Екс-власник "Дельта банку", шахрай Микола Лагун імітує банкрутство, йому у цьому допоможе (або ні) Господарський суд Києва

|
Версия для печатиВерсия для печати

19 серпня в Господарському суді Києва має розпочатися безпрецедентний за своєю зухвалістю і цинізмом процес. Людина, яка колись вигравала номінації "банкір року" і збудувала один із – нібито – найуспішніших приватних банків – тепер просить оголосити його банкрутом. Екс-власник "Дельта банку" Микола Лагун обіцяє платити по кількасот євро зі своєї – нібито – жебрацької зарплати у Відні. І при цьому пропонує державі стягнути з нього колекцію з 240 годинників, яка арештована як доказ в одній із численних кримінальних справ. Процесом, передбаченим для вирішення проблем малозабезпечених, тепер скористається один з колись найзаможніших українців, який, до того ж, переховується від правосуддя за кордоном.

Нещодавно ЗМІ повідомили, що колекцію з 20 годинників одіозного Віктора Медведчука перед продажем "з молотка" оцінили в 10 млн грн. або $250 тис. Для будь-якої багатої людини колекція годинників – питання престижу, іміджу, статусу і репутації. Тож вилучення і тим більше продаж на аукціоні таких артефактів – це вочевидь не про відшкодування збитків, а про завдання більше моральної шкоди. Адже навряд чи в когось викликає сумнів, що за свої наручні хронометри колишній голова Адміністрації Президента і кум Володимира Путіна заплатив в рази більше суми, в яку їх оцінили як second hand.

Втім, схоже, у годинниковій темі у Медведчука зʼявився конкурент. Колишній власник "Дельта Банку" Микола Лагун має намір провести процедуру власного банкрутства як фізичної особи. Перше засідання призначено на 19 серпня в Господарському суді Києва. У якості компенсації за борговими зобовʼязаннями він хоче передати своїм кредиторам колекцію з 240 наручних годинників, оскільки іншого вартісного майна – нібито – не має, а його щомісячний дохід в Австрії, де Лагун проживає сьогодні, становить трохи менше 3 тис. євро. І це не фантазії злих язиків чи конкурентів Лагуна – таку пропозицію цілком реально озвучили його юристи в проекті реструктуризації боргів.

Перед тим, як перейти далі, слід нагадати, чому Лагун опинився в ситуації, коли ініціює власне банкрутство. У 2015 році Нацбанк відніс до неплатоспроможних йогго "Дельта Банк". Згідно з даними Фонду гарантування вкладів, фінустанова зазнавала збитків через виведення активів з 2011 року через кредитування повʼязаних осіб та перерахування ними отриманих коштів за кордон за фіктивними контрактами. Приблизна оцінка збитків, завданих власником "Дельта Банку" – близько $1,5 млрд. Зокрема, ця сума включає 23 млрд грн за судовим позовом ФГФВО до Лагуна, а також визнаний в суді борг Лагуна перед Ощадбанком на 5,5 млрд грн. Крім того, у своїй заяві про банкрутство Лагун додатково визнав 2,152 млрд грн інших боргів, зокрема майже 1,5 млрд грн боргу перед Укрексімбанком.

У липні 2023 року Лагун подав заяву про банкрутство, в якій ідеться про неможливість виплачувати борги на суму 7,7 млрд грн. і пропонується списати зобовʼязань на суму близько 6 млрд грн., оскільки поточне матеріальне становище – нібито – не дозволяє банкірові розраховуватися за боргами.

Так от, в переліку майна, яке Лагун пропонує використати для розрахунків з кредиторами – квартири і земельні ділянки в Криму, наділи в Київській та Чернігівській областях, цінні папери повʼязаних з "Дельта Банком" компаній, а також колекція наручних годинників десятків різних марок – Omega, Panerai Luminor, Rolex, Greubel Forsey, Audemars Piguet, F.P. Journe, Girard Perregaux та інших. Перелік з 240 годинників зазначений у списку майна боржника, який було додано до заяви про банкрутство. В переліку також відзначено, що колекцію вилучено згідно з Протоколом обшуку від 08.08.2018 у одній з численних кримінальних справ. Якщо справу про банкрутство буде відкрито, в ухвалі про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність боржника суд має ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів, а також призначити керуючого реструктуризацією боргів.

Лагун, який, проживає нині у Відні, восени 2023 року був оголошений у розшук Шевченківським районним судом Києва у справі про виведення з банку коштів на суму понад $76,5 млн. На одному з засідань, де він особисто зʼявився в режимі відеозвʼязку, Лагун заявив, що лікується у столиці Австрії і поки не збирається повертатися в Україну.

