Під загрозою постачання сил ЗСУ на найскладнішій ділянці фронту

|
Версия для печатиВерсия для печати

Російська армія пробила новий пролом в українській обороні. Під загрозою — постачання сил ЗСУ на найскладнішій ділянці фронту. На жаль, це не єдиний успіх ЗС РФ за тиждень.

Про це йдеться в огляді бойових дій, який публікує видання Meduza.

Російська армія досягла значного успіху в боях на захід від Авдіївки. Навесні Збройні сили (ВС) РФ за кілька днів просунулися вздовж залізниці Авдіївка — Покровськ на кілька кілометрів і зайняли велике укріплене селище Очеретине. У середині липня після кровопролитних боїв, що тривали кілька місяців, російські підрозділи прорвалися вздовж тієї ж дороги та зайняли село Прогрес. Ця операція створила чергову гостру кризу для Збройних сил України (ЗСУ) на Покровському напрямі. На інших ділянках фронту ситуація для ЗСУ також залишається важкою.

Покровський напрямок

ЗС РФ, захопивши село Новоселівка 1-а, майже витіснили ЗСУ за річку Вовча між Авдіївкою та головною українською тиловою базою у південній частині Донбасу — містом Покровському.

Однак головного удару було завдано північніше закруту річки — вздовж залізниці, прокладеної по гряді пагорбів від Очеретино у бік Покровська. Просунувшись (судячи з усього, на стику оборони двох українських бригад), ЗС РФ захопили село Прогрес та його залізничну станцію.

Сили ЗСУ на північ і південь від Прогресу охопили фланги. Українські джерела навіть повідомляли про оточення кількох рот на північній ділянці (згодом їх вивели з оточення - А.).

Якщо ЗСУ не зможуть стабілізувати ситуацію, російські війська зможуть найближчими тижнями на широкому фронті вийти до траси Покровськ — Костянтинівка — головної лінії постачання українського угрупування у Годинному Яру та Торецьку.

Торецька агломерація

Темпи наступу ЗС РФ на селища Торецької агломерації після перших успіхів місяць тому очікувано знизилися.

Командування ЗСУ перекинуло до Торецька великі сили — зокрема з району Куп'янська та з Покровського напрямку (ймовірно, з цим був пов'язаний російський прорив на Прогрес).

У селищах Південне та Північне ЗС РФ загрузли в боях за район багатоповерхової забудови. На північ від оборони ЗСУ розташовується на териконах (відвалах породи з шахт) заввишки кілька десятків метрів, що також заважає просуванню російських військ.

У селищі Нью-Йорк ЗС РФ, незважаючи на контратаки українських резервів, зайняли південну частину населеного пункту. Однак далі вони неминуче зіткнуться з обороною на території Фенольного заводу, яка має уповільнити їхнє просування.

Також ЗС РФ значно просунулися в сусідньому з Нью-Йорком селищі Залізне. Ймовірно, російське командування намагається оточити (або видавити під загрозою оточення) усі українські війська між Залізним та Нью-Йорком.

Можливо, незабаром російське командування воліє атакувати поза забудовою селищ — на захід від Нью-Йорка у напрямку Костянтинівки, — щоб обійти Торецьк.

Куп'янський напрямок

Після того, як на початку липня з Куп'янського напрямку в Торецьк було перекинуто одну з найбоєздатніших бригад ЗСУ — 95-ту десантно-штурмову, — ситуація на сході Харківської області для української сторони погіршилася.

Російські війська просунулися на кілька кілометрів на захід і в 20-х числах липня зайняли село Піщане (або більшу його частину) лише за 10 кілометрів від річки Оскол. Уздовж неї проходять лінії постачання ЗСУ на широкому фронті від Лимана до Куп'янська. Мости на Осколі в основному розбомблені, а переправи через річку, створені українською армією, постійно зазнають ударів. Тому вихід ЗС РФ до річки може ускладнити оборону як Куп'янська, і у районі Кремінських лісів і Лимана.

Харківський напрямок

Контрнаступ ЗСУ на північ від Харкова поки не дав результату: спроба зайняти село Глибоке і тим самим відсікти західний фланг російського угруповання (а в перспективі видавити його назад за кордон Росії) закінчилася невдало.

Російські війська перекинули резерви (причому за сотню кілометрів — із району Вугледару) та витіснили ЗСУ із сільськогосподарських споруд на північній околиці Глибокого.

У Вовчанську ЗС РФ відновили наступ у кварталі багатоповерхової забудови, перерваний українськими контратаками на сході та центрі міста.

Вугледар

Російські війська тиждень тому несподівано просунулися на кілька кілометрів і досягли дороги Вугледар-Костянтинівка на півдні Донбасу. Це головна лінія постачання Вугледарського угруповання ЗСУ, яке утримує район із березня 2022 року, незважаючи на кілька потужних настань ЗС РФ.

Блокада головної дороги не призведе до негайного падіння Вугледара (є запасні шляхи постачання на захід від міста), але серйозно погіршить становище ЗСУ. У небезпечній близькості від російських військ, що прорвалися, тепер знаходиться шахта «Південнодонбаська-1», яка служила важливим укріпленим районом ЗСУ на Вугледарському фронті.

Вгорі: Торецьк з висоти пташиного польоту. Фото зроблено з безпілотника 24 липня 2024 року. Фото: Kostiantyn Liberov / Libkos / Getty Images

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:11
8 вересня короткочасний дощ ймовірний лише на крайньому півдні, до +28° тепла
18:19
Місія ООН: кількість жертв серед цивільного населення України різко зросла
17:19
США бачать зростаючий ризик російських «диверсії» проти ключових підводних кабелів
16:56
Склад боєприпасів знищений дронами у РФ містив північнокорейські ракети
15:39
Важливі результати за підсумками 24-го засідання у форматі «Рамштайн»
14:20
Бігун Ігор Цвєтов здобув для України 17 «золото» Паралімпіади, а тенісист Віктор Дідух 18-ту
13:22
Нові докази злочинів рашистів: на ру-сайті з усиновлення знайшли дітей з України
12:43
Справа проти Дурова почалася з відмови Telegram відкрити особистість гвалтівника
11:38
Рішення МВФ знову послати місію до Росії – крок до того, щоб "пробачити і нормалізувати російську жорстокість"
10:33
Німеччина в липні різко наростила експорт продукції в Росію

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]