NYT: Україна має довести, що здатна визволити окуповані території

|
Версия для печатиВерсия для печати

Ще кілька тижнів тому українська армія страждала від безжальних ворожих ударів на Донбасі. Втрати були великі, а російські війська поступово захоплювали нові території. Західна підтримка ослабла на тлі зростання скептичного ставлення до перспективи, що Україна може перемогти у війні на виснаження або що відправка передового озброєння змінить хід війни. Але попри все це, українське послання до світу не змінилося: «Ми можемо перемогти. Наша стратегія помалу, але працює. Просто нехай потік зброї продовжується».

«Ніхто не може поки сказати напевне, чи Україна здатна перемогти армію росії, якщо кількість зброї збільшиться. І якою буде ця перемога. Українські прохання надати більше зброї стали звучати так часто, що дехто на Заході почав сприймати їх як нереалістичний шум на фоні», - пише New York Times.

Але цього тижня, використавши далекобійні артилерійські системи для знищення російської інфраструктури, Україна знову намагається переконати світ, що вона все ще здатна перемогти росію. І тепер у неї є докази. Чиновники вказують на нещодавні успіхи, такі як удар по російському складу боєприпасів за допомогою систем HIMARS в Новій Каховці. Кілька днів тому українська артилерія пошкодила міст через Дніпро, який грав важливу роль у забезпеченні російських сил. Аналітики вважають, що це говорить про початок контрнаступу на півдні з метою визволити Херсон. У четвер українські чиновники заявили, що армія атакувала більше 200 цілей на півдні за допомогою далекобійної артилерії.

Попри відновлений український оптимізм, військові аналітики і чиновники на Заході кажуть, що говорити про поворотний момент ще зарано. І ще потрібно проробити велику роботу. Вони також застерігають, що не варто покладати аж занадто великі надії на конкретний вид зброї на тлі хаосу і нестабільності лінії фронту, яка простягається на сотні кілометрів від Харкова до Миколаєва.

«Зараз ми досягаємо того, чого не могли досягти раніше. Але прориву на фронті немає. Не існує панацеї, чарівної палички, яка принесе перемогу вже завтра», - сказав директор фонду «Повернись живим» Тарас Чмут.

Однак, в Києві ключові чиновники в сфері безпеки налаштовані оптимістично.

«Чим швидше партнери забезпечать нас зброєю, тим швидше закінчиться війна», - сказав голова РНБО Олексій Данілов.

Україна отримала підтримку для її стратегії, коли США погодилися передати ще чотири установки HIMARS і інше озброєння включно з системами ППО NASAM, які допомогли б захистити українські міста від російських ракет. Міністр оборони Ллойд Остін теж оптимістично оцінює українські шанси на успіх.

«Наша допомога впливає на ситуацію на місцях. росія думає, що вона може вистояти довше, ніж Україна і ми. Але це лише черговий російський прорахунок», - сказав він.

Голова MI6 Річард Мур теж налаштований оптимістично. Він сказав, що армія росії «от-от вичерпає себе». Їй доведеться якимсь чином зробити паузу. І це дасть Україні можливість завдати удар у відповідь. New York Times, однак, пише, що питання, чи далекобійна зброя справді допоможе добитися перелому у війні і змусити армію росії відійти, залишається без відповіді. США і Європа боїться відправляти Україні надто багато техніки, перш ніж українські солдати навчаться нею користуватися. Аналітики говорять, що армія країни не здатна опанувати нові види озброєнь так легко, як вона про це говорить. Західні чиновники також бояться, що вогневі можливості додадуть Києву впевненості і він може почати контрнаступ надто рано. Пентагон, у свою чергу, стривожений виснаженням його власних запасів у найближчі місяці.

Посилюючи атаки на півдні, Україна зіштовхнулася з іншою стратегічним вибором. Як використати нові летальні можливості: зосередити вогневу силу на сході чи пробиватися до окупованого Херсона.

«Стратегія - це завжди означає приймати все нові рішення і йти на поступки в чомусь», - сказав директор інституту CNA Майкл Кофман.

Західні чиновники розуміють українське бажання повернути територію під свій контроль і забезпечити перемогу, яка б дала надію. Але на Заході також бояться, що армія України ще не готова до масштабного контрнаступу в Херсонській області. Київ запевняє, що він не вдається до ризикованих маневрів з новою зброєю. І не буде робити жодних великих кроків передчасно.

«Ми розуміємо, що в нас зараз недостатньо ресурсів для активної стратегії. Ми працюємо з нашими партнерами. Коли у нас буде достатньо можливостей, тоді ми й будемо приймати рішення про майбутні дії», - сказав бригадний генерал Олександр Кириленко.

Директор Інституту МакКейна і колишній помічник Міністра оборони США з питань росії, України і Євразії Евелін Фаркас вважає, що Київ може розгромити російську армію. Але ця його здатність не вічна, тому що підтримка Заходу спирається на ознаках, які б доводили, що Україна здатна визволити окуповані території.

«Їм не достатньо стримати росіян. Якщо українці не зможуть показати успіхи на полі битви, підтримка США і Європи українських оборонних зусиль буде ставати слабшою», - сказала Фаркас.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]