Юрій Касьянов: Сучасна війна ще більше революціонізується

|
Версия для печатиВерсия для печати

Нідерландська компанія ASML і бельгійський дослідницький центр Imec оголосили, що створили першу у світі літографічну машину (на фото) для серійного виробництва чипів із розміром транзисторів 2 нм (нанометра).

Це повідомлення можна порівняти зі створенням атомної бомби, бо володіння такими технологіями мініатюризації чіпів дає абсолютну технологічну перевагу над конкурентами та військовими противниками.

На сьогодні найпередовіша технологія виробництва чіпів дає змогу створювати транзистори в мікропроцесорах розміром 5 нм. Завдяки цій технології з'явилися сучасні смартфони та мініатюрні дрони, тому що електроніка стала меншою за розмірами, потужнішою та енергоекономічнішою.

Наразі розвиток дронів, особливо військових дронів якраз стримують обмеження технології 5 нм - просто неможливо в будь-який фпв-дрон запхати штучний інтелект і зробити з нього ідеального автономного робота-вбивцю, якому не потрібен оператор, не потрібен зв'язок, який, тому, неможливо заглушити, перехопити керування - тобто створити такий дрон, який не боїться ніяких глушилок, не боїться РЕБ.

Такі повністю автономні повітряні, наземні, морські дрони створити і сьогодні можна, але тільки у великому розмірі, і високої вартості. Тому їх застосування у військовій справі вельми обмежене сьогодні.

Завтра - з появою мікропроцесорів за технологією 2 нм - сучасна війна ще більше революціонізується. Уже не буде жодної переваги в танках, артилерії, авіації і навіть у ядерних ракетах. Бо скоро - дуже скоро - з'являться мініатюрні дрони-вбивці, рій яких зможе запросто знищити всі танки супротивника на Курщині чи на Донбасі протягом години. Такі дрони зможуть самостійно полювати за розвідувальними дронами противника, літаками, гелікоптерами, і окремими солдатами. Мініатюрні дрони зможуть проникати в пункти управління ядерними ракетами, в ядерні підводні човни і пускові шахти ядерних ракет - і знищувати їх.

Це буде дуже скоро. А поки що росія вкладає мільярди доларів в освоєння безнадійно застарілої технології 65 нм (відставання 30 років), Китай готується переходити з 8 нм на 5 нм, і намагається заволодіти заводами з виробництва мікрочіпів на Тайвані, ну а ми... ми успішно порізали наші заводи мікроелектроніки ще чверть століття тому.

Автор: Юрій Касьянов, ЗСУ

(Джерело).

Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

15:11
Всі правоохоронці раптово проснулись і стали розслідувати побиття ветерана бандитом аж за трьома статтями
14:07
Рашистський генерал Сергій Кобилаш, який командував ракетним ударом по Охматдиту, отримав підозру
13:39
У Смілі кримінальний авторитет бив та знущався з ветерана ЗСУ на очах у поліції
12:40
СБУ затримала експосадовця Куп’янської міськради та агітаторку з Херсона, які працювали на рашистів
11:24
Майже 30 відсотків всіх «російських» компаній ЄС базуються в Чехії
10:05
Обхідні схеми для переказів у понад 150 тис.грн можуть бути небезпечні
09:31
Українські агровиробники можуть забезпечити до 95% потреб ЗСУ в продовольстві
08:15
Суд на Вінниччині очолив суддя, якого засудили за корупційний злочин
20:37
10 вересня в Україні місцями короткочасні дощі, грози, до +29° тепла
19:45
Google перестав створювати облікові записи з російським номером телефону

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]