У Меджлісі назвали неприпустимою і цинічною пропозицію глави МЗС Польщі про Крим

|
Версия для печатиВерсия для печати

 У Меджлісі кримськотатарського народу назвали «неприпустимою та цинічною» пропозицію міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського «передати Крим під мандат ООН з місією підготовки чесного референдуму після перевірки того, хто є законними жителями», та оцінили її як таку, що не відповідає інтересам ні України, ні кримських татар.

Про це йдеться в заяві Президії Меджлісу щодо висловлювань очільника МЗС Польщі, яку опублікував голова Меджлісу Рефат Чубаров.

Як вважають у Меджлісі, фактично Радослав Сікорський публічно припустив, що задля припинення війни Росії проти України, наша держава має поступитися Кримом.

Зокрема він пропонує передати Кримський півострів «під мандат ООН із місією з підготовки чесного референдуму після перевірки того, хто є законними жителями».

Меджліс кримськотатарського народу вважає подібні заяви «неприпустимими та цинічними», а також такими, «що не відповідають ані національним інтересам України, ані правам та інтересам корінного кримськотатарського народу України».

«Згідно з національним законодавством України та міжнародним правом «законними жителями» Криму є виключно громадяни України та особи, які в законний спосіб оформили своє постійне або тимчасове перебування на українській території, що підтверджується у встановленому українським законодавством порядку. Тому будь-які інші спроби встановлення законності проживання людини в українському Криму не потрібні та недоцільні», – йдеться в документі.

У Меджлісі висловили впевненість, що будь-які пропозиції щодо вирішення питання припинення війни Росії проти України, досягнення миру в Україні, відновлення її територіальної цілісності, відновлення порушених прав і свобод українських громадян на окупованих територіях має відбуватися на основі національного законодавства України та міжнародного права.

«Крим – це тимчасово окупована території України і першим кроком до встановлення миру має бути виведення російських окупаційних військ з території півострова. Обговорення будь-яких питань майбутнього Криму має відбуватися лише за участю та згодою Української держави та корінного кримськотатарського народу», – наголошується в заяві.

Центр журналістських розслідувань нагадує, що 18 вересня 2024 року в ході дискусії на 20-й щорічній зустрічі YES у Києві міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, висловлюючи особисту думку, зазначив, що Крим має вирішальну роль у питанні щодо можливих мирних переговорах між Україною та Росією. На його думку, саме тому одним із варіантів розв’язання питання щодо півострова може стати передача його під мандат ООН.

«Якщо обидві країни захочуть, то тут можна було б знайти рішення. Ми могли б передати його під мандат ООН із місією з підготовки чесного референдуму після перевірки того, хто є законними жителями, і таке інше… І ми могли б відкласти це на 20 років», – сказав Сікорський.

«Аргумент»


В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]