Міноборони зміни, запропоновані Мінекономіки, можна було б вже імплементувати на рівні підзаконки. Проте поки цього не зроблено. Сьогодні долучусь до засідання міжвідомчої робочої групи в уряді, яка працює над цими змінами», — уточнила Радіна.

«Аргумент»


 В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]