Палестинський вузол: падіння Рафаха - кінець операції, але не війни

|
Версия для печатиВерсия для печати

Чи можна очікувати у найближчому майбутньому закінчення війни з ХАМАС і чи можуть розпочатися бойові дії в Лівані?

Про це novayagazeta.eu поговорила із ізраїльськими експертами.

Кінець «Залізних мечів»

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що інтенсивну фазу боїв у місті Рафах на півдні сектора Газа практично завершено. Але це не означає, що добігає кінця війна. За словами ізраїльського лідера, бойові дії продовжуватимуться доти, доки ХАМАС не виявиться повністю відсторонений від влади.

Також Біньямін Нетаньяху додав, що незабаром ізраїльські військові зможуть перекинути війська до кордону з Ліваном, де почастішали перестрілки з «Хезболлою» — радикальним рухом Ісламу, який підтримує Іран.

Нетаньягу відкинув ідею про те, що сектором Газа замість ХАМАС має керувати палестинська адміністрація, що базується на Західному березі.

— Біньямін Нетаньяху заявив про близькість кінця наземної операції в Рафаху, — каже «Новий-Європа» військовий експерт, колишній співробітник спецслужб та поліції Ізраїлю Сергій Мігдаль. — Це зовсім не означає повного закінчення війни у ​​секторі Газа, яка триватиме до знищення організованих структур ХАМАС, його лідерів та бойовиків в анклаві. Бойові дії умовно можна поділити на три етапи: перший — це артилерійські обстріли та авіанальоти. Він завершився у листопаді 2023 року. Другий, що зараз відбувається, — загальновійськова операція. А коли організований опір ХАМАС в анклаві буде придушено, розпочнуться поліцейські зачистки, в ході яких за допомогою фільтрації всього чоловічого населення віком приблизно від 17 до 47 років виявлятимуться бойовики. Загалом у категорію тих, хто підлягає перевірці, можуть потрапити 300–400 тисяч чоловіків. Паралельно відбуватиметься пошук та ліквідація прокладених під землею тунелів.

На це, за даними фахівців, може піти до двох років, що влаштовує прем'єр-міністра Нетаньяху, який хоче переобратися в листопаді 2026 року на хвилі перемоги.

— Представники ЦАХАЛ (Армія оборони Ізраїлю) заявляють, що активна фаза загальновійськової операції у місті Рафах на півдні сектора Газа наближається до свого закінчення, — розповідає ізраїльський військовий оглядач Давид Шарп. — Кордон із Єгиптом, так званий Філадельфійський коридор, перебуває під контролем Ізраїлю. Здебільшого Рафаха вже пройшли війська. Бригада терористів, що перебуває там, що складається з чотирьох батальйонів, як єдина організована структура знаходиться на межі знищення. Така сама ситуація з формуваннями «Ісламського джихаду». Але частина бойовиків із усіх терористичних організацій вже могла піти до інших населених пунктів сектору Газа. Адже повного оточення Рафаха наразі немає.

Палестинці шукають зниклих під уламками будинку в Аль-Нусейрат на півдні сектора Газа, 18 червня 2024 року. Фото: Mohammed Saber / EPA-EFE

Больові точки

ЦАХАЛ використовує тактику "больових точок", коли на якійсь ділянці анклаву відбувається раптова швидка операція. За таких умов терористи зазвичай змушені прийняти бій і не встигають залишити місце бою. Такі рейди відбувалися у знаменитій лікарні Аль-Шифа, куди після відходу ізраїльських військ почали стікатися терористи. У результаті госпіталь був оточений силами спецназу і танкової бригади, що прорвалася крізь міську забудову. Чимало бойовиків було вбито і під час визволення заручників у таборі біженців Нусейрат. При цьому здебільшого використовується стратегія виснаження сил терористів, які не отримують допомоги від союзників і змушені ховатися у підземеллях чи намагатися розчинитись у натовпі.

У центральній частині сектора Газа розташовані два міста – табори біженців: Нусейрат та Дейр-ель-Балах. Їх майже не торкнулася загальновійськова операція в анклаві. Війська заходили до цих населених пунктів у ході операції зі звільнення заручників, але не зачищали всю територію. Там, за оцінками фахівців, можуть залишатися практично у повному складі два батальйони ХАМАС. Саме туди з Рафаха пішла тунелями, або змішавшись з місцевим населенням, чимала частина бойовиків. Наразі вони намагаються вести проти військ ЦАХАЛ партизанську війну. У цьому бойовикам дуже допомагають прокладені під сектором тунелі, загальну довжину яких уже оцінюють у тисячу кілометрів.

