Про владу щурів: директор НАБУ Кривонос не врятував для Офісу Президента основного кандидата на потоки з відбудови?

|
Версия для печатиВерсия для печати

Після скандалу в НАБУ зі зливом розслідування щодо зловживань на "Великому будівництві", з’явився новий – щодо витоку інформації по корупційним справам оточення нинішнього голови НАК Нафтогаз України Олексія Чернишова, який ще нещодавно називався головним претендентом на крісло міністра з відбудови.

20 червня видання "Українська правда" опубліковала розслідування журналіста Михайла Ткача, якому вдалося зафіксувати таємний візит до Національного антикорупційного бюро колишнього міністра розвитку громад та територій, а зараз голови НАК Нафтогаз України Олексія Чернишова.

Олексій Чернишов нібито зараз мав знову очолити відбудову, повертатись у крісло міністра з відновлення, проте Офіс президента вчасно попередили щодо можливих питань до нього у детективів НАБУ. І призначення відклали.

На зйомці Ткача зафіксовано, що у квітні 2023 року Чернишов заїзджав до НАБУ на мікроавтобусі із номерними знаками прикриття. Там знаходився півтори години. Після того як покинув Бюро, доїхав до найближчої заправки , де пересів у інше авто.

В день, коли з’явився сюжет про відвідини Чернишовим НАБУ, очільник Бюро Семен Кривонос мав прийти на засідання антикорупційного комітету парламенту, щоб відповісти на питання за іншою справою - фактами зливу інформації досудового розслідування НАБУ щодо зловживань на "Великому будівництві", що передавалась його головному фігурантові, куратору та ідеологу "Великого будівництва" Юрію Голику.

Зараз Голик нібито перебуває закордоном, після скандалу зі зливом інформації з розслідування поспішив покинути територію України за посвідченням особи з інвалідністю.

Деталі цієї справи можна почитати тут.

Проте після того як факт таємних відвідин НАБУ Чернишовим став широковідомим голова НАБУ Кривонос приходити в парламент відмовився.

Що відомо про справи Антикорупційного бюро стосовно Олексія Чернишова, якого нібито Офіс Президента планував затвердити міністром з відновлення ще напочатку червня - розповідає видання Бізнес Цензор.

Справа Лозинського

Василь Лозинський

 

Вперше оточення Чернишова потрапило у поле зору громадскості в січні 2023 року, коли Бюро затримало колишнього першого заступника Чернишова у Міністерстві розвитку громад та територій Василя Лозинського. НАБУ та САП затримали його при отриманні хабаря у $400 тис. Гроші Лозинський брав "за сприяння" в закупівлі генераторів за завищеними цінами.

Тоді правоохоронцям вдалося задокументувати, як під час оборудки Василь Лозинський кілька разів повторював, що "йому треба погодити питання нагорі". Щоправда з ким конкретно погодити – з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем чи зі своїм безпосереднім екс-керівником Олексієм Чернишовим – правоохоронцям з’ясувати не вдалося.

В червні 2023 року співробітники НАБУ допитували по справі Лозинського Олексія Чернишова.

Він на момент затримання свого колишнього першого заступника вже більше двох місяців як не працював у міністерстві, займав посаду керівника НАК Нафтогаз України.

Напрям Чернишова з відбудови доручили Олександру Кубракову, що у грудні 2022 року отримав посаду віцепрем'єра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

З різних боків новоспеченому міністрові Кубракову та голові Агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму пропонували хабарі "за сприяння". За цими кейсами міністр та голова Агентства співпрацювали з НАБУ, що зовсім не має прецедентів в українському політикумі, у ролі викривачів.

Завдяки цьому у 2023 році сталася серія гучних затримань.

Кого здавали НАБУ Олександр Кубраков та Мустафа Найєм?

Андрій Одарченко

 

  • Андрія Одарченка, нардепа партії "Слуга Народу"

В листопаді 2023 року був спійманий на хабарі нардеп від Слуги народу Андрій Одарченко. Він пропонував Мустафі Найєму відкат у $50 тис за "забезпечення прийняття" рішення про виділення коштів на ремонт будівель Державного біотехнологічного університету в Харкові, в якому Одарченко досі значиться ректором.

Сума хабаря - 8% від вартості ремонтних робіт – Одарченко пропонував Найєму в біткоїнах. Нардеп був затриманий правоохоронцями під час передачі першої частини відкату, 0,39 біткоїна, що на той час складало приблизно $10 тис.
Суд заарештував Одарченко в листопаді, проте він швидко вийшов із СІЗО, сплативши 15 млн грн застави.

Наразі справу Одарченка розглядає Вищій антикорупційний суд. Нардепові провладної партії загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Сергій Лабазюк

 

  • Сергія Лабазюка, нардепа групи "За майбутнє"

Нардеп Сергій Лабазюк, що має бізнес-інтереси в аграрній та будівельній галузях, у серпні 2023 року контактував з Найємом та Кубраковим з проханням надати його компанії підряди з відбудови на один мільярд гривень. Натомість пообіцяв чиновникам відкат у 3−5% від вартості кожного підряду.

