Слідсто у справі Мартиненка завершено

|
Версия для печатиВерсия для печати

Прокурором САП та детективами НАБУ завершено слідство у справі стосовно народного депутата України ІІІ-VIII скликань – колишнього голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, викритого на отриманні понад 311 тис. євро неправомірної вигоди та відмиванні коштів.

Про це йдеться у повідомленні САП у Телеграмі.

Раніше його дії були кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 та ч. 2 ст. 209 КК України. А йому самому повідомлено про підозру.

На сьогодні матеріали справи відкрито стороні захисту для ознайомлення, зазначили в САП.

У ході досудового слідства було встановлено, що у липні 2014 року колишній народний депутат отримав від керівництва чеської компанії «SKODA JS a.s.» (входить до холдингу «Об’єднані машинобудівні заводи», який належить російському «Газпромбанку») неправомірну вигоду в сумі 311 563 євро за сприяння інтересам вказаної чеської компанії та просування її інтересів в Україні. Зокрема мова йде про взаємовідносини компанії «SKODA JS a.s.» з державними підприємствами «НАЕК «Енергоатом» та «Чорнобильська АЕС», з якими компанія мала контракти на постачання обладнання та за якими виник ризик не здійснення оплати з боку українських контрагентів.

Домовленості щодо перерахування неправомірної вигоди було завуальовано під оплату агентських послуг за угодою про співпрацю, укладеною між зазначеною чеською компанією та кіпрською компанією «DEVECOM COMPANY LIMITED», за якою остання мала стимулювати збут обладнання та послуг, а також підтримувати здійснення господарської діяльності «SKODA JS a.s» на території України.

Після отримання коштів колишній голова комітету ВРУ вчинив низку дій з використанням наданої йому влади та службового становища в інтересах чеської компанії «SKODA JS a.s.», що були спрямовані на оплату заборгованості українськими контрагентами за контрактами укладеними з чеською компанією.

Отримані на розрахунковий рахунок кіпрської компанії кошти у подальшому було легалізовано через ще одну компанію, бенефіціарним власником якої є ексголова комітету ВРУ, а отримані кошти в 2014-2015 роках використано на власні потреби підозрюваного.

Зокрема, кошти із вказаного рахунку спрямовувались на послуги кіпрської юридичної компанії, яка супроводжувала діяльність низки кіпрських компаній бенефіціарним власником яких є екснардеп, а також для придбання коштовних речей та задоволення інших його особистих потреб й потреб членів його родини.

Первинну інформацію стосовно вчиненого злочину детективи НАБУ отримали від правоохоронних органів Чехії, якими виявлено підозрілі трансакції чеської компанії «SKODA JS a.s.», у тому числі на рахунок кіпрської компанії» під виглядом оплати агентських послуг, які фактично не надавалися.
У подальшому зазначена інформація була підтверджена додатковими доказами, отриманими в рамках міжнародної співпраці з компетентними органами Чехії та Кіпру, а також доказами отриманими в Україні.

Правову оцінку працівникам чеської компанії «SKODA JS a.s.», у тому числі за вказаними фактами, надано правоохоронними органами Чехії, якими пред’явлено обвинувачення 6 працівникам цієї компанії (кримінальна справа перебуває на стадії судового розгляду).

Нагадаємо, Суд Швейцарії засудив ексдепутата Мартиненка до 28 місяців тюрмиза відмивання грошей. А Солом’янський райсуд максимально спростив підозрюваному соратнику Яценюка Мартиненку можливість втекти

Мартиненко відомий, як соратник і навіть «гаманець» екс-прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

 На дочасних виборах 2007 року пан Мартиненко зайшов до Ради від президентського блоку "НУНС", проте згодом покинув його команду і почав співпрацювати з Арсенієм Яценюком, долучившись до його партії "Фронт змін".

Після об'єднання команди Арсенія Яценюка та "Батьківщини" пан Мартиненко на виборах 2012 року обрався до Ради за списком партії Юлії Тимошенко.

На виборах 2014-го після Євромайдану він знову потрапив до Верховної Ради за списком "Народного фронту" Арсенія Яценюка.

«Аргумент»


В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]