Садистське вбивство Гандзюк: прокуратура просить для обвинувачених 10 років в'язниці

|
Версия для печатиВерсия для печати

У справі щодо вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк прокуратура попросила для обвинувачених 10 років в'язниці.

Про це повідомляють спільнота "Хто замовив Катю Гандзюк?" у Facebook, "Суспільне".

В судових дебатах із промовами виступили прокурори Андрій Синюк та Олександр Сафарян. Обвинувачення просить ув’язнити Владислава Мангера та Олексія Левіна на 10 років.

Активісти зазначають, що це максимум, який може бути за тією кваліфікацією злочину, за якою їх обвинувачують.

Прокурор Андрій Синюк розповів, що слідством встановлено та доведено, що на початку липня 2019 року у голови Херсонської облради Владислава Мангера виник умисел через позицію активістки Гандзюк завдати їй тілесних ушкоджень.

"Підпал лісу на території Херсонської області, розкрадання коштів, все це Катерина викривала у діяльності Мангера. До злочину було залучено помічника депутата Херсонської облради Олексія Левіна. Мангеру було відомо про минуле Левіна, останній здійснював подібні злочини й колись у нього була кличка "Кілер". Мангер замовив злочин, розробив план, профінансував його через Олексія Левіна. Сам Левін шукав людей, які здійснять цей злочин", — розповів прокурор.

За словами прокурора, після цього, Олексій Левін зустрівся з Сергієм Торбіним (колишній учасник АТО) у липні 2018 року, щоб той підшукав людей, які зроблять напад на Катерину.

За словами Синюка, Торбін в Олешках, що на Херсонщині зустрівся з учасниками злочину, розповідав іншим атовцям, що Катерина виступає проти ветеранів. Також показав фото Катерини. Далі, вони стежили за Катериною, зокрема, пильнували її під Херсонською міською радою, де вона працювала, але виконавці не знали де живе активістка. А згодом, Левін повідомив їм домашню адресу Гандзюк.

Прокурор додав, що спочатку вони хотіли поламати руки та ноги Гандзюк, а потім обрали інший спосіб — облити її кислотою. За це виконавці отримали 5 тисяч доларів. Далі вони придбали мобільні телефони та картки, які використали виключно в день злочину. Слідство встановило, що виконавці шукали, де можна придбати сірчану кислоту.

31 липня приблизно о 8:45 виконавці облили Катерину кислотою. Загалом, за словами прокурора робили це троє чоловіків. Один перебував у машині, інший біля будинку, ще один облив Катерину Гандзюк кислотою.

Також прокурор запросив компенсацію моральної шкоди у 5 мільйонів гривень, яку обвинувачені мають сплати родині Катерини Гандзюк.

Після виступила адвокатка родини Гандзюк Ольга Веретільник. Вона сказала, що жоден із виконавців злочину не міг не знати про вплив сірчаної кислоти.

"Результати, яких хотіли замовники від Сергія Торбіна — це тяжкі тілесні пошкодження. Кислота — це небезпечна речовина. Вона має маркуватись, під час роботи з нею використовується спеціальний одяг, респіратори, людина має розуміти до яких наслідків вона приводить. Жоден з учасників не міг не розуміти впливу, всі виконавці і замовники мали це розуміти. Всі учасники допускали, що Катерина може померти, але їм було байдуже", — сказала адвокатка.

У засіданні оголошено перерву до 15 травня, коли зі своїми промовами будуть виступати Мангер, Левін та їхні захисники.

Головне про вбивство Катерини Гандзюк

  • Такого жорсткого вбивства громадського активіста, як вбивство Катерини Гандзюк, не було в Європі десятки років. Катерину облили сірчаною кислотою 31 липня 2020 року. Вже через 3 місяці, 4 листопада, активістка померла у лікарні – у неї були численні хімічні опіки тіла.
  • Причиною трагедії називають саме діяльність активістки. Вона боролась з корупцією на Херсонщині і цим заважала місцевим чиновникам. Попри те, що пройшло вже багато часу, справу досі розслідують.
  • Замовником злочину вважають голову Херсонської облради Владислава Мангера, посередником – Олексія Левіна. Вони перебувають під вартою.
  • 16 жовтня 2020 року Приморський районний суд Одеси визнав Ігоря Павловського винним у приховуванні злочину. Однак його покарання – 2 роки позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік. Такий вирок передбачає вихід Павловського на волю.

Додамо, що 6 червня 2019 року засудили п'ятьох виконавців злочин, серед яких:

  1. Сергій Торбін (підбурювач) – до 6,5 років позбавлення волі;
  2. Микита Грабчук (безпосередній виконавець) – до 6 років позбавлення волі;
  3. Володимир Васянович та В'ячеслав Вишневський (вистежували Катерину) – по 4 роки за ґратами;
  4. Віктор Горбунов (купував кислоту) – 3 роки за ґратами.

ФОТО: СУСПІЛЬНЕ/ЛІЛЯ ГОНЧАРУК

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]