І тут постає питання: а чи дійсно колишній один з найуспішніших банкірів України нині живе як церковна миша? "Ще 2021 року Ірина Венедиктова, яка на той час обіймала посаду генерального прокурора, заявила про арешт активів Миколи Лагуна на суму майже 790 млн грн. Зокрема, йдеться про 200 земельних ділянок у різних регіонах України; також було "заморожено" $1 млн на рахунку в одному із швейцарських банків. Крім того, Микола Лагун, незважаючи на крах Дельта Банку, все одно не втратив весь бізнес в Україні. Згідно з базою YouControl, він донедавна був пов'язаний (був засновником, бенефіціаром або керівником) з більш ніж 20 компаніями, також мав активи в тимчасово окупованому Криму. Частина компаній припинила діяльність, з числа власників деяких із них Лагун вийшов сам. Однак він, як і раніше, зберігає контроль приблизно над десятком юросіб (якщо вірити даним із відкритих джерел) особисто, через колишніх бізнес-партнерів або родичів", - писало раніше в своєму матеріалі видання mind.ua.

З відкритих джерел відомо, що низка активів Лагуна продовжують працювати. Наприклад, до них можна віднести кіпрську компанію PE Investments Limited, яка зараз є власником ТОВ "Агро Грін Менеджмент" (45151539). Цю компанію раніше заснувала колишня юристка "Дельта Банку" Ганна Гуцалюк, яка, за даними ЗМІ проживає в Лондоні і має в Україні власну адвокатську контору, та колишній керівник юридичного департаменту "Дельти" Денис Тарасюк, який поки що проживає в Україні. Згідно з рішеннями українських судів, це фірма-правонаступниця Rempton Holdings Limited (Беліз). Саме через Rempton Лагун намагався провести угоду про продаж 50% Іллічівської зернової компанії (перевалочний термінал "Олір Ресорсиз").

На номіналів переписані кіпрські оффшори, які управляють кримським бізнесом. Наприклад, це ТОВ "Південнобережний холдінг" та "Південнобережний холдінг-1". Перший володіє ТОВ "ЖК Сонячний", а другий – ПП "У Нікітських воріт" (ресторанний комплекс) в окупованому Криму, в Ялті. Крім того, як писали ЗМІ, Лагун через підставних осіб – нібито – володіє в Криму сільськогосподарським виробничим кооперативом "Черноречье" та близько 1000 га землі, які здає в оренду сільгосппідприємству ТОВ "Севастопольский".

Серед кіпрських активів є також компанія Christex Enterprises Limited – раніше це був мажоритарний акціонер ялтинських ТОВ "Зодіак-Центр" та "Титан-Енерго-Юг", які володіють частиною пляжної інфраструктури в Ялті. І це не кажучи про численні компанії – в Чернігівській і Київській області – які продовжують успішно працювати в інтересах Лагуна і його родини.

І от тепер ще раз постає питання: навіть якщо ці бізнеси не приносять захмарних доходів (а це ще належить зʼясувати), очевидно, що мова точно не йде про режим "бомжа", в чому суд намагатимуться переконати – недешеві, до слова – адвокати, які працюють з Лагуном уже не перший рік. Тобто мета процедури банкрутства як фізособи – не поліпшити свій фінансовий стан, що похитнувся. А конкретно уникнути фінансової відповідальності за здійснені зловживання на фінансовому ринку і виведення коштів в оффшори, через що завалився "Дельта Банк". Допоки всі реальні активи Лагуна не будуть продані з молотка – допоки неможливо піднімати питання про його особисте банкрутство. Але оскільки цього не станеться, можливо комусь буде хоча б цікаво порахувати реальні – а не уявні – статки людини, яка може собі дозволити життя і лікування у Відні, проте при цьому не може розрахуватися з багатомільярдними боргами, які стали основою цих самих статків. Нібито.

Автор: Володимир Манько

(Джерело).

Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

19:11
Генералу-рашисту, який планував «бліцкриг» із захоплення Харкова повідомлено підозру
18:32
В Україні хочуть відмінити вручення у школах золотих і срібних медалей.
17:10
СБУ затримала ексзаступницю голови Волинської ОВА, яка «заробляла» на ухилянтах
16:18
Байден заявив що США працює над зняттям обмежень щодо далекобійної зброї для України
15:04
У Києві якась сволота напала на митрополита Кримського та Сімферопольського
14:17
Поліцейські затримали бандита Вадю Шерсть який знущався з ветерана у Смілі
12:35
Новий радник Зеленського хвалився, що коли приймав присягу свідомо пропустив частину про захист конституційного ладу
11:17
Приблизно 20% масла і сиру в Україні є фальсифікованими
10:20
Засудженого за держзраду помічника депутата «Слуги народу» обмінюють до Росії
09:13
Лише 17% українців вважають, що телемарафон не втратив своєї важливості

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]