Туреччина цьогоріч значно збільшила експорт товарів військового призначення до росії - Financial Times

|
Версия для печатиВерсия для печати

За перші дев’ять місяців 2023 року Туреччина повідомила про експорт 45 товарів, які США вважають "високопріоритетними" для Росії та п’яти країн колишнього СРСР, на суму 158 млн доларів. Це посилило занепокоєння Сполучених Штатів і їхніх союзників тим, що ця країна діє як канал постачання секретної продукції від своїх власних виробників.

Про це пише Financial Times.

Зазначається, що торгівля та зростання імпорту до Туреччини 45 матеріалів, що використовуються російськими військовими, підірвали спроби США та Європи обмежити можливості Москви щодо оснащення своїх збройних сил, посилюючи напруженість між Анкарою та її партнерами з НАТО.

На знак того, що стримування цієї торгівлі стало для Вашингтона пріоритетом, Браян Нельсон, заступник міністра фінансів США з тероризму та фінансової розвідки, цього тижня відвідає Стамбул та Анкару, де він збирається обговорити "запобігання підриву розслідувань торговельної та фінансової діяльності, яка приносить користь зусиллям Росії у її війні проти України".

Це буде друга поїздка Нельсона до Туреччини цього року, і вона відбудеться на тлі ознак того, що деякі товари подвійного призначення, які США та їхні союзники вважають такими, що представляють особливу цінність для війни, транспортуються безпосередньо до Росії, навіть якщо вони були марковані як експорт до іншої країни.

Спроби припинити цю торгівлю з Росією ускладнилися, оскільки ці товари мають як комерційне, і військове застосування.

За перші дев'ять місяців 2023 року Туреччина повідомила про експорт 45 товарів, які США вважають "високопріоритетними" для Росії та п'яти країн колишнього СРСР, на суму 158 млн доларів. Це втричі перевищує рівень, зафіксований за той же період 2022 року, коли почалася війна Росії проти України.

Згідно з аналізом Financial Times даних із митної бази даних Trade Data Monitor, середня цифра за 2015-2021 роки становила 28 млн доларів. 45 категорій товарів, включаючи такі товари, як мікрочипи, обладнання зв'язку та такі деталі, як оптичні приціли, підлягають експортному контролю США, ЄС, Японії та Великобританії, спрямованому на запобігання їх ввезенню до Росії.

Зазначається, що їх можна обійти, якщо компанії використовують посередницькі структури приховування свого кінцевого пункту призначення. Імпорт високопріоритетних товарів Туреччини з країн "Великої сімки" цього року зріс більш ніж на 60% порівняно з аналогічними періодами з 2015 до 2021 року і становить майже 500 млн доларів.

Як заявив представник ЄС з контролю за санкціями, Туреччина, поряд з Об'єднаними Арабськими Еміратами, часто є проміжним пунктом призначення для російських компаній, які прагнуть використовувати багатоступеневі маршрути імпорту для обходу контролю. Зокрема він використовувався для закупівлі європейських товарів.

Офіційні дані з Туреччини показали зростання декларацій про експорт пріоритетних товарів до колишніх радянських країн - Азербайджану, Грузії, Казахстану, Киргизстану та Узбекистану, проте статистичні відомства цих країн не зафіксували відповідного зростання імпорту.

На думку аналітиків, ці великі розбіжності дозволяють припустити, що товари, які, за заявами Туреччини, призначалися для посередників, натомість транспортувалися безпосередньо до Росії, додали аналітики FT.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]