Кожен батальйон ХАМАС зазвичай налічує від 1200 до 1500 бійців і прив'язаний до місцевості, на якій формується. На озброєнні бойовиків є протитанкові керовані ракети, міномети та гранатомети. Вони добре знають системи тунелів, викопаних під позиціями та житловими будинками. У містах — таборах біженців Нусейрат і Дейр-ель-Балах, де ще не проводилася повномасштабна загальновійськова операція, є багато палестинців, переміщених з півночі анклаву або з інших міст сектору. У разі введення військ цих людей необхідно буде передислокувати до вже зачищених місць, таких як місто Хан-Юніс.

— У Нусейраті та Дейр-ель-Баласі можуть перебувати заручники, — розповідає Давид Шарп. — Проте їхні бойовики також можуть переміщуватись між містами. Для того щоб успішно виявляти та звільняти заручників, потрібен повний контроль над усією територією сектору Газа. Такого рішення ми поки що від ізраїльської влади не бачимо.

— У населених пунктах, де сьогодні немає ізраїльських військових частин, з'являються так звані гуманітарні бригади, які складаються з чоловіків із ціпками та білими пов'язками, — стверджує Сергій Мігдаль. — Це ті самі бойовики, що приховали зброю.

У квартирах та приватних будинках вони зробили схованки, в яких знаходяться автомати, гранатомети та вибухівка. Різні житла з'єднані проходами та мережею тунелів.

Ізраїльські солдати патрулюють кордон із сектором Газа на півдні Ізраїлю, 13 червня 2024 року. Фото: Abir Sultan / EPA-EFE

У центрі сектор Газа розділений військами ЦАХАЛ на дві частини так званим коридором Нецарим, де ізраїльтяни ліквідували всю забудову та організували свої опорні пункти. За допомогою цього коридору відбувається відокремлення північної частини анклаву від південної. Подібний коридор під назвою Кісуфім планується організувати на півдні.

Сьогодні фільтраційні дії ЦАХАЛ проводить у коридорі Нецарім. За даними Давида Шарпа, на півночі сектора Газа навіть після проведення там загальновійськової операції може перебувати близько двох тисяч бойовиків. Вони дезорганізовані, але можуть продовжити опір чи влаштовувати теракти. У цьому мінус сьогоднішнього підходу ізраїльської влади, яка не бажає повністю окупувати сектор і покладається на рейди та раптові військові операції.

Ватажків не знайшли

З першої десятки ватажків ХАМАС сьогодні, зважаючи на все, знищено троє: Салех аль-Арурі, вбитий у Бейруті на нараді, заступник командувача всього бойового крила організації Марван Ісса і начальник оперативного відділу бойового крила Раїд Салах. В останньому випадку підтвердження з боку бойовиків поки що немає, але бункер у таборі біженців Аль-Шаті, в якому Салах мав перебувати, кілька днів тому атакували бетонобійними бомбами.

За чутками, для лідера терористів Яхья Сінвара та його сім'ї підготовлено від 12 до 15 бункерів — командних пунктів, у яких сконцентровано засоби зв'язку та контролю, куди виведено відеоспостереження з різних об'єктів у секторі Газа.

— Двоє ватажків ХАМАС в анклаві — голова всієї організації Яхья Сінвар та керівник її бойового крила Мохаммед Дейф — так і не було виявлено та знищено, — зауважує Давид Шарп. - Це велика невдача для ізраїльтян. Можливо, ЦАХАЛ і спецслужби Ізраїлю знають, де ховаються командувачі терористів, але бояться завдавати туди удару через заручників, що знаходяться поруч як живий щит.

