НАБУ передало до ВАКС справу про крадіжку великого родовища на Полтавщині. Це лише початок - фігурантів буде більше

|
Версия для печатиВерсия для печати

25 січня 2023 року НАБУ і САП скерували до Вищого антикорупційного суду справу щодо корупційної схеми отримання ТОВ «Аркона Газ-Енергія» права на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища у Полтавській області за штучно заниженою вартістю, що завдало 196,8 млн грн збитків державі.

Відповідно до матеріалів справи, серед обвинувачених:

  • ексдиректор ТОВ «Аркона Газ-Енергія» Ігор Мичко;
  • колишній заступник директора з виробництва, економіки та загальних питань Українського державного геологорозвідувального інституту (УкрДГРІ);
  • колишня завідувач сектору геолого-економічної оцінки ресурсної бази нафти та газу відділу геолого-економічної оцінки УкрДГРІ;
  • експерт Державної комісії України по запасах корисних копалин (ДКЗ) та директор ТОВ «НВФ «Проект-Нафтогаз»;
  • провідний інженер ТОВ «НВФ «Проект-Нафтогаз» (також є експертом Державної комісії України по запасах корисних копалин);
  • головний інженер ТОВ «НВФ «Проект-Нафтогаз».

Дії всіх шістьох осіб кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 («Зловживання владою або службовим становищем»). П’ятьом учасникам злочину (колишньому завідувачу, експерту, ексдиректору ТОВ і інженерам) додатково інкриміновано ч. 1 ст. 366 («Службове підроблення») Кримінального кодексу України.

Як з’ясувало слідство, впродовж 2016-2017 років ТОВ «Аркона Газ-Енергія» неодноразово і безрезультатно зверталося до Державної служби геології та надр України за отриманням спеціального дозволу на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища без проведення аукціону. Однак згодом склад власників компанії змінився — державні та місцеві органи влади переглянули своє ставлення до звернень ТОВ.

У квітні 2017 року Полтавська обласна рада, після кількох попередніх відмов, погодила Держгеонадра надання спеціального дозволу на геологічне вивчення родовища ТОВ «Аркона Газ-Енергія» без проведення аукціону. Тоді «за» проголосував 61 з 84 депутатів.

Голосування "за" на користь власників "Аркони" більшості депутатів в Полтавській обласній раді організував її тодішній (інинішній - А.) голова Олександр Біленький (НА ФОТО). Який на цій посаді системно проштовхував інтереси компаній, тісно пов'язаних саме з російським бізнесом (детально у статтях Полтавщина: воруют все - от газовых месторождений до угольного складаПолтавский облсовет: коллективная безответственность? Нет, групповое преступлениеВ Полтавском облсовете «Батькивщина», «Свобода» и БПП продали Государство и земляковВоровство в прямом эфире. Как активы Полтавщины делили те, кто должен сидеть в тюрьмеВышиванка для прикрытия. Как Полтавщина стала кормушкой для “донецких”Аэропорт «Полтава»: коммунальное предприятие коррупционного значенияО дерьмеО дерьме. Часть 2: У воров союзников нет - есть только подельники“Газовая атака” СНБО: есть работа для НАБУ, СБУ и ГБР).

Після цього учасники корупційної схеми розподілили ролі та розробили план із заниження суми збору за видачу зазначеного спецдозволу.

Для цього вони використали неіснуючі показники проєктних видобутків газу і конденсату, капітальних вкладень та експлуатаційних витрат, у тому числі амортизаційні відрахування. В результаті встановили початкову ціну продажу спеціального дозволу у 3,8 млн грн. При цьому початкова вартість продажу спецдозволу мала б становити 200,6 млн грн. Розрахункова різниця між фактично сплаченою вартістю збору та дійсною початковою ціною продажу спеціального дозволу на користування надрами — 196,8 млн грн, що і становить розмір збитків, завданих державному бюджету України.

У липні 2020 року НАБУ та САП повідомили шістьом особам про підозру в організації цієї схеми. У вересні 2021 року слідство завершили.

Слідство встановлює й інших осіб, причетних до вчинення злочину: розслідування в цій частині виділено в окреме кримінальне провадження.

Підставами для початку розслідування стали заява одного з народних депутатів України та сюжет програми журналістських розслідувань «Схеми», у якому попередніх власників «Аркона Газ-Енергія» пов’язали з оточенням колишнього президента Петра Порошенка.

Довідково. Площа спеціального дозволу на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького родовища складає 97 км²  і адміністративно розташована в колишніх Гадяцькому та Лохвицькому районах Полтавської області на північному сході України, в 15 км від Свиридівського родовища. Спецдозвіл відкриває гарні перспективи для видобутку природного газу та конденсату. Дослідження родовища ведуться з 1980-х років і тут вже пробурено п’ять свердловин, хоча жодна з них не є діючою сьогодні.

Родовище має близько 38 млн барелів нафтового еквівалента запасів вуглеводнів категорій C1 і C2 (відповідно до української класифікації, ДКЗ), включаючи 4,9 млрд м³ газу та 857 тис. т конденсату.

У березні 2020 року ТОВ «Аркона Газ-Енергія» була придбана британською компанією Enwell Energy, кінцевим бенефіціарним власником якої до передачі управління у трастовий фонд у листопаді 2022 року був Вадим Новинський. Того ж року був підготовлений промисловий майданчик для першої свердловини, пробуреної на родовищі з 1994 року.

У листопаді 2022 року Шостий апеляційний адміністративний суд залишив у силі рішення суду першої інстанції у справі Свистунківсько-Червонолуцького родовища. Цим рішенням було задоволено позовні вимоги ТОВ «СП «Бориславська нафтова компанія» та скасовано наказ Держгеонадра про видачу спецдозволу на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоносного родовища та низку рішень Державної комісії України по запасах корисних копалин, зокрема про об’єднання Свистунківської та Червонолуцької нафтогазоносних ділянок в єдине родовище.

Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%
11:02
Перше збиття Ту-22М3 у повітрі: ЗСУ вразили літак за 300 кілометрів від України (ВІДЕО)
10:54
Ракетний удар рф по Дніпру та області: вбито 9 осіб, зокрема 3 дітей, понад 25 дістали поранення

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]