Прибуття українських біженців в Чехію не призвело до зростання злочинності - BIS

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Це констатує в річному звіті за 2023 рік чеська Служба інформації і безпеки (BIS) — внутрішня цивільна контррозвідка, що відповідає за безпеку держави.

Прибуття значного числа біженців, за даними спецслужби, також не посилило діяльність організованих злочинних груп, так само разом із біженцями до Чехії не прибула жодна особа, що була б пов’язана з ісламським радикалізмом, мовиться у звіті.

Протягом минулого року BIS також оцінювала ризик того, що частина зброї, наданої Україні, може дістатися на чорний ринок і нелегально потрапити назад до Європейського союзу. Таких даних у 2023 році виявлено не було, хоча спецслужба не виключила такої можливості в майбутньому, зазначає Радіо Прага.

Найбільшою загрозою для Чехії BIS вважає Росію. Ця країна і у зв’язку зі своєю війною проти України намагалася минулого року інформаційно впливати на чеське суспільство, в першу чергу щодо теми допомоги Україні.

Це було й предметом операції впливу, яку контррозвідка вже 2024 року викрила і припинила — в ній брала участь медіаплатформа Voice of Europe і діячі з України Віктор Медведчук і його партнер Артем Марчевський. «Медведчук прихованим фінансуванням платформи Voice of Europe і керівництвом нею домагався впливу на громадську думку в Європі і створення умов для впливу на кандидатів на виборах до Європейського парламенту 2024 року», — мовиться у звіті

Чехія в березні нинішнього року внесла платформу і обох діячів до свого санкційного списку, а потім домоглася й того, що Євросоюз уже в травні вніс їх до свого спільного санкційного списку.

До інформаційного впливу на чеське суспільство вже тривалий час залучені й керовані російською державою засоби інформації, такі, як мережа «Спутнік». Натомість минулого року відбулося значно менше поїздок чеських проросійських активістів до Росії, також виразно зменшилося число політиків, які брали участь у таких поїздках.

Крім того, спецслужба звернула увагу, що від початку повномасштабної війни Росії проти України чеські інституції багато разів ставали ціллю проросійських хакерських груп. «Ці кібернапади були короткотривалі, нескладні і не вплинули на безпеку й цілісність інформаційних систем. Крім пропагандистського ефекту, ці напади можуть викликати в населення країни, що зазнала їх, відчуття загрози і знижувати довіру до здатності держави відвернути їх», — заявили в BIS. Головною метою таких нападів є те, щоб про них повідомляли в засобах інформації.

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]