— США називають цифру у 15 тисяч убитих бойовиків. Ізраїль вважає, що знищено 17–18 тисяч, — додає Сергій Мігдаль. — Ще чимало членів ХАМАС та «Ісламського джихаду» зазнали поранень. Загальна кількість терористів, які перебували у секторі Газа, оцінювалась у 40 тисяч. Зрозуміло, що дві третини вже не можуть тримати в руках зброю. Сьогодні у збройне підпілля рекрутують 16–17-річних хлопчаків, які швидко гинуть на передовій. Однак у Рафасі та кількох інших населених пунктах зберігається частковий військовий контроль бойовиків. Вважається, що в Рафаху сьогодні є кілька регіональних батальйонів терористів. Їх зараз добивають у ході вуличних боїв, що відбуваються й у центрі міста. Незабаром Рафах буде оточений. Сили Армії оборони Ізраїлю просуваються вздовж моря, замикаючи обручку навколо сил ХАМАС. На кордоні з Єгиптом сапери знаходять та підривають тунелі, що ведуть до сусідньої країни. Думаю, що все закінчиться у найближчі два-три тижні.

Тунель під будівлею ООН у Газі, який, на думку ізраїльських військових, використовувався бойовиками ХАМАС, 8 лютого 2024 року. Фото: Ariel Schalit / AP Photo / Scanpix / LETA

Взятися за «Хезболлу»

Після закінчення загальновійськової операції у всіх частинах сектору Газа управління з боку ХАМАСу стане неможливим. Буде знищено організовані підрозділи та ліквідовано ієрархічну структуру. Бойовики втратять можливість атакувати великими силами та захищати свої лінії оборони. При цьому тисячі розрізнених членів терористичних бандформувань залишаться на території анклаву. Якщо їх не чіпати, згодом терористи почнуть самоорганізовуватись у дрібні загони та продовжувати свою діяльність.

— Ізраїльський коаліційний уряд поки що не має єдиного плану на майбутнє сектору Газа, — зазначає Сергій Мігдаль. — Це рішення відкладається на часи, коли ХАМАС буде остаточно розбитий і його система управління та оборони буде повністю демонтована. Праве крило кабінету міністрів Ізраїлю пропонує повністю окупувати сектор Газа та повернути туди військово-цивільну адміністрацію, як це було до 1993 року. Цей інститут має контролювати розподіл ресурсів, збирання податків, забезпечення безпеки, функціонування інфраструктури тощо.

Складність полягає в тому, що ХАМАС одразу ж погрожує відрізати голову будь-кому, хто спробує співпрацювати з ізраїльською владою.

І швидше за все відріже. Міністр національної безпеки Ізраїлю Бен-Гвір пропонує виселити всіх арабів з території анклаву та повернути туди ізраїльські поселення та кібуци. Зрозуміло, що інші урядовці на це не згодні, але така думка існує. При цьому делегації Ізраїлю постійно їздять до Катару та інших арабських країн з пропозиціями щодо пошуку нових шляхів розвитку регіону.

Давид Шарп переконаний, що закінчення операції в Рафаху звільнить сили ЦАХАЛ, які планується використовувати в операції проти Хезболли в Південному Лівані. Велика війна на півночі Ізраїлю може розпочатися вже найближчими тижнями. Такого рішення чекають від влади багато ізраїльтян. Адже сьогодні обстріли з боку «Хезболли» відбуваються практично щодня, а десятки тисяч жителів прикордонних територій після евакуації змушені знаходитись далеко від своїх будинків.

— Якщо рішення про введення військ до Лівану буде ухвалено, то операція почнеться негайно, — заявляє Давид Шарп. — Можливий ще сценарій раптової ескалації, за якого сторони обмінюватимуться дедалі потужнішими ударами з дедалі тяжкими наслідками. Тоді війна піде по спіралі, що розкручується. Але навіть у випадку, якщо події розвиватимуться за планом Ізраїлю, до початку широкомасштабної операції в Лівані залишається, зважаючи на все, не так багато часу. Навіть тиск США, які заперечують велику війну, не повинен мати вирішального значення. В даному випадку вибір стоїть перед ізраїльтянами, багато хто з яких розуміє необхідність усунення небезпеки з боку «Хезболли».

Палестинські біженці, що залишили північну частину сектора Газа, що мешкають у таборі на пляжі Дейр-ель-Балах, південь сектора Газа, 3 травня 2024 року. Фото: Mohammed Saber / EPA-EFE

Зображення вгорі: палестинці піднімають прапор поряд із зруйнованим після авіаудару будинком, Бурейдж, сектору Газа, 18 червня 2024 року. Фото: Mohammed Saber / EPA-EFE

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]