Банки вже видають безвідсоткові кредити на сонячні станції та вітряки для громадян, – Мінекономіки

|
Версия для печатиВерсия для печати

Із 20 липня запрацювали урядові програми безвідсоткового кредитування громадян, а також програма "Доступні кредити 5-7-9" для ОСББ та ЖБК на купівлю обладнання для генерації з альтернативних джерел енергії та установок для зберігання енергії.

Зокрема, для приватних домогосподарств діє програма пільгового кредитування під 0% для закупівлі обладнання і встановлення у власних домогосподарствах сонячних панелей з системами накопичення енергії та вітрових установок, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

У міністерстві уточнили, що держава повністю компенсуватиме відсоткову ставку за такими кредитами впродовж 10 років. Сума кредиту може складати до 480 тисяч гривень на придбання та встановлення гібридної системи електропостачання.

Друга програма дозволяє об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельним кооперативам (ЖБК) скористатись програмою "Доступні кредити 5-7-9%" для придбання та встановлення генеруючих установок, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел, а також установок зберігання електричної енергії та допоміжне обладнання.

За цією програмою ОСББ та ЖБК можуть отримати кредит на суму до 5 млн грн терміном до 5 років під 7% річних. Програма працюватиме у комбінації із програмою "ГрінДІМ", в рамках якої ОСББ та ЖБК зможуть отримати до 70% вартості проєкту після його облаштування.

Для того, щоб скористатись державною програмою пільгового кредитування "Доступні редити 5-7-9" керівництво ОСББ чи ЖБК має подати заявку до одного із 46 банків, які співпрацюють з Фондом розвитку підприємництва та надати пакет необхідних документів, встановлених банком.

Кредитні продукти для громадян вже доступні у таких банках: "Приватбанк", "Ощадбанк", "Укргазбанк", "Сенс Банк" та "Глобус".

Кредитні продукти для ОСББ та ЖБК доступні у банках "Глобус", "Скай Банк", "Ощадбанк", "Банк Восток", "Приватбанк", "Сенс Банк", "Укргазбанк".

Втім, у Мінекономіки пообіцяли, що кількість залучених до цих програм банків буде розширюватися. Наразі Фонд розвитку підприємництва розпочав роботу над залученням коштів міжнародної допомоги для фінансування зазначених програм.

Крім того, для бізнесу із 20 липня з’явилася можливість узяти кредит в одному з 19 найбільших банків на суму понад 150 млн грн на відновлення  енергтичної інфраструктури. Такі заявки будуть розглядатися першочергово. Сума кредиту залежно від сегмента може становити від 500 тис. євро, до 25 млн євро. Термін кредиту становитиме до 5-7 років.

Базова відсоткова ставка для кредитів в національній валюті в рамках базового продукту на перший рік складає 13,5% річних або UIRD3M+0,5 %. А починаючи з другого року вона стає плаваючою, але не більше UIRD12M + 3%.

"Для кредитів на відновлення енергетики заставою буде саме обладнання, яке бізнес купує. Що значно спрощує процес отримання кредиту і робить його доступнішим для більшої кількості підприємців", – додали у Мінекономіки.

Як повідомлялося, програма "Доступні кредити 5-7-9%" також передбачає можливість для підприємців використати кредитні кошти на придбання сонячних та вітрових електростанцій, а також обладнання для накопичення електричної енергії.

Нагадаємо, за даними Міненерго, через масштабні обстріли енергетичної інфраструктури після 22 березня 2024 року Україна втратила близько 9 ГВт потужностей. Зокрема, дуже постраждали теплові електростанції державної компанії "Центренерго" та гідроелектростанції "Укргідроенерго".

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:06
7 вересня в Ураїні опади не очікуються, мінлива хмарність з температурою до +28
19:10
США оголосили винагороду в $10 млн. за кожного кіберзлочинця хто зламував українські держспортали
18:38
США пригрозили санкціями країнам, які відкривають філії російських банків
17:25
Серед інвесторів у криптовалюту Дурова є компанії, які брали участь у мародерстві окупованих територій України
16:24
Судитимуть ексначальника курсу Академії сухопутних військ у Львові, який бив та принижував курсантів
15:19
Німеччина надасть Україні ще дванадцять самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000
14:20
СБУ затримала агентурну групу рашистів, яка «полювала» на будівлі ТЦК та нафтобази на Кіровоградщині
13:41
В Україні зібрано понад 35 млн тонн нового врожаю
12:28
Російські загарбники нанесли удар по Павлограду, є загиблі та поранені
11:35
Ціни на картоплю в Україні сягнули максимуму за 10 років

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]