Після надходження 50 млн грн фінансування за відновлення зруйнованого мосту Лабазюк через довірену особу надав Мустафі Найєму відсоток у $150 тис. Хабар, що передавали у китайській шкатулці на паркінгу одного з супермаркетів Києва, був зафіксований правоохоронцями.

Згодом НАБУ провело обшуки у Сергія Лабазюка та висунуло йому підозру у спробі підкупу топ-посадовців. Під час обрання запобіжного заходу нардепу, в суді заслухали розшифровані тексти розмов Лабазюка з чиновниками, що видали нардепа правоохоронцям.

Суд ухвалив тримати Лабазюка під вартою до 21 січня 2024 року, передбачив заставу у 40,26 млн грн. За нардепа відразу сплатили заставу, він вийшов із СІЗО. Згодом за постановою НАБУ матеріали справи Лабазюка засекретили. Тому наразі її розгляд лишається невідомим.

Сергій Копистира

 

  • Сергія Копистиру, забудовника, власника КСМ Груп

В серпні 2023 року, за даними детективів НАБУ, Сергій Копистира через посередництво керівниці держпідприємства Укркомунобслуговування Алли Сушон, що підпорядковується міністерству інфраструктури, запропонував Олександру Кубракову нерухомість на понад 5,2 тис м2 у зведених ним новобудовах. Натомість просив міністра залишити у силі укладені договори між Міністерством та подконтрольною Копистирі фірмою "Сітігазсервіс" щодо будівництва жилого комплексу на земельній ділянці міністерства у Києві, на вулиці Тираспольська 43.

У цій місцині на територіях різних держустанов вже вісім років Капистира зводить все нові черги ЖК "Місто квітів".

Фірма Копистири отримала ділянку у 2022 році, коли міністерством керував Олексій Чернишов. А близькі до Чернишова службовці ставали згодом власниками квартир у ЖК Капистири. Зокрема одна квартира від забудовника опинилась у власності дружини спецслужбовця Вадима Марчука, що з 2021 по 2023 рік забезпечував охорону Олексія Чернишова.

За інформацією "Української правди", тоді ж детективи почали "документувати" Чернишова по справі Копистири.

В серпні 2023 року вони провели серію обшуків у пов’язаних з Чернишовим осіб, зокрема обшукували Василя Володіна, що разом з екс-міністром перейшов працювати до НАК Нафтогаз України.

Детективи НАБУ мали проводити обшук за місцем проживання самого Чернишова, проте до нього так і не доїхали. Як стверджує Михайло Ткач, через особисте саботування директором НАБУ Семеном Кривоносом ухвали суду на проведення обшуку у Чернишова.

"Стукач и криса"

У лютому 2024 року Міністерство відновлення під головуванням Кубракова звернулось до суду для визнання договорів на забудову з Копистирою недійсними.

Міністерство хотіло також на час судового розгляду забезпечити позов, заборони фірмі Копистири проводити будь-яку будівельну діяльність на ділянці міністерства до завершення розгляду справи в суді. Проте поки у апеляції суд став на бік Копистири і обмежувати будівництво відмовився.

А в травні 2024 року без пояснення причин був звільнений з посади Олександр Кубраков, досить оперативно за його звільнення проголосувала Верховна Рада.

Згодом лишився крісла голова Агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафа Найєм. Напередодні Найєма, що був відповідальний за проєкти з відбудови, не пустили на конференцію з відновлення Україні у Берліні. Агентство Bloomberg тоді повідомляло, що Найєма не пустили в Берлін через "внутрішньополітичні чвари".

На думку директорки "Центру протидії корупції" Дар’ї Каленюк, обом чиновникам не пробачили співпрацю з НАБУ.

"До обох звернулися народні депутати з пропозицією хабара щодо проєкту відбудови. Вони хабар не взяли, задокументували все це, як має бути, разом з НАБУ. (…) Але цю дію сприйняли не як факт нового формату державних службовців, які борються з корупцією, просто виконуючи закони: якщо їм дають хабарі, співпрацюють з правоохоронними органами. Ні. Це було сприйнято як зраду своїх", - сказала Дар’я Каленюк в інтерв’ю радіо NV.

На підтвердження цієї думки: близький до Офісу президента телеграм-канал ДЖОКЕР, який, як зараз з’ясували журналісти Hromadske, належить партійцю "Слуги народа" Роману Кравцю, в день звільнення Кубракова назвав колишнього віцепрем’єра з відбудови "крисою та стукачем".

Зображення вгорі: голова НАБУ Семен Кривонос, голова Нафтогаз України Олексій Чернишов

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]