WP: Путін зробив ставку на довгу війну з Україною, але цей план може не спрацювати

|
Версия для печатиВерсия для печати

Владімір Путін розраховує, що довга війна з Україною виснажить його ворогів раніше, ніж Росію. Це не виключено. Але у США і союзників ще є можливості зламати цю стратегію. Фундаментальна економічна сила - це козир Заходу, якщо він знайде в собі волю ним скористатися.

Про це в статті для Washington Post пише американський журналіст і письменник Девід Ігнатіус. 24 лютого, в день, коли почалося російське вторгнення, президент США Джо Байден сказав, що він «змусить російську економіку дорого заплатити зараз і в довгостроковій перспективі… Ми знизимо їхню здатність конкурувати у високотехнологічній економіці 21 століття».

25 квітня міністр оборони Ллойд Остін наголосив на цій погрозі розчавити російську економіку: «Ми хочемо, щоб Росія була ослаблена до такої міри, щоб вона не була здатна на такі речі, як вторгнення в Україну». Начальник Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі говорить про «дуже довгу» війну, яка може тривати роками, з такої ж позиції.

Але Захід ніколи не славився стратегічним терпінням. І цього літа стала помітна стривоженість американських і європейських чиновників тим, що росіяни, звиклі страждати, можуть витримати довше у битві за Україну, шукаючи способи обійти санкції. Поширена думка каже, що чим довше триває війна, тим кращі шанси Росії на перемогу. Тож Захід, схоже, сподівається, що в кращому випадку ситуація зайде в кривавий глухий кут.

Тож як США і Європі побороти липневий песимізм, щоб до зими саме Росії було непереливки, а не Україні? Найрозумніша відповідь на це питання - це посилити економічні санкції так, щоб хватка на російському горлі була сталевою. Це посилить найбільшу стратегічну слабкість Росії, яка полягає в тому, що її сили дуже розтягнуті вздовж величезної лінії фронту. Найкращий доказ того, що санкції хоч і повільно, але працюють, забезпечили самі російські чиновники.

«Ситуація непроста», - визнав прес-секретар Кремля Дмітрій Пєсков минулого місяця.

«Нам знадобиться близько десятиліття, щоб економіка повернулася до рівня 2021 року», - визнав глава «Сбєрбанка» Герман Греф, додавши, що кількість вантажні перевезення в Росію впали в шість разів через західні санкції.

«Ми теж граємо в довгу гру», - сказала міністр торгівлі США Джина Раймондо, додавши, що Вашингтон сформував коаліцію з 30 країн, які підтримують санкції.

Тож тепер експорт напівпровідників в Росію впав на 74% у порівнянні з попереднім роком.

«Без цих компонентів не можливо підтримувати сучасну армію», - пояснила Раймондо.

Але завдяки високим цінам на енергоносії у Москви все ще багато грошей. Але їй дедалі важче купувати все, що їй потрібно через західний контроль експорту. Високопоставлений чиновник міністерства торгівлі США сказав Ігнатіусу, що американський експорт всьго, що потрібно російським оборонним, технологічним чи енергетичним компаніям, обвалився на 95,9% у порівнянні з 2021 роком. Адміністрація Байдена може надто оптимістично оцінювати вплив санкцій. Але дослідження Інституту міжнародної економіки Петерсона минулого місяця показало, що вони справді впливають на Москву. Використовуючи експортні дані 54 країн, на які припадало 90% російського імпорту минулого року, експерти виявили, що експорт товарів з країн, які підтримали санкції проти РФ, впав на 60%, а з країн, які цього не зробили - на 40%. Були також виявлені фальшиві компанії і корумповані посередники, які допомагають оминути обмеження. Але їх менше, ніж очікувалося.

«Ми не бачимо спроб будь-якої з країн обійти наш контроль експорту включно з Китаєм і Іраном», - сказала Раймондо.

Іноземна підтримка російських технологічних і телекомунікаційних компаній поступово випаровується. Ericsson Nokia згорнули всі операції в Росії. Більше дивує, що це ж зробив китайський технологічний гігант Huawei. Microsoft не просто зупинила свій бізнес в Росії. Компанія активно бореться з російськими кібератаками.

Російська армія швидко втрачає техніку. І замінити її буде не просто. Автор з посиланням на українські повідомлення пише, що Росія зупинила чи обмежила виробнитцтво на Челябінському тракторному заводі і «Уралвагонзаводі». Також зупинилося виробництво ракет класу «земля-повітря» на Ульяновському механічному заводі. Головні російські верфі теж постраждали.

Міністр транспорту РФ Віталій Савєльєв визнав, що санкції «фактично зламали всю логістику в нашій країні». Для прикладу, в сфері авіації США і Європа заборонили постачати запчастини чи проводити обслуговування кількох сотень літаків Boeing і Airbus, які належать до флоту Росії. Це змусило місцеві авіакомпанії в рази скоротити кількість рейсів і почати розбирати деякі літаки на запчастини. Авіаційний регулятор ЄС минулого місяця висловив «велику стурбованість» через безпечність цих західних літаків у РФ.

Але можна уявити, що попри всі санкції, Росія зберегла свій кривавий наступ проти України. Що далі? Щоб зрозуміти потенційні проблеми Путіна, достатньо лише подивитися на мапу. Росія - поки що найбільша країна світу. Щоб підтримувати свою безглузду, незаконну війну проти України, Путін стягнув сили з Далекого сходу, з Балтії, регіонів, які мають довгий кордон з Південною Азією. Він керує країною, яка дуже повільно розвалюється. І у Москви надто мало людей, щоб захистити її. Путін веде зухвалу гру. Але у нього менше козирів, ніж може здатися.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%
11:02
Перше збиття Ту-22М3 у повітрі: ЗСУ вразили літак за 300 кілометрів від України (ВІДЕО)
10:54
Ракетний удар рф по Дніпру та області: вбито 9 осіб, зокрема 3 дітей, понад 25 дістали поранення

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]